2009. október 16.

Rossz állapotú aljzatok egyszerű felújítása

Rossz állapotú aljzatok egyszerű felújítása

Nem kellően szilárd, repedésekkel és dilatációkkal tagolt régi aljzatok felújítására nyújt különösen gyors megoldást az Uzin új, felújító filcből és repedésáthidaló hálóból álló rendszere.

A rossz állapotú (nem kellően szilárd, repedésekkel és dilatációkkal tagolt), felújításra szoruló régi aljzatok eddig elkerülhetetlen eltávolítása a múlté. Az Uzin RR 201 felújító filc és az RR 203 repedésáthidaló háló az Uzin meglévő, jól bevált alapozó- és aljzatkiegyenlítő rendszerével együtt a régi aljzatok műszakilag megbízható felújításának új mindentudói.

Az aljzatfelújításra gyors megoldást nyújtó rendszer alkalmazásával nincs szükség a régi aljzat eltávolítására, és a repedéseket sem kell gyantával kijavítani, így tisztábbá, zaj- és szagmentessé, nagyobb munkavédelmi, illetve egészségügyi biztonság mellett idő- és pénztakarékosabbá válik a felújítás.

A régi aljzatok felújítása, cseréje mindennapos, ugyanakkor sokszor problémát okozó feladat a padlóburkoló és parkettás szakemberek számára. A gyakran különböző anyagokból felépülő, eltérő kivitelezési technológiát kívánó aljzatok állapotának, felújíthatóságának megítélése óriási tapasztalatot és tudást igényel, miközben a kivitelezés tényleges megtervezése, kalkulációja sokszor nehéz és kockázatos. Az Uzin új felújítási rendszerével azonban mindez egyszerűen megoldható.

A két új termék, az RR 201 felújító filc és az RR 203 repedésáthidaló háló jelentős áttörés a kritikus aljzatok felújításában – e termékekkel még olyan rossz minőségű aljzatok is megmenthetők, melyeket eddig mindenképpen el kellett távolítani. A rendszer biztonságot nyújt a kivitelezőnek és a megrendelőnek egyaránt, mivel az eredmény tökéletes, stabil felújított aljzat, ami a komponensek (aljzatkiegyenlítő, repedésáthidaló háló és felújító filc) erős, megbízható összekapcsolódásának eredménye.

 

Uzin RR 201 felújító filc

Az RR 201 felújító filc oldható hordozóanyagra rögzített, 50 mm hosszú, lúgálló üvegszálak irányított hálózatából áll, melyek így összetett, szálakból álló, szőnyegszerű fonatot képeznek. A felületegységre jutó üvegszál mennyiség, a szálak finomsága és a nagy fajlagos felület kiváló behatolást és telítődést tesz lehetővé az aljzatkiegyenlítő számára. Az Uzin RR 201 felújító filc tekercseit 2 cm átfedéssel kell a felújítandó aljzat felületére fektetni, majd elvégezhető az 5 mm rétegvastagságú aljzatkiegyenlítés. A kiegyenlítést követően az RR 201 hordozóanyaga, ami a szálak szövetét eddig összetartotta, feloldódik, ezáltal a szálak szövevénye teljes mértékben behatol a kiegyenlítő rétegbe, így jól strukturált, minden irányba kiterjedő erősítő hatást nyújt. A filc nem befolyásolja az aljzatkiegyenlítő terülési jellemzőit, és a klasszikus üvegszál bekeveréssel kapott rétegnél jóval strukturáltabb, térben sokkal egyenletesebb, ezáltal ellenállóbb, erősebb szálerősítést kapunk. A kiegyenlítő réteg magas húzószilárdsága és elmozdulás mentessége teszi lehetővé a repedések, hézagok áthidalását akár 3 mm szélességig. Az elkészült réteg képes nagy feszültségek elnyelésére és eloszlatására, az aljzat felől jelentkező rezgések, mozgások károsodás nélküli elviselésére. Alkalmas szinte mindenféle régi, kritikus szilárdságú vagy mozgó aljzat (például rossz beton, cementesztrich, meglévő fapadló, kerámia, álpadlók) felújítására. Megfelel meleg vizes padlófűtés rendszereken, akár nagyobb, ipari jellegű igénybevételnél (például kórházakban, bevásárlóközpontokban) is.

 

Uzin RR 203 repedésáthidaló háló

Az RR 203 különösen nagy szakítószilárdságú, repedésáthidaló erősítő háló extrém magas húzószilárdsággal és szakítási ellenálló képességgel. Párhuzamosan futó lúgálló üvegszál fonatokból áll, finom kereszthálókkal és hordozófóliával rögzítve. Az Uzin RR 201 felújító filccel és megfelelő Uzin aljzatkiegyenlítővel együtt kialakított rendszerben párhuzamos szálfonatai révén nyújtott óriási húzószilárdsága alkalmassá teszik akár 5 mm széles repedések, hézagok biztonságos áthidalására. Egyben elnyeli és eloszlatja az aljzatból eredő rezgéseket, mozgásokat is. Alkalmas repedések, dilatációk, kitörések által tagolt aljzat áthidalására.

A repedéseket először ki kell tölteni Uzin NC 182 javítóhabarccsal, majd a körülbelül 60 cm-es darabokra vágott repedésáthidaló hálót hordozófóliával felfelé, a fonatokkal a repedés futásirányára merőlegesen a még friss javítóhabarcsba kell fektetni és jól lesimítani. A javítóhabarcs száradása után a fóliát el kell távolítani, majd az RR 201 aljzatkiegyenlítő rendszert az előírásoknak megfelelően felvinni. Az így kialakított aljzat biztos alapot nyújt a további burkolatok fektetéséhez – és elkerülhetővé vált a régi, akár kritikus, az eddigi műszaki lehetőségekkel további munkálatok alapjaként nem használható aljzat költséges és kényelmetlen eltávolítása.

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

A CSOK Plusz rendelet részletei

Kérdések és válaszok a közbeszerzési szaktanácsadók névjegyzékét érintő változásokról

A Közbeszerzési Hatóság online tájékoztatót tart a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadókat érintő válozásokról

2023. november 8. napján hatályba lépett az állami építési beruházások rendjéről szóló 2023. évi LXIX. törvény

Elérhető az új e-tanúsítás: az Épületenergetikai Tanúsítványok Országos Nyilvántartása

épjog