2012. augusztus 31.

Lapostetők hőszigetelése a biztonság oldaláról nézve

Lapostetők hőszigetelése a biztonság oldaláról nézve

A biztonság szó hallatán elsőként általában a tűz elleni védelem jut az emberek eszébe. De vizsgáljuk meg egy trapézlemezes tetőszerkezetű csarnoképület kapcsán, milyen szempontok befolyásolhatják ezen túl egy épület biztonságát? A vizsgált csarnoktető rétegrendje: acél trapézlemez, PE párazáró fólia, 2x14 cm vastag PIR keményhab tábla, PVC csapadékvíz szigetelés.

A tűzzel szembeni viselkedés oldaláról nézve az alufólia kasírozású poliuretán (PIR) lapok az MSZ EN 13501 szerint az építési termékek osztályba sorolása alapján D s1/d0 kategóriába tartoznak (az s1/d0 a legkedvezőbb füstképződési, illetve égve csepegési kategória). Az expandált (EPS) és az extrudált (XPS) polisztirol termékek E osztályba tartoznak. Az oltás biztonságát nagymértékben befolyásolják a látási viszonyok, azaz a keletkező füst mértéke, továbbá fontos, hogy a hőszigetelő anyag ne csepegve égjen, ellenkező esetben az lecseppenő égő részek további égési gócpontokat hozhatnak létre.

 

Lapostetők hőszigetelése a biztonság oldaláról nézve
14 cm vastag PIR táblákkal két rétegben kialakított, éleket átfedő hőhídmentes tető hőszigetelés

A csarnoképület tetőszerkezetébe épített 28 cm PIR hőszigeteléssel a teljes szerkezet hőátbocsátási tényezője U=0,085 W/m2K, azaz az energiaveszteség minimális. (Kőzetgyapotból minimum 45 cm vastagságra lenne szükség e szint teljesítéséhez.) Összehasonlításként a nemzetközi követelmények és az ehhez szükséges hőszigetelő anyag vastagságok:

 

Épületkárok elleni biztonság

A PIR táblák magas szilárdsága könnyebb, gyorsabb táblafektetést eredményez, a lapok sem a beépítés, sem az anyagmozgatás során nem deformálódnak, nem vetemednek, nem nyomódnak össze, így nem kell számítanunk a deformációknál kialakuló pangó vizekre, melyek a szerkezet károsodásához, tönkremeneteléhez vezetnek.

 

Lapostetők hőszigetelése a biztonság oldaláról nézve
PIR táblákkal sík, deformációmentes felület hozható létre

A poliuretán táblák testsűrűsége körülbelül 30 kg/m3, ami harmada a kőzetgyapot termékeknek. A jobb hőszigetelő képesség és az alacsonyabb testsűrűség könnyebb szerkezetet eredményez. A vizsgált csarnoknál 2750 m2 tetőfelületen 28 cm vastag PIR tábla esetén 23,1 tonna tömeggel számolhatunk. Ezzel hőtechnikailag azonos hőszigetelő hatást nyújtó 45 cm vastag, 100 kg/m3 testsűrűségű ásványgyapot a teljes felületen 123,8 tonna terhet jelentene, ami több mint ötször nagyobb az előzőnél. Kőzetgyapot alkalmazásával a csarnoképület tartószerkezetére 100,7 tonna többletteher nehezedne. A jelentős többletsúly statikai és biztonsági szempontból is hátrányos, hiszen tűz esetén a fém trapézlemezek szilárdsága a magas hőmérséklet miatt töredékére csökken. Ha erre a lényegesen nagyobb teher „rásegít”, hamarabb hajolnak be és szakadnak le a lemezek.

Látható, hogy trapézlemezes lapostetők esetében az alkalmazott építőanyagok tűzvédelmi osztályba sorolásán túl számos műszaki, hőtechnikai, jellemző játszik szerepet az épületek biztonságos kialakításában.

 

Szatmári Zoltán
alkalmazástechnikai mérnök-tanácsadó

www.bachl.hu

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog