2016. január 22.

Burkolható vízszigetelési megoldások kül- és beltéren

Burkolható vízszigetelési megoldások kül- és beltéren

A burkolható vízszigeteléseket és szabványos rétegrendi megoldásokat fejlesztő és gyártó Schlüter-Systems KG már több mint húszéves jelenléttel bír a magyar piacon, a tíz éve létrejött közvetlen gyári képviselet pedig a Németországban már kipróbált és bevált technológiákat vezeti be.

E rendszerek előnye, hogy szabványos és a beépítés minőségét illetően könnyen ellenőrizhető, biztonságosan működő műszaki megoldásokat alkotnak.

 

Erkélyek- és teraszok felfagyásmentesen

A tervezők, kivitelezők többnyire a Schlüter-Systems Ditra elnevezésű felfagyásgátló és vízszigetelő erkély- és teraszrétegrendi elemeit tervezik, illetve építik be. Ezek lemezjellege miatt – a folyamatos rétegvastagságnak köszönhetően – garantálható a vízszigetelés azonos minősége a teljes felületen.

Burkolható vízszigetelési megoldások kül- és beltéren

A kritikus csomópontokban a részben áttetsző folytonosító szalagok és azok speciális, sötét tónusú, gumiszerű folytonosító ragasztója – a kontrasztváltás miatt – láthatóvá teszi, hogy jól sikerült-e a csomópontban – vagy bármely csatlakozásban – a folytonosítás. Ez óriási előny a hasonló rendszerekhez képest, mert még a burkolás előtt kiderül, ha valahol nem megfelelő a folytonosítás. Felületvédett fém vízorrként a Bara terasz- és balkonszegély lezárások, illetve a mindössze 2 cm vastag Troba acélfolyókák nyújtanak biztos vízelvezetést. A vízszigetelő termékek CPR szerinti teljesítménynyilatkozattal rendelkeznek.

Burkolható vízszigetelési megoldások kül- és beltéren

 

Burkolás és szigetelés fafödémre

A páratechnikát, vízszigetelést nem könnyű összehozni a repedésmentes hidegburkolattal. Ehhez nyújt segítséget a Ditra25 lemez, amely gyakorlatilag elengedhetetlen eleme a hidegburkolattal ellátott fafödémre készülő rétegrendeknek. A repedésmentességet a lemez nagymértékű feszültségmentesítő képessége, a páraterhelés eloszlását pedig az alulról nyitott és összefüggő kiegyenlítőraszter eredményezi.

 

Vízszigetelés és energiahatékony felületfűtés egyben

A Bekotec vékony rétegrendű padlófűtés frappáns megoldás a fűtés és vízszigetelés kombinációjaként. A rétegrend a rendszerlemezbe vitt csekély mennyiségű esztrich miatt gyorsan kialakítható. A minimális rétegvastagságú üzemi és/vagy használati vízszigetelést is adó rétegrend nagyobb belmagasságot és kisebb födémterhelést ad. A kialakuló rétegrend vastagsága – típustól és a burkolattól függően – 20 és 52 mm között változhat. A kis hőlépcső miatt komfortos, a pillanatnyi hőigény szerint gyorsan reagáló, takarékos felületfűtést eredményez. Mivel e rendszernek is része a közvetlenül burkolható Ditra25 feszültségmentesítő/vízszigetelő lemez, ez – folytonosíthatósága révén – opcionálisan megadja a használati vízszigetelést is.

 

Még vékonyabban – vízszigetelő elektromos padlófűtéssel

A Ditra-Heat elektromos padló- és falfűtés – mindössze 5,5 mm-es vastagságával – szinte bárhova beépíthető. Speciális bütykös lemezjellege miatt jelentősen eltér a konvencionális elektromos hálós fűtőszőnyegektől. Mivel a fűtőkábel nem hálóra van felkasírozva, hanem bárhova bepattintható a lemezbe, a lemez szigetelési szempontból rendsze-rében folytonosítható. Így fürdőszobákban, wellness- és bármilyen mezítlábbal használt területen hasznosítható.

Burkolható vízszigetelési megoldások kül- és beltéren

 

Egy díjnyertes vonalmenti folyóka épített zuhanyokba

Az üzemi vagy használati vízzel terhelt helyiségekben gondolni kell az adott gépészeti elem szigetelt folytonosítására. Ez a zuhanytálca nélküli, épített zuhanyokba szánt Kerdi-Line folyóka használatával egyértelmű: amellett, hogy a folyóka hangszigetelő tokját nem kell lefúrni az aljzatra és nem kell kitölteni habarccsal, előnye, hogy a folyóka acélperemére már gyárilag rákasírozzák a vízszigetelő gallért is. Mivel a folyóka nem hegesztett, hanem rozsdamentes acélból préselt darabból áll, nincsenek hegesztési varratok, így azok szivárogni sem tudnak. Hasznos különlegesség, hogy a keret és rács a hidegburkolat vastagsága szerint tizedmilliméter pontosan állítható.

Burkolható vízszigetelési megoldások kül- és beltéren

 

Fény a falból IP-védetten

Az építészek és a megrendelők preferálják, ha a fényforrás rejtetten helyezkedik el, azaz nem jelenik meg mint idővel elavuló önálló építészeti elem. Egy épületbe belépve már gyakran megesik, hogy a tökéletes fényviszonyok forrását nem tudjuk elsőre azonosítani. Ennek a hatásnak az eléréséhez nyújt segítséget a Liprotec professzionális, LED-es fényprofilrendszer, amely homogén, minőségi fényt és energiahatékony megoldást ad IP65 védettség mellett.

Burkolható vízszigetelési megoldások kül- és beltéren Burkolható vízszigetelési megoldások kül- és beltéren

A gyártó weboldaláról letölthetők a csomóponti katalógusok, adatlapok. A profilok, szigetelési rendszerek, csomóponti katalógusok a www.schlueter.hu, az energiahatékony padlófűtések a www.bekotec-therm.hu, a professzionális fényprofilrendszer pedig a www.liprotec.de oldalról tölthető le.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

A CSOK Plusz rendelet részletei

Kérdések és válaszok a közbeszerzési szaktanácsadók névjegyzékét érintő változásokról

A Közbeszerzési Hatóság online tájékoztatót tart a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadókat érintő válozásokról

2023. november 8. napján hatályba lépett az állami építési beruházások rendjéről szóló 2023. évi LXIX. törvény

Elérhető az új e-tanúsítás: az Épületenergetikai Tanúsítványok Országos Nyilvántartása

épjog