2021. december 15.

Terhelhetõ és csekély vízfelvételû szigetelés

Terhelhetõ és csekély vízfelvételû szigetelés

Egy új épületnél gyakran csak a beköltözés után derül ki, hogy valójában mennyire komfortos a mindennapok során. A javítások és „energiahatékonyítások” sora pedig végtelen. Praktikusabb, ha legalább az energiafogyasztás optimalizálását illetõen komplexen elõre gondolkodunk. Az egész épületet megszakítatlanul és felületfolytonosan körbe kell szigetelni a pincepadlótól egészen a magastetõig ahhoz, hogy az épület hõveszteségét minimalizáljuk.

A szigetelés jellemzõen konkrét fizikai terhelésnek és közvetlen nedvességnek is ki van téve. Az ideális megoldást ilyen szerkezetekben polisztirol keményhab beépítése nyújthatja. Az Ursa XPS olyan halványsárga színû, zártcellás extrudált polisztirol hõszigetelõ termék, aminek különlegessége a táblák nagy terhelhetõségében rejlik, és abban, hogy nedves környezetben is csekély a vízfelvételük. Alacsony hõvezetési tényezõvel rendelkeznek – tehát egyben kitûnõ hõszigetelõk is – és speciális egyenes vagy lépcsõs élkialakításuknak köszönhetõen az illesztéseknél sem jön létre hõhíd.

Terhelhetõ és csekély vízfelvételû szigetelés

Számos olyan épületszerkezet van, ahol a hõszigetelésnek különleges tulajdonságokkal is rendelkeznie kell – ilyen tulajdonság például az ellenállás a talajból eredõ nyomásnak és az épület terheinek. A pincepadlónak, pincefalaknak és az épület talajon fekvõ padlójának ellen kell állnia a környezet nedvességének is, azaz a talajpárának, talajnedvességnek, talajvíznek és a téli fagyhatásoknak. Messzemenõen teljesítik ezeket a kritériumokat az Ursa XPS N-III-L, N-V-L, N-VII-L vagy N-III-I termékek. A római számok a lapok nyomószilárdságát mutatják: a III, V, illetve VII jelentése, hogy az XPS táblák négyzetméterenként 30, 50 illetve 70 tonnával terhelve nyomódnak össze 10 százaléknyit. A terméknévben szereplõ L vagy I betû a lépcsõs, illetve az egyenes szélképzésre utal – félreérthetetlenül. Pincefalhoz alkalmazás esetén ez a különleges termék a vízszigetelés felületi védelmét is remekül ellátja.

 

Terhelhetõ és csekély vízfelvételû szigetelés

Tetõszigetelés rétegrendje: Ursa Seco Pro 2 páratechnikai fólia, Ursa XPS bakok, Ursa BiOnic ásványgyapot, Ursa Seco 0,02 cserépalátét fólia, ellenléc, cseréptartó léc,  cserepek

 

Az ostyás kiképzésû Ursa XPS Plus MAK keményhab termékek pedig rendkívül praktikusak az épület lábazatának szigeteléséhez, mert strukturált felületük lehetõvé teszi a könnyû és tartós cementalapú vakolást, mely az üvegszövet hálót fogadja.

Érdemes minden részletet illetõen törekedni a hõhidak megszüntetésére, ennek érdekében pedig extrudált polisztirol táblákat beépíteni vasbeton szerkezetek bentmaradó zsaluzataként, például egy falazott falban elhelyezkedõ vasbeton pillér vagy vasbeton áthidaló elé.

A lapostetõk és a szintén lapos kialakítású, kifejezetten „zöld” döntést képviselõ terasztetõk és zöldtetõk esetében mûszakilag sok szempontból elõnyös a fordított szigetelési rétegrend, azaz amikor a hõszigetelés a vízszigetelés felett helyezkedik el. Nem alakul ki páratechnikai probléma és a vízszigetelés élettartama is növekszik, ha a lépcsõs élkialakítású Ursa XPS N-III-L, N-V-L, és N-VII-L hõszigetelések védik a szerkezetet a hõmérséklet okozta káros behatásoktól. Az Ursa extrudált polisztirolja hasznos összetevõje lehet összetett szigetelési rendszereknek is. Ahhoz, hogy az épület energiahatékonyan üzemelve a lakótérben tartsa a hûtési és fûtési energiát, beépített tetõteres családi házaknál a ferde tetõt, földszintes épületeknél pedig a padlásfödémet kell komplexen leszigetelni. A szigetelési rétegrendben felhasználva az Ursa ásványgyapot és Ursa Seco tetõfóliák mellett az Ursa XPS táblákat, egyszerûen és költséghatékonyan megvalósítható, jól terhelhetõ és a 21. századi kívánalmaknak tökéletesen megfelelõ szigetelési teljesítmény érhetõ el.

A hõszöktetésben világbajnok tetõk és az utólagosan gyakorlatilag esélytelenül javítható talajba kerülõ épületszerkezetek minden igényt kielégítõ szigeteléséhez komplex megoldást nyújt az Ursa XPS.

hírlevél-feliratkozás

épjog