2020. szeptember 16.

Korszerű megoldások a nosztalgikus Kádár-kockák tetején

Korszerű megoldások a nosztalgikus Kádár-kockák tetején

800 ezer Kádár-kocka – becslések szerint a magyarok közel negyede ilyen épületekben éli mindennapjait. Korszerűsítésük és energiahatékonyságuk javítása egyre égetőbb kérdés, melyben kulcsszerepet játszik a tetőrendszerek felújítása is.

A 20. század jellegzetes kockaházainak hőszigetelése, fűtési rendszere és stílusa sem felel meg a modern kor követelményeinek. Azonban műszaki, statikai állapotuk általánosságban jónak mondható, így szakszerű felújítással új életet lehet adni ezeknek a családi házaknak is. A hőveszteség jelentős része a tetőnél összpontosul, így egy kívül-belül felújított, gépészetileg korszerűsített otthonnál erre a területre is külön figyelmet kell fordítani.

Korszerű megoldások a nosztalgikus Kádár-kockák tetején

 

A tető kulcsa az átszellőztetés

Az 50–70 évvel ezelőtt épített családi házaknál a padlástér általában kihasználatlan helyiség volt, legjobb esetben is tárolóként működött, és a sátortetős, nem túl jól kihasználható tér miatt a felújítás során ma is sokan a beépítetlen megoldás mellett maradnak. Tetőfelújításkor jellemzően héjazatcsere történik, új tetőfólia kerül fel és új födémszigetelés készül, azonban páratechnikai okokból a padlástér megfelelő átszellőztetéséről is gondoskodni kell. Ha ez nem történik meg, akkor a hideg időben feljutó párás levegő kicsapódhat a tetőfólia belső oldalán, legyen az akár páraáteresztő vagy nem páraáteresztő, és visszacsöpöghet a szigetelésre. Ezt a párás levegőt ki kell vezetni, ami sátortető esetében kihívás, hiszen nincs függőleges oromfal, ahol ez természetes úton, például egy szellőzőnyíláson keresztül megoldható lenne. A legszakszerűbb választás ilyenkor az élszellőzés kialakítása. Ezt a tetőfólia vonalmenti megszakításával vagy a BMI Bramac szellőzőgyűrűi segítségével lehet megoldani: az élek mentén a tetőfóliában elhelyezett gyűrűkön keresztül tud „lélegezni” a padlástér.

Korszerű megoldások a nosztalgikus Kádár-kockák tetején

 

Sötét színben tündöklő fedések

Nem lehetetlen vállalkozás a tetőtér beépítése sem – ebben az esetben még fontosabb, hogy speciális hőszigetelést alkalmazzanak. A BMI BramacTherm szarufa feletti PIR-szigetelés a °Cool tetőrendszer csomag prémium megoldása, segítségével a belső hőmérséklet több mint 11 °C-kal is csökkenthető. Tetősíkablakok beépítésekor fontos a kiegészítő hőszigetelés alkalmazása, hogy itt is minimalizáljuk a hőveszteséget.

A tetőcserepek színében sem kell kompromisszumokat kötni, ugyanis a sötét árnyalatú, Thermo Protector felületvédelemmel ellátott tetőcserép visszaveri a Nap azon sugarainak nagy részét, amelyektől felmelegedne a tető. Ha pedig a tulajdonos egy kis csillogásra vágyik, a BMI Bramac legújabb, szendvicstechnológiával készülő Star tetőcserepe lehet a jó választás: az egyszerre ellenálló és fényes betoncserép igazi korona lehet a nosztalgikus kockaházak tetején.

Viniczai Róbert alkalmazástechnikai vezető

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

ÉPÍTÉSI JOG 2023 – október 15-ig nézze meg az előadásokat, és szerezze meg a kamarai pontokat (MÉK 1,5 pont, MÜK 9 pont)

December 16-a lehet a Magyar Építészet Napja

Lázár János bemutatta a főépítészeknek a magyar építészetről szóló törvény tervezetének főbb elemeit (VIDEÓ)

ÉPÍTÉSI JOG 2023 – Beharangozó videók a szeptember 27. és október 5. között megtekinthető előadásokról

Becsöngettek! 2023. szeptemberével számos közbeszerzési előírás módosult (1. rész)

épjog