Építészkongresszus

2022. szeptember 14.

Új ablakipari trendek: alumínium opciós és akadálymentesített

Új ablakipari trendek: alumínium opciós és akadálymentesített

Napjaink ablakipari innovációinak az időtállóság és költséghatékonyság mellett kiemelkedő célkitűzése a fenntarthatóság. Nem kétség, hogy manapság a PVC ablakok megújult műszaki struktúrájukkal már újabb szerepköröket is betöltenek, mint régi, több tíz éves társaik. Hogy mik ezek és egyáltalán milyen igények fogalmazódnak meg korunkban az ablakipar irányába, arra a Gealan 2022-es Jövő Fóruma adott válaszokat.

A Gealan nemzetközi szakmai szimpóziuma számos innováció bemutatásának adott teret. Az előadások a felületkezelés (Gealan-acrylcolor), valamint a digitális és okos megoldások (Texino) mellett az új termékvonalakat és kiegészítő lehetőségeiket is körüljárták. Újdonságként szerepelt a Gealan-Kontur alumínium opcióval választható prémium nyílászáróprofil-rendszer, illetve a Gealan-Comfort padlószintbe süllyeszthető küszöbrendszer, amely hasznos tényező egy akadálymentes tér kialakításában.

Új ablakipari trendek: alumínium opciós és akadálymentesített

 

Dizájn ablakrendszer alumíniummal

A kifejezetten egyszerű formavilágot és letisztult vonalakat képviselő profilrendszer, a Gealan-Kontur, kis keretszélességének köszönhetően az üvegfelületeket nagy aranyában láttathatja. Ezzel a megoldással pedig nemcsak a mai esztétikai trendeknek tesz eleget, illetve nem csupán a lehető legtöbb fényt képes beengedni a lakótérbe, de a 82,5 mm-es szegmensben helyet kapó modell a legjobb hő- és hangszigetelési értékeket is kínálja. Természetesen szintén magasfokú betörésvédelmi tulajdonságok mellett.

Új ablakipari trendek: alumínium opciós és akadálymentesített

A kerettest kialakításán kívül a modern megjelenést a felületkezelési változatok teszik teljessé. A Gealan palettáján található fóliák és klasszikus vagy faerezetes felületek mellett, a PMMA rétegkezelt, Gealan-acrylcolor lehetőség is elérhető lesz, tervek szerint 2024-től. A prémium rendszer továbbá lehetővé teszi az alumíniummal történő kialakítást is, szintén a RAL színskála árnyalataival. Ezek az alumíniumhéjak azon felül, hogy az egyenes vonalú keretkialakítással tökéletesen illeszkednek napjaink építészeti trendjeihez, kimagaslóan időt- és időjárásállóak is. A profilrendszer kizárólag alumíniumhéjakkal kompatibilis, ennek a tulajdonságnak köszönhetően ugyanis jelentősen csökkenthető az ütközőperemek és a keret látható szélessége. A profilok vékony megjelenésük ellenére stabilak és masszívak, hatékony betöréselleni védelemmel. A Gealan-Kontur prémium nyílászárprofil-rendszer piaci bevezetését 2023 elején, elsőként fehér színben tervezik, illetve dekorfólia opciókkal és alumínium fedőhéjakkal. A Gealan-acrylcolor felületkezelés a termékmodellnél várhatóan 2024-ig kerül szintén bevezetésre.

Új ablakipari trendek: alumínium opciós és akadálymentesített

 

Padlószintbe olvadó küszöbmegoldás

A mindennemű kényelmi funkciók elterjedése révén napjainkra a nyílászárók területén is megjelentek a kifejezetten ilyen igényeket célzó fejlesztések.

A Gealan-Comfort küszöbtípus továbbfejlesztett, alumíniummal kombinált műanyag modellje láthatatlanná válik, tekintve, hogy ajtónyitás közben arányosan süllyed a padló vonalával egy szintbe. A 20 mm-es kombinált küszöb értékesítése előreláthatóan 2023-ban kezdődik. A Gealan-Comfortot továbbá úgy tervezték, hogy kompatibilis legyen a minőségi ajtókkal (bejárati és terasz egyaránt). Emellett természetesen alkalmas az S 9000-es rendszer minden profilvázához. Használható lesz mind 74 mm-es, mint 82,5 mm-es rendszerekhez, legyen szó felújításról vagy új építésű projektről akár. Műszaki jellemzőiben szintén megfelel a magas hőszigetelési követelményeknek.

 

További információk és innovatív kényelmi megoldások: Gealan profilrendszerek

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog