2021. december 03.

Zsalutechnológiai trendek hazai beruházásokon

Zsalutechnológiai trendek hazai beruházásokon

Az utóbbi években a magyar építőiparban is elindult az a fejlődési folyamat, aminek hatására nemcsak a modern technológiák népszerűsége, de a projektek száma és mérete is folyamatosan nő. Ez látszik a MEVA Zsalurendszerek Zrt. idei projektjein is, ugyanis egyre több hazai kis- és nagyberuházáson használják a vállalat innovatív fal- és födémzsalurendszereit és egyedi fejlesztésű műanyag zsaluhéjait. E projekteken keresztül mutatjuk most be az építőipar aktuális technológiai trendjeit és a MEVA legújabb megoldásait.

Duna Pearl lakópark, Budapest

A tizenharmadik kerületben épülő, Duna-partra néző luxus lakópark és szálloda néhány hónapja érte el szerkezetének legmagasabb pontját, így hivatalosan is szerkezetkész állapotba került. Az épület sajátossága, hogy a lakóparkot határoló utcák mentén egy olyan vasbeton födémlemez szerkezetet építettek ki, amely a második emeltről, az épületet körbefutva magaslik a járdaszint fölé. Ebben a magasságban a födémzsaluk alátámasztása normál födémtámaszokkal már nem volt lehetséges, így a MEVA MT60-as és MEP állványtornyaira volt szükség a projekt kivitelezéséhez.

Zsalutechnológiai trendek hazai beruházásokon Zsalutechnológiai trendek hazai beruházásokon

Az MT60 állványtornyok alapvetően 170×170 centiméteres alaprajzi méretűek, de ennél az kivitelezésnél a 6 lábú tornyokat egymásra építve duplázták meg az állványzatok magasságát, így teljesítve a kihívást. Ez a hatalmas állványrendszer még így is gyorsan, könnyen felépíthető volt, ugyanis az elemek akár vízszintes helyzetben is összeszerelhetők, daruval felállíthatók. Az így összeszerelt 7 méter magas tornyokat daruval állították a helyükre, a MEVA mérnökei által előre megtervezett pozíciókba.

 

Vásárcsarnok, Pécs

A jelenlegi vásárcsarnok mellett épülő komplexum monolit vasbeton szerkezeteit a MEVA zsalurendszerei segítségével építik. A kivitelezés során szükség is van a nagy teherbírású, jó minőségű eszközökre, ugyanis a faltartókba 1000 köbméter betont építenek be, a vasbeton főtartók összes zsaluzott felülete 7200 négyzetméter lesz, az íves főtartók pedig 4 méter magas előregyártott pillérekről indulnak.

Zsalutechnológiai trendek hazai beruházásokon Zsalutechnológiai trendek hazai beruházásokon

A hatalmas és sok esetben egyedi formájú betonfalak kialakításához MEP keretes állványzatokat, Mammut falzsaluzatot és műanyag zsaluhéjakat használtak. A zsaluszállítótól elvárás volt, hogy olyan stabil állványzatot tervezzen, amely a nagy magasságú vasbeton falakat, a zsaluzatot és az acél rácsos tartó súlyát is elbírja. Mindezt úgy megvalósítva, hogy közben a zsalu lenyomati képe esztétikus és szimmetrikus maradjon.

 

Egyetem Tower, Debrecen

Debrecen központjában épül a 65 lakásos Egyetem Tower névre keresztelt társasház, ahol a kivitelezés minden lépésénél fontos szempont, hogy környezetbarát eszközöket használjanak. Így nem meglepő, hogy a szerkezetépítést végző vállalat eszközparkjában több MEVA zsaluzat is megtalálható. Köztük a MevaDec ejtőfejes födémrendszer, amely igazán hatékonnyá teszi a munkavégzést, ugyanis ezzel a megoldással 35%-kal kisebb létszám mellett is 10%-kal gyorsabb a kivitelezés. A hatékonyság mellett a rendszer nagy előnye, hogy a vállalat műanyag zsaluhéj táblái kerülnek az eszközbe, famentes, könnyen karbantartható és hosszantartó megoldást nyújtva. A MevaDec széles elemválasztéka révén bármely alaprajzhoz és födémvastagsághoz illeszkedik, a csökkentett illesztési felületeknek köszönhetően pedig jóval gyorsabban állítható és kezelhető.

Zsalutechnológiai trendek hazai beruházásokon Zsalutechnológiai trendek hazai beruházásokon

A MEVA kivitelező partnerei között mindig is ugyanolyan fontos piaci szereplők voltak a kisebb projekteken dolgozó cégek, mint a megaprojektek építtetői. Éppen ezért hozták létre a vállalat saját webshopját, ahol a szakmai támogatással kiegészített egyedi rendelési rendszerükben igazán gyorsan és hatékonyan tudják kiszolgálni a kis- és középvállalatok igényeit.

Tudjon meg többet a MEVA-ról: www.meva.net/hu

Látogasson el a webshopra: www.shop.meva.hu

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog