2022. május 24.

Metró-vízszigetelés Szaúd-Arábia fővárosában

Metró-vízszigetelés Szaúd-Arábia fővárosában

Szaúd-Arábia fővárosa, Rijád egyik lenyűgöző fejlesztése a Riyadh Metro, a legnagyobb városi tömegközlekedési rendszer. A 6 vonalból álló gyorsforgalmi rendszer teljes hossza 176 km, 85 állomással, melyek közül a Qasr Al Hokm/Downtown Stationt a norvég Snøhetta tervezőstúdió tervezte, míg a nyugati állomást az Omrania építészeti stúdió – ez az állomás egyben csomópontként is működik majd, egy négyszintes állomással és egy kétszintes mélygarázzsal.

A Mapei már a tervezési szakasztól részt vett az építési projektben. A vállalat műszaki személyzete szorosan együttműködött a tervezőcsapattal egy olyan vízszigetelő rendszer kifejlesztésében, amely megfelel az összes speciális követelménynek, és közvetlenül a helyszínen alkalmazható.

Metró-vízszigetelés Szaúd-Arábia fővárosában

A projekt több szempontból is egyedülálló. A földalatti állomások mind a talajvízszint alatt vannak, néhányuk 36-40 m mélységben. A talajvíz szennyezett és erősen sós. Mivel az állomásokat a város rendkívül zsúfolt részein építették, a földet megtámasztó résfalak építésére volt szükség, mielőtt a földkiemelést megkezdhették volna. Ez azzal párosult, hogy az összes falat és alaplemezt a betonba épített feszítőhorgonyok tartották a helyükön. A horgonyzásnak az volt a célja, hogy megakadályozza, hogy a talajvíz nyomása megemelje az építményt a munkálatok befejezése után. Olyan vízszigetelési rendszerre volt szükség, amely lehetővé teszi a több száz horgony szivárgás nélküli kialakítását.

Metró-vízszigetelés Szaúd-Arábia fővárosában

A Mapei technikusai különféle vízszigetelési megoldásokat javasoltak a különböző műszaki kihívásokra. Az első kihívás az volt, hogy a vízszigetelő termékek megfeleljenek a szerkezet 120 éves tervezett élettartamának. A Mapeplan TU S PVC-P lemezen sikeresen végeztek gyorsított öregedési teszteket, melyek igazolják a várható élettartamot. A Mapeplan TU S lemezt lazán fektették a szerkezet köré, és rugalmas Idrostop PVC bordás szalaggal 200 m2-es szektorok készültek. A szalagba Idrostop Multi 11 injektálható tömlőt helyeztek. Ez azt hivatott biztosítani, hogy a betonöntés során az esetleges réseket ki lehessen tölteni Microcem 8000 mikrofinom hidraulikus kötőanyaggal. Ez garantálta, hogy bármelyik szektorban hatékonyan csökkenthető legyen a szivárgás.

Metró-vízszigetelés Szaúd-Arábia fővárosában

A második kihívás egy olyan rendszer kidolgozása volt, amely lehetővé teszi a vízszigetelés javítását sérülés esetén. Kétrétegű rendszer készült Mapeplan TU S 20 és Mapeplan PVC Protection 15 lemezekkel. A két lemezt a szektorok széleinél egymáshoz hegesztették, hogy szivárgás esetén lehetővé váljék a két réteg közötti injektálás. Ennek elősegítésére minden szektorba 5 darab Mapeplan Injektáló szelepet építettek be, melyek az egyes szektorok teljes kitöltését biztosítják. Ezeket a szektorokat végül Mapegel UTT akrilgyantával töltötték fel. Ez a gyanta vízzel érintkezve gélesedik, majd megduzzad, távol tartva a vizet a szerkezettől.

Metró-vízszigetelés Szaúd-Arábia fővárosában

Az alaplemezen és a támfalakon áthatoló feszítőhorgonyok óriási kihívást jelentettek a tervezőknek a vízszigetelő rendszer elhelyezésekor. Egyedülálló megoldást találtak ezeknek a horgonyoknak a kezelésére. A szigetelő gallérok Mapeplan TU S 20 lemez felhasználásával készültek. Ezeket a gallérokat egyharmad részig Mapegel UTT hidrofil géllel töltötték fel. A gallérokba ezután Planigrout 300 ME PCT szabadon folyós epoxihabarcsot töltöttek, hogy a Mapegel UTT duzzadó hatását megakadályozzák.

Ezt a megoldást a horgonyok tömítésére használták a metróvonal összes állomásán, beleértve a King Abdullah Financial District nyugati állomást és a Qasr Al Hokm belvárosi állomást. A munka lassú és időigényes volt, de tökéletes megoldást kínált a horgonyokon keresztüli szivárgás megállítására.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lázár János bemutatta a főépítészeknek a magyar építészetről szóló törvény tervezetének főbb elemeit (VIDEÓ)

ÉPÍTÉSI JOG 2023 – Beharangozó videók a szeptember 27. és október 5. között megtekinthető előadásokról

Becsöngettek! 2023. szeptemberével számos közbeszerzési előírás módosult (1. rész)

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (2. rész)

Hová kell befizetni az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságot?

épjog