2014. május 12.

Lindab csarnokrendszerek ArchiCAD-ben

Lindab csarnokrendszerek ArchiCAD-ben

Magyarországon az építészek túlnyomó többsége az ArchiCAD szoftvert használja számítógéppel történő térbeli tervezéshez. Ipari csarnokok esetén azonban speciálisabb, különlegesebb épületszerkezeti, burkolati kialakítások használatosak, mint a lakó- és középületekhez alkalmazott megoldások, melyeket modellezni is nehezebb.

Ezen segít a Lindab csarnokokhoz készült ArchiCAD alkalmazása, az add-on.

Fal- és tetőburkolatok kialakítása a Lindab megoldással

A kész csarnokszerkezet burkolatot kíván, az ArchiCAD-es alapelemek között viszont nem találhatók erre alkalmas könyvtári elemek: nincs felkészítve a rendszer, hogy a többi ArchiCAD-es elemhez hasonlóan pár kattintással lehessen konkrét trapézlemezeket, szendvicspaneleket, falkazettákat modellezni.

Az új Lindab alkalmazás segítségével a csarnokokhoz, illetve bármilyen más épülettípushoz is (családi ház, középület, irodaház stb.) könnyedén és gyorsan hozzárendelhető a megfelelő Lindab termék anélkül, hogy a pontos paramétereket külön katalógusból, segédletből ki kellene keresni, és egyedileg definiálni a programban.

Lindab csarnokrendszerek ArchiCAD-ben

 

Az add-on segítségével automatikusan lekövethetők

a falak körvonalai (a tetővel vagy „szilárdtest” művelettel vágott élek is), a felületben megjelenő nyílásokat, áttöréseket és a burkolatot úgy igazítja az adott felületre, hogy kihagyja a lyukakat, megoldja a befordításokat a csatlakozó falsarkoknál. Ha a falakat csak utólag módosítjuk, ez akkor is megvalósítható.

  • A burkolatok paramétereinek beállítása – A tárgy beállítása dialógban több oldalon felsorolva érhetők el a paraméter-beállítások.
  • Szerkezeti rétegek – Speciális Lindab megoldás, itt a hátszerkezet (például szelemen- vagy falvázrendszer) kialakítása is beállítható: ennek elemei is megjelennek a modellen, illetve az anyagkimutatásban is. Nemcsak a fal külső oldalának rétegei határozhatók meg ilyen módon, hanem a belsőé is.
  • Megjelenítés – A terven 3D modellel vagy textúrával jeleníthető meg a burkolat. Nagyobb tervek esetén ugyanis a 3D modellek lelassíthatják az ArchiCAD működését; ilyenkor – a műveletek gyorsítása érdekében – kapcsolható be a textúrák megjelenítése.

Lindab csarnokrendszerek ArchiCAD-ben

Lindab csarnokrendszerek ArchiCAD-ben

 

 

Kiegészítő elemek a teljes modellhez

A tetőburkolati elemekre tetőkiegészítők helyezhetők el. A Kiegészítők oldalon a tetőfelülethez, a Kiegészítők (Gerinc) oldalon pedig a gerinchez kapcsolódó kiegészítő elemeket lehet elhelyezni. Így tehető a tetőre antennakivezető nyílás, hóvágó elem, tetőkibúvó, szellőzőelem. A tervek végső simításaihoz, a kivitelitervkészítés és a látványtervezés megkönnyítéséhez a Lindab tetőbiztonsági és csatornarendszerek járulnak hozzá, mely elemek az ArchiCAD Tárgy eszközzel készíthetők el.

Lindab csarnokrendszerek ArchiCAD-ben

 

Listázás

A teljesen elkészült burkolati modell alapján végül pár kattintással készíthető lista a felhasznált anyagokról: az előre beállított gyártói Elemek (Lindab) összetevő lista segítségével a felhasznált elemek egyszerűen kigyűjthetők és felhasználhatók a tervdokumentációhoz.

Lindab csarnokrendszerek ArchiCAD-ben

 

Minden tervezőnek segít

A tervezés sokkal gyorsabb és pontosabb, hiszen az elemek a tényleges Lindab-termékek paraméterei alapján készülnek, azok méreteivel, tulajdonságaival vannak ellátva. Az állítható paramétereknek köszönhetően a változtatások könnyen bevihetők, és az alaprendszer beállítása is egyszerűen megérthető és elvégezhető a tapasztalt ArchiCAD felhasználók számára. A látványtervi megjelenés hatásosabb, valósághű, az egyes elemek könnyen elhelyezhetők. A végső tervről pedig a gyártói listát használva könnyen készíthető kimutatás, listázás, megkönnyítve a költségvetési kiírások készítését is. A Lindab add-on hatékonyan segíti a tervezés teljes folyamatát a kezdeti lépésektől egészen az elemkimutatások készítéséig.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog