2024. május 02.

Társasházakat gyûjtöttünk egybe a Metszet 2024/2. számában

Társasházakat gyûjtöttünk egybe a Metszet 2024/2. számában

A március-áprilisi, 2. számban az együttélés különbözõ színtereit mutatjuk be, a bérelhetõ nyaralóházaktól a társasházakon keresztül a cohousing-ig. 

A címlapon U. Nagy Gábor õriszentpéteri együttese, amely hét kis kétszemélyes fa kabinházból áll, célközönsége pedig a vidéken megpihenni kívánó, jobb módú városiak közül kerül ki. Wesselényi-Garay Andor tanulmánya a szükségbõl épített kis méretû házakat az építészeti kijelentésként megjelenõ kisházakkal, utóbbit számos híres példával illusztrálva. 

További magyar példák egy balatonfüredi tömbrehabilitációs projekt, egy Mester utcai szintráépítéses bõvítés és egy hûvösvölgyi társasház. A külföldi példák ezúttal Bécsbõl és Japánból érkeztek, Babos Annamária pedig a cohousing lakásformát mutatja meg több példával szerte a világból.

Az a_pro' rovat egy szélfogónyi apró építményt mutat be, amely engedély nélkül épült a Pilis-tetõn, és épp a fennmaradásáért küzdenek. a Mai szemmel rovat is társasházzal, Vadász György zalaegerszegi "csipkeházaival" foglalkozik, a Zöld Oldalakban pedig az energiahatékony épületfelújításról olvashatunk. Az idei Építészkongresszusról írt képes beszámoló szintén ebben a lapszámban található. 

A Metszet itt elõfizethetõ.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog