2009. október 15.

Magastetők hőszigetelése poliuretán táblákkal

Magastetők hőszigetelése poliuretán táblákkal

Építésekhez, tetőfelújításokhoz egyaránt alkalmazhatók a szarufák feletti, közötti, illetve alatti hőszigetelésre szolgáló tecta-PUR hőszigetelő rendszerek.

A tecta-PUR rendszerek poliuretán táblái – az eltérő igények kielégítésére – különböző kasírozásokkal, társított rétegekkel készülnek. Az átlapolással elhelyezendő, öntapadó csíkkal készülő felső oldali fóliák vagy rétegek gondoskodnak a tető nedvesség elleni védeleméről. A felső oldali alufóliakasírozás visszaveri a külső térből érkező meleg sugarakat, az alsó oldali alufóliakasírozás pedig a belső tér meleg sugarait.

A poliuretán keményhab főbb jellemzői:

• kiváló hőszigetelő hatás (alacsony fűtési, hűtési költségek);

• minimális vízfelvétel;

• magas mechanikai szilárdság (nagy terhelhetőség);

• időállóság, alak- és mérettartóság (nem vetemedik, nem zsugorodik, évtizedekig megőrzi alakját, méretét és kedvező tulajdonságait);

• gombásodásnak, korhadásnak, penészesedésnek ellenáll, rágcsálók nem károsítják;

• az emberi szervezetre semleges hatású (nem rákkeltő, nem okoz allergiás, asztmatikus tüneteket, nem tartalmaz ózonkárosító gázokat);

• könnyen és méretpontosan vágható (egyszerű és gyors beépíthetőség).

Magastetők hőszigetelése poliuretán táblákkal

Szarufák feletti hőszigetelés új építésekhez

A szarufák felett elhelyezett tecta-PUR rendszer a tökéletes hőszigetelés mellett – az átgondolt részletmegoldásoknak köszönhetően – biztos nedvesség elleni védelmet is garantál. A légtömör zárásról a belső oldali párazáró fólia gondoskodik, mely megakadályozza a levegő mozgását a külső és a belső tér között. A biztos zárás érdekében a fóliarészek öntapadó ragasztócsíkokkal rögzíthetők egymáshoz. Egy PUR táblával 3 négyzetméternyi felület borítható le, a pontos és hőveszteség nélküli kapcsolódás záloga a táblák nútféderes élkialakítása. Nedvesség elleni védelmet adnak az átlapolható és öntapadó csíkkal ellátott felső oldali fóliák vagy rétegek. A táblák rögzítése statikailag méretezett csavarokkal az ellenlécen keresztül történik (a csavarok pontos helye célszerszámmal határozható meg). A csavar áthatol az ellenlécen és a szigetelőelemen, majd belefúródik a szarufába.

A szarufák felett történő hőszigeteléssel a belső térben látszó faszerkezetes tetők hozhatók létre. Vakolható, festhető lapok alkalmazásával egyedi és változatos tetőszerkezetek kialakítására nyílik lehetőség, kiemelve az igényes fakapcsolatokat, melyek karakteres díszei lehetnek az épületnek.

A tecta-PUR szigetelések bármilyen tetőfedő anyaggal (betoncserép, agyagcserép, zsindely, fémlemez stb.) fedhetők. A cserép és a szigetelőanyag között légrést kell hagyni, ami a bejutó nedvesség elvezetését és a tető nyári átmelegedése elleni védelmet szolgálja.

 

Szarufák közötti és feletti hőszigetelés

Amennyiben nem szeretnénk látszó faszerkezetes tetőt, a szigetelés történhet a szarufák között és felett elhelyezett poliuretán táblákkal. A szarufák feletti szigetelősáv (tecta-PUR HD-plus táblák) létrehozásával hőhídmentesíthető a tető, míg a gerendák köze alufóliaréteggel ellátott poliuretán hőszigeteléssel (PUR 024 vagy PUR 025 Alu lapok) tölthető ki. A szarufák alsó síkja borítható például gipszkartonnal.

 

Felújítás szarufák feletti hőszigeteléssel

A tecta-PUR HD plus poliuretán táblák szarufák feletti fektetésével kiegészíthető a meglévő szarufák közötti szigetelés, így a belső burkolatok megbontása nélkül oldható meg a tető megfelelő hőszigetelése. A lapok nagy nyomószilárdságuk révén alátámasztás nélkül, közvetlenül a szarufákra is helyezhetők. A speciális páraáteresztő kasírozású táblák lehetővé teszik a meglévő hőszigetelés és a faanyag nedvességének szabad távozását a szerkezetből.

 

Felújítás a szarufák alatti kiegészítő hőszigeteléssel

Tetőfelújításokkor a poliuretán táblák szarufán kívüli elhelyezése nem mindig oldható meg. Ha például nem szeretnénk a hibátlan állapotú cserepeket megbontani, vagy kötött az eresz és/vagy a gerincmagasság, vagy az épület műemléki jellege miatt nem engedélyezett a cserepek és a tető megbontása stb., a szarufák alsó síkján kell hőszigetelni. E célra is jó megoldást nyújtanak a közvetlenül a szarufákhoz is erősíthető poliuretán táblák. A táblák alufóliakasírozása (PUR 025 Alu) segít a lakás melegének megtartásában, lépcsős élképzése pedig a pontos egymáshoz illesztésben.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog