2023. október 20.

Műemlékek felújításáról, bővítéséről, újjáépüléséről olvashatunk a Metszet új számában

Műemlékek felújításáról, bővítéséről, újjáépüléséről olvashatunk a Metszet új számában

Az idei ötödik szám műemlékekkel foglalkozik. Ellátogatunk az Andrássy útra, Veszprémbe, Debrecenbe és Pécsre is, a külföldi példák pedig ezőttal Hollandiából, Spanyolországból és Indiából érkeznek. 

Címlapon a Drechsler-palota, azaz az egykori Balettintézet épülete. Lechner Ödön és Pártos Gyula mesterműve méltatlanul hosszú ideig állt üresen, mai megújulását a Bánáti + Hartvig építészirodának köszönhetjük. Az épület hosszú történetét és mai állapotát Seidl Krisztián mutatja be. További magyar példa a veszprémi Szent Mihály-főszékesegyház felújítása, amely az elmúlt évek egyik nagy port kavart témája volt műemlékvédők és lokálpatrióták körében. Debrecenben a Csokonai Nemzeti Színház 1865-ben, Szkalnitzky Antal terve alapján készült épülete újult meg Kovács Péter és Tisza András tervezők vezetésével, Pécsről pedig olyan példákat mutatunk, amelyek esetében a faszádizmus – azaz a régi épületből csupán az utcai homlokzat megtartása, új tartalommal megtöltve – jól sült el.

A külföldi példák között holland kastélyt, spanyol középkori falat és indiai hagyományos építésű falut találunk. A Mai szemmel rovatban a királyerdei Művelődési Házat mutatjuk be, a Zöld Oldalak a történeti épületek energiahatékony felújításával foglalkozik. Az Aktuális rovatban ejtünk szót az idei év műemlékeket, felújításokat is erősen érintő eseménysorozatáról: Veszprém–Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023. Az a_pro' rovat is a megőrzést járja körül, csak máshogy: újrahasznosított műanyagból épült építményt láthatunk, amely a BME diákjainak kezdeményezésére épült a 8. kerületben.

A Metszet itt előfizethető >>

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog