2012. december 05.

Szoros kapcsolatban a természettel – társasház a Sváb-hegyen

Szoros kapcsolatban a természettel – társasház a Sváb-hegyen

Építészek számára mindennapos kihívás lehet olyan épületek tervét elkészíteni, amelynek egyaránt alkalmazkodnia kell a funkcionalitás, az esztétika és a környezettudatos megvalósítás igényeihez. Már ez sem könnyű feladat, főleg ha mindezek betartása mellett fontos szempont az is, hogy illeszkedjen az épület a környék jellegzetességeihez. 

Zöld környezetben, Budapest XII. kerületében, a Sváb-hegy oldalában készült el a négylakásos épület a T2.a Építész Iroda tervei alapján úgy, hogy megfeleljen a praktikus, tetszetős és energiatakarékos építészeti követelményeknek, miközben illik a környező házak stílusához is. A társasház tervezésére a megbízást Turányi Gábor és munkatársai kapták.

Az építészek az épület megformálása során az egyszerűségre törekedve teljesen letisztult formavilágot hoztak létre. Monumentális elemektől, túlcicomázott részletektől mentes, az „egyszerűen nagyszerű" elvnek megfelelő épület valósult meg a terveik nyomán. A XII. kerület egyik legszebb részén, a Sváb-hegyen található házak által alkotott táj karakterét nem bontja meg az új épület azáltal, hogy figyelembe vették a szomszédos házak jellegzetességeit. A környékre jellemzően már kialakult nyeregtetős beépítési formát így tudatosan alkalmazták újra, de kiegészítették egy lapostetős épületrésszel. A két tömeg áthatásával kialakult épület a hagyományok és a funkcionális követelményeket optimálisan elégíti ki, miközben nem lépi át az ésszerűség határait. A hagyományos, háromszög alakú forma és a sík felület kellemes harmóniája az építmény esztétikai értékét is emeli.

Nemcsak a társasház falain kívül figyeltek a tervezők arra, hogy esztétikus legyen az épület, de céljaik között szerepelt, hogy a falakon belül is ízléses látványt nyújtson. Több lakás is található az épületben, mindegyikben sikerült optikailag a lehető legtágasabb érzést kelteni.

Szoros kapcsolatban a természettel – társasház a Sváb-hegyen  Szoros kapcsolatban a természettel – társasház a Sváb-hegyen

A nagyméretű megnyitások világossá teszik a lakásokat, és a környéket is lakók szeme elé tárják. Mindemellett az ablakok a ház minél jobb hőszigetelő képességéhez is hozzájárulnak. Ahhoz, hogy ökológiai lábnyomukat a lehető legkisebbre csökkentsék a lakók, elengedhetetlen, hogy energiahatékony módszereket alkalmazzanak – a környezetbarát életmódon kívül így a megfelelő hőszigeteléssel ellátott lakás kiválasztása sem hagyható figyelmen kívül. Azáltal, hogy kevesebbet fűtenek télen, illetve minimalizálni tudják a légkondicionáló használatát, vagy egyáltalán nem válik szükségessé hűtőberendezést alkalmazni, Földünk érdekében cselekszenek. Közben előnyükre is válik, ha lakásuk a fenntarthatóság elveit szem előtt tartva épült, hiszen a fűtés- és a villanyszámlájuk is jelentős mértékben csökkenthető.

A lakások nagyvonalú térszervezésével sikerült elérni, hogy bőséges természetes fény jusson a belső terekbe, és fantasztikus kilátás táruljon a külvilágra. A szabadtér és a beltér határai elmosódnak, eltűnik a négy fal közé zártság érzése. A minél több fény és a szép kilátás biztosítására tett erőfeszítések határozták meg a lépcsőház helyzetét és az emeleti lakások feltárását is. A lépcsőház a tájolás és a bevilágítás szempontjából a legkedvezőtlenebb helyre került, ugyanakkor az emeleti lakásokban elegáns, nagyvonalú előtér fogadja a belépőt, a bejárattal szemközti nagy üvegfelületeken át a kert hatalmas fenyői tárulnak fel.

Szoros kapcsolatban a természettel – társasház a Sváb-hegyen  Szoros kapcsolatban a természettel – társasház a Sváb-hegyen

A lakások – amellett, hogy napfényesek és szép kilátást kínálnak az ablakokból – magas színvonalú életvitelre is lehetőséget adnak. A nagy terekben jól megférnek egymás mellett a tágas hálószobák, a remekül kihasználható gardróbhelyiségek is. Egyes lakásokban még szaunák is helyet kaptak a fürdőszobákban, lakóik legnagyobb kényelmét szolgálva azokban a hideg, sötét hónapokban is, amikor kevesebb természetes fény, melengető napsugár jut a falak közé.

A társasházban a tetőtéri szintet egyetlen nagy alapterületű lakás foglalja el, amelyhez tekintélyes méretű tetőterasz kapcsolódik. Általa még jobban érezhető a természet közelsége, tovább bővítve a lehetőségeket a lakók számára, hogy a szabad levegőn tartózkodhassanak.

A kilátás és a bevilágítás szempontjainak maradéktalan érvényesülését tették lehetővé a Velux tetősík- és térdfalablakok kombinációi. Ezzel a megoldással nemcsak a nappali és az étkező, de a konyha és a fürdőszoba is intenzív kapcsolatba került a házat körülölelő, burjánzó, zöld környezettel.

Szoros kapcsolatban a természettel – társasház a Sváb-hegyen

Ezt támasztja alá a T2.a Építész Iroda építészeinek véleménye is: „A helyi építési szabályzat nem teszi lehetővé a tetősík felbillentését, ezért funkcionális szempontból előnyösnek ítéltük, ha a tetősíkablakot kiegészítjük egy homlokzati nyílászáróval. Ez a megoldás lehetővé tette a tömeg egyszerűségének megtartását, a párkány törés nélküli vonalvezetését, ugyanakkor különösen nagy és jól használható bevilágító felületeket sikerült létrehozni. A professzionális technikai megoldás azóta is kiválóan teljesíti feladatát, és különleges hangulatot jelent a lakásban."

(Forrás: Velux-sajtóanyag) 

Kapcsolódó cikkek:

sajátjaink

nyerjenabaumittal

sajátjaink

hírlevél-feliratkozás