2023. június 02.

Vredeskerk újragondolva: szakrális terekből modern élettér

Vredeskerk újragondolva: szakrális terekből modern élettér

A hollandiai Tilburg egyik különleges épülete a műemlék jellegű Vredeskerk. Az eredetileg templomként szolgáló épület több mint fél évszázad után új formát öltött, uralkodó, szakrális stílusjegyei azonban részben megmaradtak. A változás az ablakok terén azonban szembetűnő: itt a kortárs és tradicionális építészet határterületét jelenti a keskeny, szinte láthatatlan keretek alkalmazása.

A Tilburgban 1953-ban épült Vredeskerk évtizedeken keresztül egyházi szerepet töltött be, állagromlása miatt azonban a város vezetése 2022-ben az épület teljes revitalizációja mellett döntött. A munkára a Bedaux de Brouwer Architekten építészirodát kérték fel, Thomas Bedaux vezető tervező irányításával. A munkálatok során az egykori templom áttervezésénél nagy hangsúlyt fektettek az eredeti atmoszféra megtartására, amelynek sikerességét a látványos végeredmény is tükrözi.

Vredeskerk újragondolva: szakrális terekből modern élettér

 

Templomból lakóépület

A korábbi oldalhajókban összesen 39 apartmant alakítottak ki. A volt főhajó, amely eredetileg az imádkozás helyéül szolgált, hatalmas belső tartóoszlopaival modern közösségi térré változott, emellett a kortárs arculatot az épület eredeti, letisztult jegyei is fokozzák. Az egyetlen jelentősebb átalakítás az ablakokat érintette: az eredeti templomablakok kis nyílásukkal csekély mennyiségű napfényt engedtek be, így érthető volt a csere iránti igény. Thomas Bedaux, a felújítási projekt vezetője a következőképp foglalta össze az új nyílászárók szükségességét és a mögöttes építészeti elképzelést: „Tisztában voltunk azzal, hogy a templom korábbi ablakai nem biztosítanak elég fényt az épület új funkciójához, ezért újakat terveztünk. Irodánk munkásságának egyik védjegye az ablakkeretek szemek előli elrejtése. A megoldást itt a Gealan-Kubus profilrendszer nyújtotta. A Gealan prémium rendszere nagyméretű üveglapok megtartására képes, miközben a keskeny keretek szinte láthatatlanok maradnak.”

Vredeskerk újragondolva: szakrális terekből modern élettér

 

Kemelkedő műszaki tartalom, elegáns keretbe rejtve

A tervezés során kiemelt szempont volt a szakrális múlt és a jelen kortárs stílusjegyeinek megtartása, összehangolása. A látványos vagy éppen láthatatlan teljes üveges ablakok sok fényt engednek az épületbe, modern hatást érve el ezzel, ugyanakkor a keretek Gealan-acrylcolor kvarcszürke színezéssel igazodnak az eredeti hangulatvilághoz. A kiemelkedő szépségű megjelenéshez minőségi műszaki tartalom is párosul: a gyártó az átlagosan 100 mm széles Gealan-Kubus kifejlesztésénél körültekintően járt el annak érdekében, hogy az elegáns összkép ne menjen a szerkezeti minőség kárára. Ennek megfelelően a Gealan-Kubus profilok csúcsértékeket kínálnak az időjárásállóság, zaj- és hőszigetelés, illetve betörésvédelem terén.

Az innovatív rendszerrel a Vredeskerk ódon templomépülete napjaink igényeinek megfelelő hőszigetelési jellemzőket kapott a Gealan IKD habtechnológiás tömítéssel és az STV (statikus szárazüvegezés) ragasztási módszerrel, ami a lakóépület jövőbeni optimális energiafelhasználását segíti.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog