2020. június 26.

Tetőfedés kerámia tetőcseréppel

Tetőfedés kerámia tetőcseréppel

Tradicionális, íves vágású, téglavörös vagy piros színű tetőcserép – a kerámia tetőcserép a legkülönbözőbb formákban elérhető, és bármely építészeti stílus kedvelője megtalálhatja köztük a számára megfelelőt, a modern házaktól a műemlékekig.

A kerámia tetőcserepek összes előnyös tulajdonsága az alapanyagának, az agyagnak köszönhető. Évezredes történelme alatt bizonyította, hogy az égetett kerámia kiválóan állja az idő és időjárás próbáját. Mivel a cserép már a kiégetés pillanatában eléri a maximális törőszilárdságát, a kész tető is az első pillanattól kiemelkedően bírja a terhelést.

Tetőfedés kerámia tetőcseréppel

A kerámia porózus szerkezete nedvesség felvételére és elpárologtatására is képes, ennek köszönhetően evaporatív hűtéssel képes hozzájárulni a tetőtér kellemes hőmérsékletéhez. Sokan tartanak attól, hogy amennyiben a cserép nedvességet tud felvenni, akkor a fagyás valószínűsége növekszik. Amennyiben az agyag minősége önmagában vagy a modern finomítási módszereknek köszönhetően megfelelő, akkor ezek a pórusok tölcsérszerű formájukkal lehetővé teszik, hogy a megfagyó víz térfogatnövekedésének teret adjanak a cserép bármiféle károsodása nélkül. A szabványszerű vizsgálat szerint a fagyállóságot a cserepeket beáztatva, maximális vízfelvétel után 150 cikluson keresztül kell vizsgálni. Ez azt jelenti, hogy a cserepeket – speciális fagyasztókamrában – le kell fagyasztani, és szobahőmérsékletű vízzel fölengedve kell kiolvasztani minimum 150 egymást követő alkalommal. Ez a vizsgálat is bizonyítja a Tondach kerámiacserepek kiváló faggyal szembeni ellenállóságát.

Gyakran felmerülő kérdés a kerámia építőanyagok kapcsán a mészkukac kialakulásának lehetősége. A mészkukac megjelenését az agyag finomítása után, az agyagszemcséknél lényegesen nagyobb meszes ásványdarab jelenléte okozhatja. A kiégetéskor ez a mész égetett mésszé alakul, és amikor először találkozik nedvességgel, oltott mész keletkezhet belőle. Ez a folyamat térfogatnövekedéssel jár és felületi hibák megjelenéséhez vezethet. A Tondach cserepek gyártásakor az agyagot 200 mikronnál is finomabb, púderszerű porrá finomítják, így garantálva, hogy mészkukac kialakulásához vezető maradvány ne kerülhessen a késztermékbe.

A natúr kerámia téglavörös színét az alapanyag fémoxid tartalma és az égetési eljárása határozza meg. A natúr cserép anyagában színes, azaz a vágott éleken is a felületen láthatóhoz hasonló megjelenésű. Ha a téglavöröstől eltérő színt szeretnénk, akkor engóbozást kell alkalmazni (engób: a cseréptárgyakra az első égetés előtt kerülő, a tárgy egész felületét fedő vagy egyes részeit díszítő agyagfesték). Az engóbot különböző fémoxid tartalmú agyagporok, további fémoxidok és esetenként speciális üvegpor vizes oldata alkothatja. Mivel égetéskor a cserepet a lágyuláspontját meghaladó hőmérsékletre, 1000 °C fölé hevítik, az agyagfesték eggyé válik az agyaggal, azaz fuzionál, így elválaszthatatlan, lekaparhatatlan felületet képez. Innen kapták a Tondach színes felületei a FusionColor és FusionProtect elnevezéseket. A különböző összetételű engóbkeverékekkel egyre pórusmentesebb felületek hozhatók létre. Minél homogénebb a felület, annál kevésbé tudnak rajta megtapadni a szennyeződések vagy a moha. Nem kell attól tartani, mint más utólag műanyag festékkel színezett tetőfedő anyagok esetén, hogy UV vagy egyéb környezeti tényező hatására a tető elveszíti színét, és felújító festék alkalmazása válik szükségessé. A FusionProtect felület a szél és csapadék eróziós hatásával szemben is kiemelkedő védelmet nyújt. A Tondach Fusion technológiával kialakított fakulásmentes, időtálló színei garantálják a tető esztétikai tartósságát.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Felelősségbiztosításokat az év végén aktualizálni kell!

2020 év végégig maradnak egyes veszélyhelyzeti rendelkezések az építésügyi és településkép-védelmi eljárásokban

Vevő-szállító kapcsolatok a közbeszerzésben. Nemzetközi közbeszerzési kutatás a Corvinus Egyetemen

WTS Klient Newsflash – 2021 tax law amendments in Hungary – 2021. évi adómódosító csomag

Szeptemberben több mint kétszer annyi cég indult az építőiparban, mint amennyi megszűnt – Forrás: opten.hu

épjog