Építészkongresszus

2021. december 15.

Terhelhető és csekély vízfelvételű szigetelés

Terhelhető és csekély vízfelvételű szigetelés

Egy új épületnél gyakran csak a beköltözés után derül ki, hogy valójában mennyire komfortos a mindennapok során. A javítások és „energiahatékonyítások” sora pedig végtelen. Praktikusabb, ha legalább az energiafogyasztás optimalizálását illetően komplexen előre gondolkodunk. Az egész épületet megszakítatlanul és felületfolytonosan körbe kell szigetelni a pincepadlótól egészen a magastetőig ahhoz, hogy az épület hőveszteségét minimalizáljuk.

A szigetelés jellemzően konkrét fizikai terhelésnek és közvetlen nedvességnek is ki van téve. Az ideális megoldást ilyen szerkezetekben polisztirol keményhab beépítése nyújthatja. Az Ursa XPS olyan halványsárga színű, zártcellás extrudált polisztirol hőszigetelő termék, aminek különlegessége a táblák nagy terhelhetőségében rejlik, és abban, hogy nedves környezetben is csekély a vízfelvételük. Alacsony hővezetési tényezővel rendelkeznek – tehát egyben kitűnő hőszigetelők is – és speciális egyenes vagy lépcsős élkialakításuknak köszönhetően az illesztéseknél sem jön létre hőhíd.

Terhelhető és csekély vízfelvételű szigetelés

Számos olyan épületszerkezet van, ahol a hőszigetelésnek különleges tulajdonságokkal is rendelkeznie kell – ilyen tulajdonság például az ellenállás a talajból eredő nyomásnak és az épület terheinek. A pincepadlónak, pincefalaknak és az épület talajon fekvő padlójának ellen kell állnia a környezet nedvességének is, azaz a talajpárának, talajnedvességnek, talajvíznek és a téli fagyhatásoknak. Messzemenően teljesítik ezeket a kritériumokat az Ursa XPS N-III-L, N-V-L, N-VII-L vagy N-III-I termékek. A római számok a lapok nyomószilárdságát mutatják: a III, V, illetve VII jelentése, hogy az XPS táblák négyzetméterenként 30, 50 illetve 70 tonnával terhelve nyomódnak össze 10 százaléknyit. A terméknévben szereplő L vagy I betű a lépcsős, illetve az egyenes szélképzésre utal – félreérthetetlenül. Pincefalhoz alkalmazás esetén ez a különleges termék a vízszigetelés felületi védelmét is remekül ellátja.

 

Terhelhető és csekély vízfelvételű szigetelés

Tetőszigetelés rétegrendje: Ursa Seco Pro 2 páratechnikai fólia, Ursa XPS bakok, Ursa BiOnic ásványgyapot, Ursa Seco 0,02 cserépalátét fólia, ellenléc, cseréptartó léc,  cserepek

 

Az ostyás kiképzésű Ursa XPS Plus MAK keményhab termékek pedig rendkívül praktikusak az épület lábazatának szigeteléséhez, mert strukturált felületük lehetővé teszi a könnyű és tartós cementalapú vakolást, mely az üvegszövet hálót fogadja.

Érdemes minden részletet illetően törekedni a hőhidak megszüntetésére, ennek érdekében pedig extrudált polisztirol táblákat beépíteni vasbeton szerkezetek bentmaradó zsaluzataként, például egy falazott falban elhelyezkedő vasbeton pillér vagy vasbeton áthidaló elé.

A lapostetők és a szintén lapos kialakítású, kifejezetten „zöld” döntést képviselő terasztetők és zöldtetők esetében műszakilag sok szempontból előnyös a fordított szigetelési rétegrend, azaz amikor a hőszigetelés a vízszigetelés felett helyezkedik el. Nem alakul ki páratechnikai probléma és a vízszigetelés élettartama is növekszik, ha a lépcsős élkialakítású Ursa XPS N-III-L, N-V-L, és N-VII-L hőszigetelések védik a szerkezetet a hőmérséklet okozta káros behatásoktól. Az Ursa extrudált polisztirolja hasznos összetevője lehet összetett szigetelési rendszereknek is. Ahhoz, hogy az épület energiahatékonyan üzemelve a lakótérben tartsa a hűtési és fűtési energiát, beépített tetőteres családi házaknál a ferde tetőt, földszintes épületeknél pedig a padlásfödémet kell komplexen leszigetelni. A szigetelési rétegrendben felhasználva az Ursa ásványgyapot és Ursa Seco tetőfóliák mellett az Ursa XPS táblákat, egyszerűen és költséghatékonyan megvalósítható, jól terhelhető és a 21. századi kívánalmaknak tökéletesen megfelelő szigetelési teljesítmény érhető el.

A hőszöktetésben világbajnok tetők és az utólagosan gyakorlatilag esélytelenül javítható talajba kerülő épületszerkezetek minden igényt kielégítő szigeteléséhez komplex megoldást nyújt az Ursa XPS.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog