Építészkongresszus

2011. január 22.

Teraszszigetelés, ragasztás, vízmentesítés és szellőztetés egyben

Teraszszigetelés, ragasztás, vízmentesítés és szellőztetés egyben

Már Magyarországon is kapható az Uzin csoport vízszigetelő termékrendszere, a Codex, melynek két legfontosabb tagja a klasszikus kenhető vízszigeteléseket kiváltó, terasz- és erkélyszigetelésekre szolgáló Balkudrain gyantás drénhabarcs, illetve a bármilyen beltéri szigetelésre alkalmazható Hydrostop vízszigetelő lemez.

Terasz, amelyik sosem fog felfagyni

A teraszszigetelések sokszor okoznak gondot, két okból is: egyrészt a nem megfelelő műszaki tartalmú anyagok alkalmazása miatt, másrészt a gyakori kivitelezési hibák (nem megfelelő rétegrend-felépítés, sarokerősítő szalagok elhagyása vagy átlyukasztása stb.) miatt. Ilyenkor a víz a legkisebb rést, lyukat is megtalálva bejut a terasz alatti épületszerkezetbe, helyiségbe, ahol súlyos és nehezen, illetve költségesen javítható károkat okozhat.

A hidegburkolattal ellátott teraszok, erkélyek vízszigetelésére szolgáló Codex Balkudrain különlegessége, hogy alkalmazásával elkerülhetők az ezeknél a munkáknál oly gyakran előforduló és a teraszburkolat tönkremenetelét okozó kivitelezési hibák. A Balkudrain lényegében kavicsgyantás vízelvezető drénrétegre épülő rendszer, mely tervezett módon – gondosan kialakított üregrendszeren keresztül – vezeti le a burkolatba jutó nedvességet, ezáltal a bejutó víz nem okozhat gondot, nem juthat a terasz alatti szerkezetekbe. A gyakorlatilag bármilyen aljzatfelületen alkalmazható, feszültségmentes réteget képező Codex Balkudrain előnye, hogy gyantaeleme, a Codex ER 100 vízzel oldható, hígítható, tisztítható, így használata nem igényel kiemelt odafigyelést, gyakorlatot.

 

Teraszszigetelés, ragasztás, vízmentesítés és szellőztetés egyben

 

A rendszer további előnyei a klasszikus cementalapú drénrendszerekhez képest:

• kis (2 cm-es) rétegvastagságban is megfelelő vízelvezető képességű, szemben a cementes anyagok minimális 5-6 cm vastagságával;

• a gyantás drénhabarcs egyáltalán nem vesz fel nedvességet, így nincs felfagyási kockázata, míg a rosszul kivitelezett cementes rendszerben a bent maradó nedvesség télen felfagyást okozhat;

• a cementes keveréknél könnyebben bedolgozható, teríthető.

 

Kivitelezés egyszerűen, biztonságosan

A rendszer felépítése a vízelvezető profilok rögzítésével, majd a lemezszigetelés elhelyezésével kezdődik, amire Uzin RR 185 nedvességzáró lemezt ajánlott fektetni, és az illesztéseket Codex BST öntapadó hézagerősítő szalaggal összeragasztani. (A lemezszigetelés kiváltható bitumenes szigetelőlemez-rendszerrel, vagy megfelelő minőségű műanyag drénlemezzel, illetve klasszikus, kenhető szigeteléssel is.) Erre helyezendő a Codex ER 100 kétkomponensű epoxigyanta és a Codex DS 3/5 kavics keveréke. (A 3,5-5 mm-es kavicsszemcsék gyantával keverve ideális drénkapacitású habarcsot képeznek.) A drénhabarcs kötése után bármelyik Codex hidegburkolati ragasztó és fugázó segítségével elkészíthető a hidegburkolat, de teraszokon, kritikus helyeken a Codex Power Fluxx normál vagy Power Fluxx Turbo gyorskötésű folyékonyágyas ragasztók használata javasolt. A folyékonyágyas ragasztók használata szintén csökkenti a kivitelezési hibák lehetőségét, mert e termékekkel nem fordulhat elő, hogy nem megfelelő mennyiségű ragasztót alkalmaznak, azaz nem megfelelő fedettség alakul ki a burkolat hátoldalán.

 

Teraszszigetelés, ragasztás, vízmentesítés és szellőztetés egyben Teraszszigetelés, ragasztás, vízmentesítés és szellőztetés egyben Teraszszigetelés, ragasztás, vízmentesítés és szellőztetés egyben

 

Biztonságos szigetelés üzemi víz ellen

A Codex Hydrostop tekercses kiszerelésű vízszigetelő lemez, mely kenhető szigetelések kiváltására alkalmas beltéren, üzemi víz elleni szigetelések kialakítására, hidegburkolatok alá. A Hydrostop rendszer gyorsabban, könnyebben és biztonságosabban kivitelezhető, mint a beltéri kenhető szigetelések, ugyanis a két réteg kenhető szigetelés helyett mindössze egy réteg ragasztóanyagot kell felhordani, majd ebbe fektetni a lemezt. E módszer egyik nagy előnye, hogy míg a kenhető szigetelés glettvassal történő felhordásánál nagyon kell ügyelni a megfelelő rétegvastagságra, a Hydrostop lemez fektetésekor ilyen jellegű kritikus fázis nincsen.

A Hydrostop lemezt le kell fektetni a szigetelendő felületre, majd méretre kell vágni. Ezután felszedni, és teljes felületére Codex hidegburkolati ragasztót (például Codex Power Flex Turbo gyorskötésű flexibilis ragasztót) hordani. A friss ragasztóágyba fektethető a Hydrostop lemez, és a ragasztó száradása után a felület járható és burkolható is. A hidegburkolat fektetéséhez a burkolat típusától és a későbbi terheléstől függően kiválasztott Codex hidegburkolati ragasztó használandó.

 

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog