2009. október 10.

Szellőzés a belső levegőminőség javításáért

Szellőzés a belső levegőminőség javításáért

Aereco szabályozott szellőztetési rendszer alkalmazásával a szükségletekhez igazítható a szellőzőlevegő mennyisége, minimalizálható a szellőzési hőveszteség, és megelőzhetők a páralecsapódások.

Az építőiparban a legtöbb problémát a víz okozza; már kis mennyiségű vízgőz is elegendő ahhoz, hogy közvetlenül vagy közvetve hatással legyen az épületet használók egészségére, illetve az épület szerkezeti elemeire. A jó hőszigetelésű új, vagy utólag szigetelt régi épületekben a szigetelés és a nyílászárók fokozott légzárása együttesen okozhat „páragondokat”:

• a leghidegebb felületeken víz kondenzációját;

• a párazáró rétegnél nedvesedést;

• a fal hőszigetelő képességének leépülését.

Az otthonok páratartalmának szabályozására hatékony szellőzésre van szükség, amivel optimális szintre állítható, illetve stabilizálható a belső relatív páratartalom.

A mindenkori szükségletek szerint szellőztető Aereco szabályozott szellőztetési rendszer alkalmazásával jelentősen javítható a belső levegőminőség. A rendszer azzal, hogy a bent lévők szükségleteihez igazítja a szellőzőlevegő mennyiségét, minimalizálja a szellőzési hőveszteséget, optimálissá teszi a légcserét és megelőzi a páralecsapódásokat, illetve azok káros következményeit. A légbevezetés megoldásával kiküszöbölhető a napjainkban használatos fokozott légzárású nyílászárók okozta szellőzetlenség, valamint a gázkészülékek légellátása is biztosítható. A higroszabályozású szellőzőelemek érzékelője és működtetője azt a fizikai jelenséget használja ki, hogy egyes anyagok a páratartalom emelkedésekor megnyúlnak, és összehúzódnak, ha a levegő szárazabbá válik. Ezen az elven működik a V8 érzékelők 8 rétegű poliamid pántkötege, amely egy vagy több zsalut mozgat, ezzel befolyásolva a szellőzőlevegő mennyiségét a mindenkori belső relatív páratartalom függvényében.

Az Aereco szellőzési rendszer kialakításakor a lakószobákba friss levegőt juttató légbevezetőket kell helyezni. A levegő szabad áramlását zárt belső ajtók esetén is lehetővé kell tenni, amire ajtó alatti rések, átszellőző rácsok szolgálnak. Légelvezetőket, elszívó rácsokat kell helyezni a vizeshelyiségekbe (fürdő, vécé, konyha), amelyek légcsatornán keresztül elszívó ventilátorhoz vagy gravitációs szellőzőkürtőhöz csatlakoznak – ezek gondoskodnak a szennyezett levegő eltávolításáról.

 

Az Aereco szabályozott szellőztetési rendszer előnyei

• Jobb légcsere, nagyobb komfort

Amint egy helyiségben személyek tartózkodnak, nő a relatív páratartalom, ekkor a páraérzékelős szellőzőelemek zsalui nyílnak, megnő a légforgalom. A kiszolgáló helyiségekben (konyha, fürdő, vécé) folytatott tevékenységek fokozott szag-, illetve párakibocsátással járnak. Ezek következtében az itt elhelyezett légelvezetők a páraérzékelő vagy mozgásérzékelő, esetleg kézikapcsoló hatására nyitnak, ezáltal fokozva az elszívott levegő mennyiségét, és felgyorsítva a szennyezett levegő eltávolítását, így a légcserét.

• A páralecsapódások elkerülése

Az emberi kipárologtatás és a szokásos tevékenységek (főzés, zuhanyozás, mosás stb.) következtében felszabaduló nedvesség páralecsapódásokat okozhat, melyek gombásodást, penészesedési folyamatokat indíthatnak el. Ahogy növekszik a páratartalom, és ezzel a kondenzáció veszélye, a higroszabályozású szellőzőelemek nyitnak, a fokozódó szellőzés csökkenti a páratartalmat, így megszűnik a kondenzáció veszélye.

• A fűtési költségek kézben tartása

A lakásokban gyakran a szellőzésnek, szellőztetésnek tulajdonítják a hőveszteség jelentős részét (akár 50 százalékát is). Ez igaz is a hagyományos szellőzési eljárások többségére (állandó levegős szellőzés, ablaknyitás) nézve. Viszont az Aereco higroszabályozású rendszerrel jelentős energiamegtakarítás érhető el: mivel a légcsere a szükség szerinti optimális lesz, a szellőzési hőveszteség minimalizálható.

• Gázkészülékek légellátása

A nem zárható és növelt minimumhozamú légbevezetők szakszerű kiválasztásával és elhelyezésével megoldható a nyílt égésterű gázkészülékek égési és szellőző levegőjének utánpótlása. Ezáltal ezek a berendezések biztonságosan üzemeltethetők.

hírlevél-feliratkozás

épjog