2018. október 15.

Virtuális modellen alapuló tervek alapján készült zsaluzat Ohio államban

Virtuális modellen alapuló tervek alapján készült zsaluzat Ohio államban

A kivitelező, a szerkezetépítő és a projektkezelő számára egyaránt valódi kihívást jelentett az az impresszív projekt, amelyben a Peri USA is részt vett. A 2018 őszén az egyesült államokbeli Columbus-ban, a Scioto folyó partján nyíló Nemzeti Veterán Emlékmű és Múzeum összetett, koncentrikus körökből álló falgeometriájához minden zsaluelemet egyedileg kellett legyártani úgy, hogy a szerkezetépítőknek csak egy méretezés nélküli 3D modell állt a rendelkezésére. A Peri sikerét bizonyítja, hogy az építészek végül az eredetileg tervezett homokfúvástól is eltekintettek az esztétikusan kivitelezett látszóbeton felületeken.

Három, a földet az éggel összekötő ösvényt formáló, egymásba futó, a talajból lendületes ívekkel kiemelkedő koncentrikus kört terveztek az Allied Works Architecture építészei, amikor az ohiói Nemzeti Veterán Emlékmű és Múzeum impozáns épületét megálmodták. A szofisztikált dizájn aszimmetrikus épülettömböt eredményezett, amelynek tervei a bonyolult szerkezet miatt nem tartalmaztak semmilyen méretezést. „Ez a legbonyolultabb szerkezet, amin valaha dolgoztam” – nyilatkozta a szerkezetépítő Baker Concrete Construction Inc. szakembere, Rob Ford a projektről; akinek a projektet kezelő Peri Chicagóval (USA) együttműködésben úgy kellett megoldást találnia, hogy mindössze 3D modellen láthatták a kívánt falgeometriát, ráadásul a koncepció igényes látszóbeton felületeket is megkövetelt.

Virtuális modellen alapuló tervek alapján készült zsaluzat Ohio államban

A három egymással keresztezett és egymásba fonódó ív kialakítása egyedi zsaluzási megoldásokat kívánt: minden panelnek különbözőnek kellett lennie a folyamatosan változó sugarak miatt. A Peri termékpalettájáról a Vario rendszerelemek bizonyultak erre alkalmasnak, többszöri használatuk révén a 400 áttöréssel könnyített íves betonfalakat gazdaságosan lehetett megépíteni. Több mint 9.000 m2 Vario GT 24 fatartós falzsaluzatot terveztek meg és gyártottak le a Peri USA szerelőcsarnokában, CNC gépekkel. A 400 egyedi gyártású, rétegelt lemezből álló, felfelé szűkülő kidobozolás mérete 3–25 m2 közötti volt, így legyártásuk nagy kapacitást igényelt.

Virtuális modellen alapuló tervek alapján készült zsaluzat Ohio államban

A nagy, 36 m hosszú és 12 m magas betonozási ütemeket Peri UP Flex teherhordó állványokkal támasztották alá, ami lehetővé tette a komplex falgeometria megépítését.

Virtuális modellen alapuló tervek alapján készült zsaluzat Ohio államban

Szinte a teljes szerkezet látszóbetonból készült, és az eredeti tervek szerint – az egységes felület eléréséhez – homokfúvást kapott volna. A látszóbeton felület azonban olyan jó minőségű lett, hogy az építészek eltekintettek a homokfúvás szükségességétől.

A Nemzeti Veterán Emlékmű és Múzeum 2018 őszétől interaktív és oktató jellegű kiállításokat mutat be, állandó és ideiglenes kiállításokkal és veteránok számára rendelkezésre álló klubhelyiségekkel tölti be a neki szánt közösségi funkciót.

Projekt: Nemzeti Veterán Emlékmű és Múzeum, Columbus, Ohio, USA
Szerkezetépítő: Baker Concrete Construction Inc.
Projektkezelő: Peri Chicago, United States of America

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog