2011. május 22.

Energiatudatos, könnyűszerkezetes tetőfelújítások

Energiatudatos, könnyűszerkezetes tetőfelújítások

A Lindab tartószerkezeti rendszereinek alapelemei minőségi acélprofilokból készülnek, ami garantálja a pontos geometriát, a magas teherbírást, a kis önsúlyt és a tartósságot. Ezeket az előnyöket kiválóan ki lehet használni meglévő épületek tetőszerkezeteinek felújításakor, cseréjekor vagy teljes emeletráépítés esetén.

A tetőszerkezetek felújításának, cseréjének vagy emeletráépítés tervezésénél az épület eredeti tartószerkezeti rendszeréből kell kiindulni, meg kell vizsgálni, hogy mely helyeken lehet az új vagy felújított tetőszerkezet terheit átadni, mennyi lesz a többletteher, valamint hogy megvan-e a szükséges tartalék a meglévő teherhordó szerkezetekben, vagy azokat meg kell erősíteni.

 

Energiatudatos, könnyűszerkezetes tetőfelújítások
Lindab Construline hidegen hengerelt acélprofilok
a könnyűszerkezetes építés alapjai
(tömör szelvények, perforált gerincű elemek)

 

Tetőfelújítás beépítetlen tetőtérrel

A Lindab Roof rendszer gazdaságos és esztétikus megoldást kínál azoknak a régi lapostetős épületeknek a felújítására, amelyeknek elavult bitumenes vagy PVC vízszigetelése többszöri javítás után sem működik jól. Kishajlású (10%-30°), biztonságos, külső csapadékvíz-elvezetést nyújtó tetőszerkezetről van szó, amely az épület hőtechnikai viselkedését is javítja (utólagos födémszigeteléssel kiegészítve télen jobban hőszigetel, nyáron pedig a kiszellőztetett tetőtér hatékonyan árnyékol).

 

Energiatudatos, könnyűszerkezetes tetőfelújítások

 

Az egyedi tervezést igénylő rendszer alapelemei a meglévő tetőfödém tartószerkezetéhez igazított, 1-2 méterenként letámasztott keretállások, a Z-szelvényű tetőszelemen-rendszer és a trapéz- vagy cserepeslemez, illetve a deszkázott aljzatra készíthető korcolt síklemez fedés. A térbeli merevséget kereszt- és hosszirányú diagonálrudak (szélrács) biztosítják. A tetőfelújító rendszert a Lindab Rainline ereszcsatorna-rendszer teszi teljessé.

Amennyiben a lapostető felújítására a sűrűn alátámasztott keretállás nem alkalmas vagy nem gazdaságos, a nagyobb teherbírású Lindab Truss rácsostartós rendszer lehet az optimális megoldás.

 

Energiatudatos, könnyűszerkezetes tetőfelújítások

 

Az alapelemek az övrudak és a közéjük elhelyezett rács- és oszloprudak. Az üzemi előregyártás lehetősége csökkenti a helyszíni élőmunkát és a szerelési időt. A rácsostartóra Z-szelvényű szelemenek, azokra pedig az előzőekben említett Lindab tetőburkolatok és ereszcsatorna kerülhetnek.

 

Tetőtér-beépítés, emeletráépítés

Néhány szintes iroda- és középületek, esetleg lakóházak esetében fordulhat elő, hogy az épületet függőleges irányban kívánjuk bővíteni, tetőtér-beépítés, illetve emeletráépítés formájában. Erre a célra kiválóan alkalmasak a Construline falpanelvázak. A teherhordó falváz fő szerkezeti elemei a függőleges C-profilú falvázoszlopok, amelyeket alsó és felső, vízszintesen futó, U-profilú sínbe kötnek be.

 

Energiatudatos, könnyűszerkezetes tetőfelújítások

 

A külső térelhatároló falak esetében az acélprofilok perforált gerinccel készülnek, a párhuzamosan eltolt kivágások a hőhídhatást jelentősen csökkentik, ezáltal a szerelt falszerkezet eredő hőátbocsátási tényezője jelentősen kisebb lesz. A falpanel saját síkjában szükséges merevséget diagonál irányú acélszalagok vagy a megfelelően rögzített burkolati építőlemezek biztosítják. A falpanelben lévő nyílásáthidalások, áttörések konstrukciós kialakításához szükséges tartozékok is rendelkezésre állnak. A homlokzatot boríthatja tégla- vagy szerelt burkolat, illetve dryvit jellegű vakolt megoldás. A főfalakra Construline rácsostartók kerülhetnek, amelyek vízszintes alsó és lejtést adó felső öve egyszerű U-profil, belső rácsrúdjai pedig C-profilok. Az egyedileg tervezendő rácsos szaruzatok fesztávolsága terheléstől függően 6-12 méter, szokásos kiosztása 0,8-1-1,2 méter. A tetőburkolat tipikusan egyrétegű cserepeslemez, kiszellőztetett tetőtérrel; a vízszintes álmennyezet biztosítja a hőszigetelés síkját, amely alulról megfelelő tűzvédelmet biztosító gipszkarton burkolatot kap.

A LindabFloor födémrendszert vendégfödémként lehet kialakítani, amikor a meglévő és megmaradó legfelső födémszerkezet biztonságosan nem képes hordani az emeletráépítés következtében megnövekedett hasznos terhelést.

 

Energiatudatos, könnyűszerkezetes tetőfelújítások

 

A födémrendszer fő elemei a C-profilú födémgerendák, amelyek 3–6 m közötti fesztávolságokra – a teherbírási igénytől függően – szimpla vagy dupla szelvényű keresztmetszettel, 300–600 mm kiosztásban alkalmasak, általában egyszerű kéttámaszú, ritkábban többtámaszú gerendaként. A födémek szélein U-profilú gerenda fut körbe; a reakcióerők átadását a meglévő falszerkezetre egyedileg megtervezett szerkezeti kapcsolatokkal kell megoldani. Az acél födémgerendákra tipikusan trapézlemez, esetleg másodlagos tartórendszer kerülhet. Az így előállított könynyűszerkezetes födém technológiailag lehet száraz (amikor szerelt jellegű építőlemez, hangszigetelés és burkolat kerül a födémgerendákra) vagy nedves (amikor a trapézlemezre mint bennmaradó zsaluzatra aljzatbeton kerül).

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog