2012. április 10.

Lejtést adó betonréteg helyett könnyű és jól hőszigetelő lejtésképző elem

Lejtést adó betonréteg helyett könnyű és jól hőszigetelő lejtésképző elem

Ahhoz, hogy az egyhéjú melegtetőkbe tervezett vízszigetelő lemez hosszú távon is kellő biztonsággal betöltse feladatát, megfelelő mértékű lejtéssel kell rendelkeznie. Az általános gyakorlat szerint a vízszintes felületű zárófödémre az építészek nagy része lejtést adó betonréteget tervez – ez azonban nem mindig a legjobb választás.

Egyrészt a kavicsbeton súlya többletterhelést okoz minden fő teherhordó szerkezetnek (födém, fal, alapozás), másrészt a lejtést adó betonréteg elkészítése nem egyszerű feladat, gondoljunk csak a kivitelezéshez szükséges gépi háttérre (betonpumpa, daru), illetve a helyszíni lejtésképzésben résztvevő szak- és segédmunkások által elkövethető, nehezen és körülményesen javítható építési hibákra (nem a tervezett lejtésviszonyok valósulnak meg, elmaradnak a szükséges tágulási hézagok stb.). A betonból készített lejtések a kivitelezési időt is meghosszabbítják, hiszen a nagy nedvességtartalmú aljzatra a következő réteg csak a megfelelő technológiai szünetek (beton kötése, szilárdulása stb.) után hordható fel. Bizonyos évszakokban és/vagy időjárási körülmények között pedig nem is lehet betonozni. De arról sem szabad elfeledkezni, hogy a szerkezetbe zárt nedvesség felmelegedéséből keletkező nyomás eloszlatása miatt mindenképpen gőznyomáskiegyenlítő réteget kell beépíteni, aminek pontonkénti vagy vonalmenti kiszellőzéséről gondoskodni kell.

 

Alternatív megoldások

Lejtést adó szerkezeti réteg készíthető polisztirol gyöngy adalékos könnyűbetonból is (Austrotherm AT-KA), ami egyrészt csökkenti a szerkezeti elemekre jutó terheket, másrészt javítja a rétegrend hőszigetelő képességét, de még mindig problémát okozhat a helyszíni kialakítás és a „nedves technológia”.

E célra igazi megoldást az Austrotherm Kft. lejtésképző expandált polisztirolhab táblái (AT-LK) nyújtanak, melyekkel a helyszíni, nedves technológia minden hátrányát elkerülve érhető el súlycsökkentés, és javítható jelentősen a tető hőszigetelő képessége.

Lejtést adó betonréteg helyett könnyű és jól hőszigetelő lejtésképző elem

Lejtésképző elemek minden igényre

Az 1x1 méteres, az MSZ EN 13163 szabvány szerint gyártott lejtésképző polisztirolhab táblák többféle minőségben készülnek. Nem járható tetőkre az AT-N100, járható, hasznosított és zöldtetőkbe – terheléstől függően – az AT-N150 vagy AT-N200 típusú termékek építhetők be. A táblák minimális vastagsága 2 cm, a felületükön kialakított lejtés mértéke – figyelembe véve az Épületszigetelők, Tetőfedők és Bádogosok Magyarországi Szövetsége által kidolgozott és kiadott „Tetőszigetelések tervezési és kivitelezési irányelvei”-ben foglaltakat – legalább 2,5 százalék.

Fokozott hőszigetelési igény esetén lehetőség van grafitadalékos hőszigetelő anyagok alkalmazására, amivel a szigetelőréteg vastagsága is csökkenthető. A szürke színű hőszigetelő anyagok alacsonyabb hővezetési tényezője különösen előnyös, ha az attikafal nem elég magas. A grafitadalékos anyagok ugyanazon szilárdsági osztályokban (EPS 100, EPS 150, EPS 200) gyárthatók, mint a fehér színű változat.

 

Tervezés ingyen!

Az adott tető lejtésképzését az Austrotherm Kft. szakemberei ingyenesen megtervezik, ehhez csak a tető pontos geometriai méreteit, illetve a lefolyók helyét kell megadnia a tervezőnek. A közölt adatok alapján elkészítik a táblák fektetési és elemkonszignációs tervét, valamint tizedes pontossággal megadják a lejtésképző elemek köbméter-mennyiségét, ami költségvetés-kiírásoknál nyújt további felbecsülhetetlen segítséget.

 

hírlevél-feliratkozás

épjog