2013. október 08.

Újra kapható nyomtatott formában a Fa tartószerkezetek című kiadvány

Újra kapható nyomtatott formában a Fa tartószerkezetek című kiadvány

A Fa tartószerkezetek – méretezés az Eurocode alapján című kötet a praktizáló építész- és építőmérnökök, valamint az egyetemi hallgatók számára összefoglalja a magasépítési fa tartószerkezetek méretezésének azon legfontosabb összefüggéseit és adatait, amelyeket az Eurocode 5 szabvány és a hozzá kapcsolódó előírások tartalmaznak.

A kiadvány SZEMÉLYES ÁTVÉTEL esetén 1260 forintba,
postázással 1705 forintba kerül.

A Fa tartószerkezetek kiadványt elektronikusan  ITT LEHET MEGRENDELNI.

Faxon elküldhető megrendelőlap letölthető innen >>

Személyes átvétel:
helye: 1119 Budapest, Bikszádi utca 25. I. emelet, Artifex Kiadó
ideje: telefonos egyeztetés alapján, telefonszám: +36-1-783-17-11

 

A kötet (szerzői: Armuth Miklós, Bodnár Miklós) része annak az elmúlt években megjelent sorozatnak, mely a hazai szakmai közélet és a felsőoktatás számára témakörönként foglalja össze az Eurocode szabványok leggyakrabban használt előírásait (A tartószerkezeti méretezés alapjai, Terhek és hatások, Vasbeton szerkezetek, Acélszerkezetek 1. Általános eljárások, Acélszerkezetek 2. Speciális eljárások, Geotechnikai tervezés).

Jelen kötet előzményének az a kéziratban megjelent „Fa tartószerkezetek segédlet” tekinthető, mely az elmúlt években a BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszékén szolgálta az építészmérnök hallgatók felkészülését a Fa tartószerkezetek című tárgyból. A többször átdolgozott segédlet időről-időre – egyre bővülő tartalommal – követte az európai előírások gyakori változásait.

Bár az Eurocode 5 szabvány – alapelveit tekintve – közel áll a közelmúlt magyar faszerkezeti szabványaihoz, a gyakorló mérnök számára bonyolultabbnak, nehezebben áttekinthetőnek tűnhet. Ezt egyes esetekben a gazdasági szempontokat túlzottan figyelembe vevő részletezettség (például a faanyagok szilárdsági osztályba sorolása), más esetekben a gyakorlati szempontokra kevéssé figyelő megközelítési mód (például a változó keresztmetszetű tartók tárgyalása) okozhatja.

 

Megjelent a Fa tartószerkezetek című kiadvány

 

Az európai szabvány terjedelmességének további oka, hogy a már a magyar szabvány által is tárgyalt témák részletesebb tárgyalásán túl új anyagokkal (például LVL, OSB), új kapcsolóelemekkel (például fogas és szöges tárcsák), új szerkezetfajtákkal (például panelek), valamint korábban nem tárgyalt jelenségekkel (például födémek lengései) is foglalkozik. A kötet egy-egy témakörének tárgyalásakor igyekeztünk először a szabványok előírásait pontosan idézni, majd az előírásokat értelmezve, esetenként az összefüggéseket átalakítva, táblázatokkal, grafikonokkal kiegészítve próbáltuk a jelenségek fizikai tartalmát megvilágítani, és a „kézi” számítás számára gyors, egyszerűen követhető módszereket adni.

Ma, amikor a méretezést végző mérnökök leggyakrabban számítógépes programok segítségével végzik számításaikat – sokszor a képletekbe mechanikusan behelyettesítve, a jelenségek fizikai tartalmának, a szerkezetek valódi viselkedésének követése nélkül –, továbbra sem nélkülözhető a „kézi” számítási módszerek alkalmazása. A tervezendő tartószerkezet koncepciójának kialakításakor az előtervezés során, művezetéskor, az oktatásban és legfőképpen a számítógépes eredmények ellenőrzésekor és értékelésekor nélkülözhetetlen a fizikai jelenségek lényegét jól kifejező, viszonylag gyorsan elvégezhető, jól áttekinthető „kézi” számítási módszerek használata.

Ahol lehetett, igyekeztünk az európai előírásokat a hazai gyakorlatban megszokott, a korábbi magyar szabványokhoz hasonló formára átalakítani, ábrákkal, táblázatokkal és diagramokkal minél könnyebben érthetővé és kezelhetőbbé tenni.

Tervezzük, hogy a kötetet – várható további kiadásaikor – újabb témakörökkel bővítjük (például falpanelek, tűzvédelem stb.)

A szerzők

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog