cemix

2009. október 22.

Problémás aljzatok gyors felújítása

Problémás aljzatok gyors felújítása

Gyors, csendes és tiszta burkolatcserére, az eredeti burkolat – az esetleges későbbi visszaállítás céljából történő – érintetlen állapotban való megőrzésére, vagy magas nedvességtartalmú aljzatok gyors burkolására kínál megoldást az Uzin.

Az aljzatfelújító rendszer az Uzin RR 185 rugalmas szigetelő alátétlemezből és az Uzin KE 2000 S diszperziós vagy az Uzin KR 421 rugalmas poliuretán burkolatragasztóból épül fel. A rendszer alapja a tekercses kiszerelésben kapható Uzin RR 185 alátétlemez, mely rugalmas, üvegszál erősítésű szigetelő- és nedvességzáró lemez. A könnyen, gyorsan és egyszerűen, az aljzatra úsztatva fektethető alátétlemezre közvetlenül ragasztható bármilyen szőnyeg, PVC vagy PVC Design burkolat. A rendszer kivitelezési ideje gyakorlatilag megegyezik a burkolatragasztás idejével, ehhez mindössze az alátétlemez aljzatra fektetésének ideje adódik. Az Uzin RR 185 alátétlemez kampós pengével szabható méretre, a darabokat párhuzamosan, a széleken illesztve kell fektetni. Az illesztések alá papír ragasztószalag helyezendő, ami megakadályozza a ragasztó illesztésbe folyását, ezáltal az alátétlemez széleinek aljzathoz tapadását. Az illesztéseknél a burkolatot eltolással kell fektetni, azaz az alátétlemez és a burkolat illesztési vonalai ne essenek egybe.

Az Uzin RR 185 alátétlemez segítségével rugalmas burkolat készíthető bármilyen megfelelően kemény és sík aljzatra. A cementesztrich aljzatok akár 5 CM% maradó nedvességtartalom mellett is burkolhatók, amennyiben a klasszikus nedvességzárási technológiák valamilyen okból (időhiány, környezet-, egészségvédelem) nem alkalmazhatók. Új rugalmas burkolat fektethető meglévő, régi, de stabil – PVC, linóleum, parketta, kerámia stb. – burkolatokra is azok felbontása, károsítása nélkül. Ez hasznos lehet olyan kereskedelmi épületeknél vagy bérelt ingatlanoknál, ahol funkcionális vagy esztétikai okokból merül fel a burkolatcsere igénye, de a bérlés befejeztével a helyiséget eredeti állapotában (az eredeti aljzatburkolattal) kell visszaadni. Ugyanez a lehetőség teszi kiváló megoldássá például kiállítási területek burkolására is. A rendszerrel egyébként kötött burkolat fogadására alkalmatlan aljzatok (például olajjal szennyezett felületek) is burkolhatók.

Az aljzatfelújító rendszer rétegvastagsága kicsi: az alátétlemez mindössze 1,5 mm vastag, ehhez csak a ragasztó és a burkolat rétegvastagsága adódik. További előnye a nagy mechanikai ellenálló képesség, a könnyű alkalmazhatóság, illetve az újra felszedhetőség. Az alátétlemez hátoldalán kereszt alakú latexhab-mintázat található, ami lehetővé teszi az aljzat szellőzését, miközben a lemez elzárja az új burkolatot az aljzattól, védve a két réteget egymás káros hatásaitól. Az új burkolat a megfelelő ragasztóval fektethető az alátétlemezre, nem nedvszívó aljzatra történő ragasztás technológiájával.

PVC burkolatok Uzin KE 2000 S diszperziós ragasztóval rögzíthetők. A vízbázisú, kiváló tapadást nyújtó Uzin KE 2000 S burkolatragasztó alkalmas rugalmas burkolatok nedvszívó és nem nedvszívó aljzatokra, illetve kontakt módon történő ragasztásra is (például PVC burkolat ragasztása meglévő PVC burkolatra). Használható PVC, CV, PVC Design burkolatokhoz, maximum 2,5 mm vastag gumiburkolatokhoz, akár függőleges felületre, falra történő ragasztáshoz is. Kis anyagszükséglete, hosszú nyitott ideje, ugyanakkor rövid (5–40 perces) szellőztetési ideje gyors, hatékony, mégis könnyű kivitelezést tesz lehetővé. Az Uzin RR 185 alátétlemezen nem nedvszívó aljzatra történő ragasztási technológiával használandó, vagyis a burkolatot az alátétlemezre, mint aljzatra felhordott ragasztóágyba kell a szellőztetési idő végső szakaszában fektetni.

hírlevél-feliratkozás

épjog