2012. szeptember 03.

Vízszigetelés, feszültségmentesítés, rétegelválasztás – hogy ne fagyjon fel a teraszburkolat

Vízszigetelés, feszültségmentesítés, rétegelválasztás – hogy ne fagyjon fel a teraszburkolat

Az erkélyek és teraszok burkolata csak megfelelő rétegrendi kialakítással, jó minőségű termékek alkalmazásával és gondos kivitelezéssel lesz tartós. Erre szolgál a közvetlenül burkolható Ditra vízszigetelő, feszültségmentesítő és rétegelválasztó lemez, valamint a Ditra-Drain burkolható vékony drainlemez. 

Az új építéseknél, illetve teraszok, erkélyek felújításánál egyaránt alkalmazható Ditra és Ditra-Drain lemezek jellegükből adódóan egyenletes vastagságú réteget képeznek, optikailag ellenőrizhető folytonosítási és csomóponti megoldásokkal. A Ditra további előnye, hogy talajra fektetett teraszoknál – alulról nyitott és összefüggő rácsszerkezetének köszönhetően – jelentős a talajpáranyomás-kiegyenlítő funkciója.

Néhány általános követelmény a teraszok, erkélyek kialakításánál:

1,5-2 százalékos lejtésű aljzat;a korlát rögzítése lehetőleg oldalról, konzolosan történjen;a fémszegély vízorr rendelkezzen dilatáló elemmel, szinterezett legyen, a vízszigeteléssel folytonosítva beépítve;gondoskodni kell a hőhídmentességről (például hőhídmegszakítóval);megfelelő kültéri csemperagasztót kell alkalmazni;törekedni kell az üregmentes ragasztásra;járófelületre 9 m2-enként dilatációs profilt kell helyezni;hasznosított terek feletti teraszoknál gondoskodni kell a hőszigetelésről, párazárásról, valamint a burkolati rétegrend vízszigeteléséről, illetve az épületszerkezet védelmét szolgáló szigetelésről is, fölé közvetlenül kasírozott terasz drainlemez elhelyezésével.

Vízszigetelés, feszültségmentesítés, rétegelválasztás – hogy ne fagyjon fel a teraszburkolat

A közvetlenül burkolható Ditra vízszigetelés a hidegburkolat alá, a csemperagasztóba fektetendő. A lemez vastagsága csupán 3 mm, így akár régi járólapra is helyezhető, annak állapotától függően. A lemezhez különféle csatlakozóelemek (pontszerű padlóösszefolyó, vízköpő, vonalmenti folyóka, dilatációs profil, Bara vízorrszegély, a korlát és a homlokzat közé kényelmesen elférő, kis keresztmetszetű Barin ereszcsatorna) tartoznak, melyek szinterezve készülnek, védelmet nyújtva a burkolati rétegrendben jelen lévő cement lúgos kémhatása miatt keletkező korrózió ellen. A Ditra lemeznek rétegelválasztó, feszültségmentesítő funkciója is van, amire az aljzat repedezettsége, illetve a burkolólapok nagy hőterhelése miatt van szükség. A négyzet alakú, trapézszerűen visszametszett mélyedésekkel kialakított lemezben mindig rendelkezésre áll a fugákon leszivárgó csapadéknak megfelelő tágulási hézagot biztosító szabad térfogat, levezetve a feszültséget, amit a csapadék megfagyása okoz, és a térfogatnövekedés felfeszítené az egyébként fagyálló burkolólapot.

Vízszigetelés, feszültségmentesítés, rétegelválasztás – hogy ne fagyjon fel a teraszburkolat

A Ditra-Drain burkolható, vékony (4, illetve 8 mm vastag) drainlemez a burkolat ragasztásához használt csemperagasztó kontrollált kiszáradását és a később a járólap fugáin leszivárgó csapadék elvezetését biztosítja. Mivel drainlemez, amit nem lehet felülről folytonosítani, alatta saját rendszer szigetelőlemezét vagy más gyártmányú, rendszerben minősített kenhető szigetelést lehet alkalmazni. 

sajátjaink

sajátjaink

sajátjaink

sajátjaink

hírlevél-feliratkozás