2009. október 16.

Könnyűszerkezetes rácsostartó

Könnyűszerkezetes rácsostartó

A Lindab cég egyik legújabb fejlesztése a vékonyfalú acél C-profilokból összeállítható könnyűszerkezetes rácsos főtartó, amely kiválóan alkalmas kis- és középméretű ipari épületek tetőszerkezetének megvalósítására.

Dupla C-profilból álló összetett szelvényű övrudakból, illetve az azok közé bevezetett szimpla vagy dupla C-szelvényű rácsrudakból tevődik össze a LindabTruss rácsostartó. A nagyszilárdságú, tűzihorganyzott profilok garantálják a szerkezet nagy teherbírását és tartósságát, míg a hatlapfejű metrikus csavaros bekötések, kapcsolatok a gyors és egyszerű szerelhetőséget. A Lindab profilok, valamint az egyedi tervezésű és gyártású acélszerelvények felhasználásával a rácsostartók összeállítása (előregyártása) üzemben, így az időjárástól függetlenül történik. A kis önsúly miatt a tartók szállítása és helyszíni szerelése gazdaságosan végezhető.

A függőleges alátámasztó szerkezet – igazodva az építtetői igényekhez, az épület funkciójához és a műszaki követelményekhez – lehet téglafal, tégla- vagy vasbeton pillér, illetve acéloszlop. A rácsostartókhoz a hagyományos csarnokszerkezeteknél jól bevált tetőburkolati típusok közül bármelyik alkalmazható: Lindab Z-szelemensorhoz rögzített egyrétegű (szigeteletlen) vagy kétrétegű (hőszigetelt) trapézlemezes, szendvicspanel tetőburkolat, vagy akár a rácsostartó felső övére közvetlenül elhelyezhető magasprofil (tipikusan LTP150) trapézlemezes lágyfedésű tetőrendszer.

A rácsostartó formája, hálózati geometriája – a gyártási és szerkesztési korlátok betartása mellett – teljesen egyedi módon tervezhető. Az egyedi statikai méretezési eljárást a Lindab cég a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel közös kutatás-fejlesztési projekt keretében, az Eurocode szabványok előírásai szerint dolgozta ki, 1:1 léptékű próbatesteken végrehajtott laboratóriumi kísérletsorozattal ellenőrizve. Az összetett tervezési folyamat gyors végrehajtását a legújabb saját fejlesztésű Lindab célszoftver, a DimTruss program teszi lehetővé, amellyel az adott tervezési viszonyok (geometriai méretek, terhek) mellett könnyűszerrel megtalálható az optimális megoldás.

Könnyűszerkezetes rácsostartó Könnyűszerkezetes rácsostartó

Könnyűszerkezetes rácsostartó

A DimTruss statikai program felépítése, működése:

• globális geometria meghatározása (a szimmetrikus rácsostartó fesztávolsága, támasz feletti induló magassága, felső öv hajlásszöge vagy gerincmagasság, csomópontok kiosztása);

• rúdszelvények megadása, a bekötőcsavarok típusának, elrendezésének definiálása;

• a statikai váz automatikus generálása (külpontos bekötésű, nyomatékbíró belső csomópontokkal);

• terhek, tehercsoportok és teherkombinációk bevitele;

• az elmozdulások és az igénybevételek meghatározása elsőrendű végeselemes számítással történik, síkbeli modellen;

• a vékonyfalú rúdszelvények teherbírási ellenőrzése Eurocode alapján (rúdtípusonként, tönkremeneteli módok szerint válogatva);

• dokumentáció (output): statikai számítás tömör és részletes kivonata (TXT), konstrukciós rajz (DXF), statikai váz rajza (JPG), profilok anyaglistája (XLS).

A szoftver segítségével a Lindab cég partnerei rendkívül gyorsan megkaphatják az optimális tartószerkezeti kialakítást; a statikai program részletes megismerését és gyakorlati használatát tervezői tanfolyamokon sajátíthatják el az érdeklődők.

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog