2012. november 23.

Vasbeton szerkezetek dilatációi intelligens megoldással

Vasbeton szerkezetek dilatációi intelligens megoldással

A beton alakváltozása miatt nem készíthetők tetszőlegesen nagy méretű összefüggő beton-, vasbeton szerkezetek. A tapasztalat szerint minél változatosabb formájú a kialakítandó szerkezet, annál több helyen kell gondolni a dilatációra.

A szerkezetre ható hőmérsékleti hatásokból, a beton zsugorodásából, kúszásából adódóan a szerkezetben belső erők keletkeznek, amelyek a beton repedését eredményezik. Ezért szükséges az ilyen belső kényszererők megszüntetése, illetve kontroll alatt tartása. A megfelelő módon és helyen kialakított dilatációs hézagokkal megelőzhető a beton repedése.

 

Vasbeton szerkezetek dilatációi intelligens megoldással

 

Egy mozgási hézag kialakításával viszont az egyes szerkezetrészeket külön-külön kell megtámasztani, ami a gyakorlatban a fal vagy a gerenda kettőzését jelenti. Ez kerülhető el a dilatációs hézagon áthaladó teherbíró tüskékkel. A Schöck Dorn rendszer lehetővé teszi a szerkezetkettőzés (fal vagy gerenda) elhagyását, mivel az egyik dilatációs egység alátámasztja a másikat, miközben a kapcsolat megfelelő mozgást enged.

Vasbeton szerkezetek dilatációi intelligens megoldással Vasbeton szerkezetek dilatációi intelligens megoldással

 

Intelligens, következetes és átgondolt építés

Az innovatív Dorn elemekkel kialakított dilatációk tervezése sok előnyt nyújt a hagyományos megoldásokkal szemben: egyszerűbb tervezés, vasalásvezetés és kivitelezés, gyors, költségtakarékos zsaluzás. A Schöck Dorn elem csúcsminőségű rozsdamenetes acélból készül, teljesen korrózióálló. A kis súrlódásnak és az alapanyag szilárdságának köszönhetően garantált a dilatációs szerkezet tartós, karbantartás nélküli mozgása és a megadott teherbírása. Ezen felül lehetővé teszi a kereszt- és tengelyirányú mozgást, ezzel biztosítva a különböző irányban történő elmozdulások szabályozását. A költségtakarékos megoldást nyújtó, biztos és átgondolt tervezésű, készre szerelt Schöck Dorn dilatációs tüskék alkalmazásával elkerülhetők a bonyolult csomóponti megoldások.

 

Vasbeton szerkezetek dilatációi intelligens megoldással
A Győri ETO FC új stadionjának építésénél a lelátó vasbeton szerkezetéhez Schöck Dorn SLD elemet
használtak fel 


Nagy terhek (akár 300 kN) esetén a Schöck Dorn SLD rendszer alkalmazható, amivel olyan dilatációs kapcsolat jön létre, ahol nincs szükség bordákra vagy a födém alátámasztására szolgáló konzolperemre. Vékonyabb szerkezetekhez és kisebb igénybevételekhez a Schöck Dorn ESD rendszer szolgál. Az egyszerűen beépíthető és különböző anyagminőségben is elérhető nyírótüskék különböző alkalmazási lehetőséget kínálnak. A rendszer tartozéka az elemekhez illeszkedő tűzálló gallér, aminek használatával a dilatációs kapcsolat megfelel az F90 tűzállósági osztály követelményének.

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog