2009. december 06.

Gazdaságosabb szellőztetés huzatfokozó ventilátorral

Gazdaságosabb szellőztetés huzatfokozó ventilátorral

A panelépületek többségében működő energiafaló tetőventilátorok üzemeltetése akár évi többmillió forintjukba kerülhet a társasházaknak. Egy korszerű berendezéssel ez az összeg a töredékére csökkenthető.

Amíg a régi, az épületekkel egyidős tetőventilátorok magas energiafogyasztása (370Wh/db) jelentősen megnöveli az épület üzemeltetési költségét, az Aereco modern VBP szellőztető ventilátorai (15Wh/db) működéséhez elegendő 12 V egyenfeszültség. A VBP műszaki jellemzőiből adóan kisebb átalakításokkal, egyszerűen építhető ki a szabályozott, alacsony üzemletetési költségű szellőzési rendszer, legyen szó 4 vagy akár 10 emeletes épületről. Mérési és számítási adatok bizonyítják, hogy ily módon a korábbi üzemelési költségek legalább 80%-kal csökkenthetők.

További előny, hogy a rendszer energiaellátása napelemekkel is megoldható, ezáltal a korábbi energiaszükséglet már 90-93%-a megtakarítható.

Így a rendszer üzemeltetésére három megoldás kínálkozik:

1. A ventilátor folyamatos üzeme esetén a működést a kisfeszültségű tápegységen keresztüli energiaellátás valósítja meg.

2. Szakaszos, napi körülbelül 12 órás, időkapcsolóval vezérelt működés napelemekkel biztosítható, de ez esetben a működési órák száma akkumulátor rendszerbe történő illesztésével kitolható.

3. Folyamatos üzemeltetés a napelem és a tápegység kombinációjával.

A VBP hatékony és energiatakarékos, egyenletessé teszi a szellőzést az épületszinteken, a helyiségekben folyamatos légcserét biztosít a nyári hónapokban és az átmeneti időszakokban is, és természetesen megakadályozza a visszaáramlást. Az alacsony működési nyomás miatt utólagos beépítés esetén a meglévő kürtők felhasználhatók.

A ventilátorlapátok egyedi kialakítása lehetővé teszi, hogy kikapcsolt állapotban ne okozzanak ellenállást: a járókerék lapátozása párhuzamos a hossztengellyel, vagyis az áramlással, bekapcsolt állapotban a nyomáskülönbséget a paláston elhelyezkedő álló lapátsor hozza létre. Ezért a hagyományos gravitációs kürtőszellőzés működőképes az esetleg kikapcsolt VBP huzatfokozó mellett is.

Gazdaságosabb szellőztetés huzatfokozó ventilátorral

 

Alkalmazási lehetőségek

A VBP ventilátorok nem csak a régi ventilátorok helyettesítésére alkalmasak, hanem hagyományos gravitációs kürtőkre is, ahol a kiegyenlített szellőzésre még inkább szükség van. Új építésű társasházak esetén már tervezési időszakban érdemes gondolkodni egy korszerű, akár napenergiával működtethető szellőzési megoldáson.

A fosszilis energiahordozók magas ára miatt nemcsak a lakóépületek, hanem középületek, szállodák üzemelési költségei is csökkenthetőek a modern szellőzőrendszer kiépítésével.

 

„Féloldalas” vagy „átfogó” a szellőzés megoldása?

 

Az 1970-es évek energiaár-robbanására Nyugat-Európában az építőipar egyértelmű feleletet adott: a fűtési költségek csökkentése érdekében alaposan „becsomagolták” az épületeket, azaz javították a hőszigetelések hatékonyságát, valamint légzáróvá tették az ablakokat és ajtókat, hogy télen ne tudjon kiszökni a meleg. Ez a jelenség azonban új kihívás volt a szellőzéstechnika számára is. Ennek feladata ugyanis hagyományosan csupán annyi, hogy megoldja a lakásokból – a konyhából, fürdőszobából, wc-ből – a szennyezett levegő eltávolítását. A friss levegő utánpótlásával nem kellett foglalkozni, hiszen ez például a nyílászárók résein keresztül természetes módon megoldódott.

Ez a helyzet azonban alaposan megváltozott az épületek a külvilágtól „elzárt dobozzá” válásával. A légcsere most már csak akkor tekinthető megoldottnak, ha nem csupán a szennyezett levegő eltávolításáról, hanem a friss levegő bevezetéséről is gondoskodunk. Ezt nevezhetjük a szellőzés átfogó megtervezésének. Mivel ez a magyarországi lakások jelentős részében nem így történt, rendkívül sok helyen keletkeznek páralecsapódási problémák, penészedési, gombásodási jelenségek – az ezzel járó egészségi problémákkal együtt. Súlyos esetben a korszerűtlen gázkészülékek kéményében is megfordulhat az égéstermék áramlási iránya, ami nem egy szénmonoxid-mérgezéses halálesetet is okozott már.

Az Aereco komplett rendszert kínál e problémák orvoslására, az épületek szellőzésének átfogó megoldására. A légbevezetésről az ablakokban vagy a falszerkezetben elhelyezett, esztétikus elemek gondoskodnak, amelyek nyitását, illetve zárását speciális páraérzékelőkkel oldják meg. A helyiségekben elhelyezett elszívók zsaluinak működése is ugyanilyen módon szabályozott, s mindezek az elszívásról gondoskodó központi ventilátor működését is befolyásolják; ettől függ, hogy ez utóbbi alapjáraton működik, vagy nagyobb teljesítményre kapcsol. Így a folyamatos egyirányú légforgalom mindig garantálja a jó minőségű levegőt, s a rendszer működése a helyiségekben uralkodó mindenkori páraviszonyokhoz folyamatosan rugalmasan alkalmazkodik.

Gazdaságosabb szellőztetés huzatfokozó ventilátorral

 

hírlevél-feliratkozás

épjog