2012. szeptember 03.

Vízszigetelés, feszültségmentesítés, rétegelválasztás – hogy ne fagyjon fel a teraszburkolat

Vízszigetelés, feszültségmentesítés, rétegelválasztás – hogy ne fagyjon fel a teraszburkolat

Az erkélyek és teraszok burkolata csak megfelelő rétegrendi kialakítással, jó minőségű termékek alkalmazásával és gondos kivitelezéssel lesz tartós. Erre szolgál a közvetlenül burkolható Ditra vízszigetelő, feszültségmentesítő és rétegelválasztó lemez, valamint a Ditra-Drain burkolható vékony drainlemez. 

Az új építéseknél, illetve teraszok, erkélyek felújításánál egyaránt alkalmazható Ditra és Ditra-Drain lemezek jellegükből adódóan egyenletes vastagságú réteget képeznek, optikailag ellenőrizhető folytonosítási és csomóponti megoldásokkal. A Ditra további előnye, hogy talajra fektetett teraszoknál – alulról nyitott és összefüggő rácsszerkezetének köszönhetően – jelentős a talajpáranyomás-kiegyenlítő funkciója.

Néhány általános követelmény a teraszok, erkélyek kialakításánál:

1,5-2 százalékos lejtésű aljzat;a korlát rögzítése lehetőleg oldalról, konzolosan történjen;a fémszegély vízorr rendelkezzen dilatáló elemmel, szinterezett legyen, a vízszigeteléssel folytonosítva beépítve;gondoskodni kell a hőhídmentességről (például hőhídmegszakítóval);megfelelő kültéri csemperagasztót kell alkalmazni;törekedni kell az üregmentes ragasztásra;járófelületre 9 m2-enként dilatációs profilt kell helyezni;hasznosított terek feletti teraszoknál gondoskodni kell a hőszigetelésről, párazárásról, valamint a burkolati rétegrend vízszigeteléséről, illetve az épületszerkezet védelmét szolgáló szigetelésről is, fölé közvetlenül kasírozott terasz drainlemez elhelyezésével.

Vízszigetelés, feszültségmentesítés, rétegelválasztás – hogy ne fagyjon fel a teraszburkolat

A közvetlenül burkolható Ditra vízszigetelés a hidegburkolat alá, a csemperagasztóba fektetendő. A lemez vastagsága csupán 3 mm, így akár régi járólapra is helyezhető, annak állapotától függően. A lemezhez különféle csatlakozóelemek (pontszerű padlóösszefolyó, vízköpő, vonalmenti folyóka, dilatációs profil, Bara vízorrszegély, a korlát és a homlokzat közé kényelmesen elférő, kis keresztmetszetű Barin ereszcsatorna) tartoznak, melyek szinterezve készülnek, védelmet nyújtva a burkolati rétegrendben jelen lévő cement lúgos kémhatása miatt keletkező korrózió ellen. A Ditra lemeznek rétegelválasztó, feszültségmentesítő funkciója is van, amire az aljzat repedezettsége, illetve a burkolólapok nagy hőterhelése miatt van szükség. A négyzet alakú, trapézszerűen visszametszett mélyedésekkel kialakított lemezben mindig rendelkezésre áll a fugákon leszivárgó csapadéknak megfelelő tágulási hézagot biztosító szabad térfogat, levezetve a feszültséget, amit a csapadék megfagyása okoz, és a térfogatnövekedés felfeszítené az egyébként fagyálló burkolólapot.

Vízszigetelés, feszültségmentesítés, rétegelválasztás – hogy ne fagyjon fel a teraszburkolat

A Ditra-Drain burkolható, vékony (4, illetve 8 mm vastag) drainlemez a burkolat ragasztásához használt csemperagasztó kontrollált kiszáradását és a később a járólap fugáin leszivárgó csapadék elvezetését biztosítja. Mivel drainlemez, amit nem lehet felülről folytonosítani, alatta saját rendszer szigetelőlemezét vagy más gyártmányú, rendszerben minősített kenhető szigetelést lehet alkalmazni. 

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo