2022. november 24.

Mûanyag zsaluhéj: „…mára vált igazán fontossá a nyolcvanas években indult fejlesztés…”

Mûanyag zsaluhéj: „…mára vált igazán fontossá a nyolcvanas években indult fejlesztés…”

Hogyan tudja akár az Ön vállalkozása is csökkenteni ökológiai lábnyomát úgy, hogy közben még a szerkezetépítés költségeibõl is lefarag? A MEVA Zsalurendszerek Zrt. ügyvezetõje, Botta D. Mihály többek között ebben a témában is hasznos tanácsokat osztott meg Sarkadi Péter fõszerkesztõvel a „Zöld Építés” podcast vendégeként.

Napjaink egyik legaktuálisabb témája a környezetvédelem és a fenntarthatóság. A Greenfo.hu, az internet zöld iránytûje és a Build Communication által közösen életre hívott „Zöld Építés” podcast csatornán megjelenõ anyagok is ezt a témát járják körül – építõipari szakemberek segítségével. A gyártók olyan megoldásai kerülnek hétrõl-hétre a mûsorba, amelyek hozzájárulnak az építõipar ökológiai lábnyomának csökkentéséhez. Ezúttal a MEVA környezetbarát megoldása került górcsõ alá, ami ugyanakkor közel sem újdonság. A több mint húsz éve a piacra vezetett, környezetbarát és elnyûhetetlen mûanyag zsaluhéj fejlesztése ugyanis már a nyolcvanas évek végén megkezdõdött. Valódi fontosságát azonban leginkább napjainkban mutatja meg, hiszen egy olyan valós, és sürgõs probléma megoldásához járul hozzá, mint az ipari fakitermelés visszaszorítása.

 

Az elsõ „zöld lépések”

A mûanyag zsaluhéjak elsõ „szériái” már a 90-es években megjelentek és a 2000-es évektõl a MEVA már kizárólag ezeket forgalmazza. Az igény azonban már jóval korábban megfogalmazódott.

„Cégünk saját fejlesztésû mûanyag zsaluhéja még ma is az egyetlen ilyen megoldás a piacon. A tulajdonos még a 80-as években határozta el, hogy egy új, korszerû, számtalanszor felhasználható zsaluhéjat vezet a piacra. Német kémikusok az akkori NDK területén kezdték meg az ideális összetétel fejlesztését, amelynek számos kritériumnak kellett megfelelnie. Fontos volt a kopásállóság, hogy ne deformálódjon, jól ellenálljon a környezeti hatásoknak, víz-, lúg- és saválló legyen, de ugyanakkor hajlítható is, hiszen a legkülönbözõbb geometriai formákhoz kell alkalmazkodnia, illetve végül és nem utolsó sorban újra lehessen hasznosítani” – mesélt a kezdetekrõl Botta D. Mihály, a MEVA magyarországi ügyvezetõ igazgatója.

A termék sikere egy darabig még váratott magára, hiszen ahogy az ügyvezetõ fogalmazott: „Senki nem akarta elhinni, hogy ez ilyen jó!” A MEVA tulajdonosa ezzel stratégiai döntést hozott, hiszen egyúttal a forgalom egy részérõl is le kellett mondania, de õ hosszú távon gondolkodott, annak ellenére, hogy akkor még nem sejthette, hogy az építõiparban tapasztalható szakemberhiány, a környezettudatosság prioritásának növekedése és a faanyag hiánya végül a MEVA malmára fogja hajtani a vizet. Az idõ õt igazolta.

A 20 év aktív építõipari tapasztalat, amely mára már a mûanyag zsaluhéj mögött áll, azt bizonyította, hogy kiállta az idõ próbáját, és az összes kritériumnak megfelel. Minimális karbantartással a mai napig tökéletes betonfelületek készülnek segítségükkel, rengeteg idõt, pénzt és bosszúságot spórolva használóiknak. Ha pedig egyszer mégis leselejtezésre kerülnének, a MEVA „visszaveszi”, majd ledarálja, és egyszerûen belekeveri egy új termék masszájába, azaz újrahasznosítja.

Felmerül a kérdés, hogy ha már a szerkezetépítõk nagy része mûanyag zsalut használ, és a megfelelõ karbantartással ezek elnyûhetetlenek, akkor hogyan tovább? „Mivel a födémzsaluzat faigénye a falzsaluzatnál jóval nagyobb, ebben még bõven vannak lehetõségek” – tette hozzá az ügyvezetõ.

 

Zöld termék zöld szolgáltatással

„Cégünk üzletpolitikája az, hogy ha valaki megvásárolt egy eszközt, hosszú távon tudja használni. Így létrehoztuk „Zsaludoktor” szolgáltatásunkat, ami a mûanyag zsaluhéj karbantartását teszi lehetõvé. Ebben is bolygóbarát megoldásra törekedtünk: a tisztítás vegyszermentesen, tiszta vízzel történik” – tudhattuk meg a szakembertõl.

Mûanyag zsaluhéj: „…mára vált igazán fontossá a nyolcvanas években indult fejlesztés…”

A hatalmas, akár 3,5×2 méteres zsalutáblákat egy ugyancsak hatalmas mosóberendezésbe helyezik, ami leginkább egy nagy fekete dobozra hasonlít. A „dobozban” 1000 báros nyomással, kizárólag tiszta vízzel, vegyszermentesen történik meg a hatalmas zsalutáblák tisztítása. Egy-egy ilyen zsalutábla új állapotban nem kevesebb, mint 672 kilogrammot nyom, ami a használat közben rárakódó maradványanyagoktól akár 800-850 kilogrammra is rúghat. A tisztítást polírozás követi, a polírozás után a zsalutábla újjászületik. Így nem kell idõrõl idõre teljesen lecserélni, mint a fából készült zsalutáblát, ergo, elég csupán néha felújítani zsalukészleteinket. Ez azon túl, hogy pénztárcabarát, az ökoszisztémának is jót tesz. A tisztított, polírozott mûanyag zsaluval pedig olyan gyönyörû betonfelületeket lehet készíteni, amit fával soha.

Mûanyag zsaluhéj: „…mára vált igazán fontossá a nyolcvanas években indult fejlesztés…”

 

Környezetbarát szolgáltatáshoz, fenntartható telephely

Ezek után már nem is meglepõ, hogy a MEVA a 2023-ra tervezett új telephelyét is ezen elvek mentén alakítja ki. A többnyire megújuló energiaforrásokkal épülõ telephelyen a napenergia játssza majd a fõszerepet: a mûködést teljes mértékben ennek segítségével oldják meg. A villanytargoncák töltése, a mûködéshez szükséges világítás, fûtés és a hatalmas mosóberendezés mûködésének egy része is napenergia felhasználásával történik. A 3000 négyzetméteres csarnok teteje teljes egészében napelemmel lesz beépítve.

 

Hallgassa meg a podcast beszélgetést:

Anchoron: Amikor mûanyaggal csökkentjük egy építkezés ökolábnyomát

Spotifyon: Amikor mûanyaggal csökkentjük egy építkezés ökolábnyomát

Soundcloudon: Amikor mûanyaggal csökkentjük egy építkezés ökolábnyomát

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog