2018. november 08.

Új kiadványok a falazott szerkezetek méretezéséhez, igazolásához

Új kiadványok a falazott szerkezetek méretezéséhez, igazolásához

Az épületek tartószerkezeteinek megválasztása, méretezése egyidős magával az építés történetével – ma már ez olyan szintre jutott, hogy mérnöki precizitással lehet a tartószerkezeteket a meghatározott igénybevételeknek megfelelően méretezni. Erre szükség is van, hiszen nem engedhetjük meg magunknak, hogy feleslegesen túlméretezett szerkezeteket építsünk, értelmetlen kiadásokat okozva, mint ahogy a testi épségünket veszélyeztető, de költséghatékony tartókat sem lehet létesítünk.

Abban, hogy mi lesz az ideális megoldás, szabványok egész sora ad eligazítást. Az Eurocode szabványsorozat igen széles hatókörű és terjedelmes mennyiségű tudásanyag, valamennyi általánosan használatos építőanyagra/építési technológiára – köztük a falazott szerkezetekre is – fogalmaz meg méretezési elveket, képleteket, előírásokat.

A falazott szerkezetekkel dolgozók munkáját megkönnyítendő, a Wienerberger Zrt. támogatásával, a Műegyetem Szilárdságtani Tanszéke elkészítette a falazott szerkezetek Eurocode szerinti méretezését támogató Falazott tartószerkezetek – Tervezés az Eurocode alapján című segédletet. A hiánypótló kiadvány összegyűjti az alapvető elveket, lépésről lépésre végigveszi a normál hőmérsékletre történő méretezést befolyásoló tényezőket, kitér a földrengés- és tűzbiztos tervezés részleteire. A kiadvány – a tanulmányaikat folytató mérnökhallgatók mellett – hasznos segítsége lehet valamennyi tartószerkezeti tervezőnek, valamint a kisebb léptékű épületek statikájával foglalkozó építészeknek is. A kiadvány megvásárolható a BME-n és a Wienerbergernél.

A méretezés mellett számos esetben fontos az eredmény hatóság számára is megfelelő módon történő dokumentálása. A falazott szerkezetek emelt hőmérsékletű igénybevételnek (magyarul tűzhatásnak) való megfelelését igazolni elengedhetetlen az épület használatba vételéhez. Ennek az igazolásnak a szakszerű elkészítésében segít a Wienerberger Zrt. Tűzvédelem téglával, egyszerűen című kiadványa, mely az Eurocode ide vonatkozó alapvető tudásanyagán túl a teljes folyamatot is végigvezeti, illetve ad igazolósablont a falazóelemekhez. A kiadvány ingyenes, letölthető a Wienerberger weboldaláról vagy postai úton is igényelhető.

Információ a kiadványokról az info@wienerberger.hu címen kapható.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

ÉPÍTÉSI JOG 2023 – október 15-ig nézze meg az előadásokat, és szerezze meg a kamarai pontokat (MÉK 1,5 pont, MÜK 9 pont)

December 16-a lehet a Magyar Építészet Napja

Lázár János bemutatta a főépítészeknek a magyar építészetről szóló törvény tervezetének főbb elemeit (VIDEÓ)

ÉPÍTÉSI JOG 2023 – Beharangozó videók a szeptember 27. és október 5. között megtekinthető előadásokról

Becsöngettek! 2023. szeptemberével számos közbeszerzési előírás módosult (1. rész)

épjog