2011. szeptember 08.

Ipari épületek tervezése és kivitelezése az üzemeltetési költségek figyelembevételével

Ipari épületek tervezése és kivitelezése az üzemeltetési költségek figyelembevételével

Bármely létesítmény esetén, legyen szó logisztikai, gyártó-, kereskedelmi, sportlétesítményről vagy irodáról, bemutatóteremről, a beruházások indításánál sajnos kevés az a tervező vagy fővállalkozó, aki a megépült komplexum fenntartási költségeit is szem előtt tartja. Holott a megvalósítás egyszeri, a működtetés viszont az élettartam alatt folyamatos kiadással jár.

Az üzemeltetési költségek több tényezőből tevődnek össze: egy részük az épületben folytatott tevékenység megindulásától rendszeresen fizetendő, másik részük pedig eseti kiadás. Az első csoportba tartozik az energiadíj (fűtés, hűtés, világítás stb.), víz-, csatornadíj, őrzés stb., a második csoportban pedig a meghibásodásokból eredő károk javítási költségei szerepelnek.

Az egyik legjelentősebb kiadás, az energiaköltség, nagyban függ az épület hőszigeteltségétől; a fal- és tetőrétegrendek hőátbocsátási tényezőinek meg kell felelnie az érvényben lévő előírásoknak, amiről az építésztervezőknek kell gondoskodni. A Lindab olyan energiamodult fejlesztett ki, mely már az előkészítés folyamán jó becslést ad a várható üzemeltetési költségekre, a megvalósítandó épület energiahatékonyságára, a falak, tetők hőátbocsátási tényezőinek és az adott helyszínen érvényes benapozási és hőmérsékleti adatok tükrében. A szoftverrel jól meghatározható, hogy adott épületenergetikai igények kielégítésére milyen tető- és falburkolat, mekkora nyílászáró felület, illetve milyen épületgépészeti (fűtés/hűtés/légtechnika) kialakításokra van szükség.

Az érvényben lévő szabályok, illetve ajánlások betartásán túl az épületüzemeltetési költségek csökkentésére léteznek egyéb javaslatok is. Rendkívül fontos tényező például a megbízható fővállalkozó/generálkivitelező választása, valamint – de nem utolsó sorban – a megfelelő építési rendszer, illetve építőanyagok alkalmazása.

A leggyakoribb épületmeghibásodás a beázás és/vagy kondenzáció, ezért feltétlenül ajánlott olyan tetőburkolatot alkalmazni, melynek 20-30, vagy akár 40 éves problémamentes referenciái is vannak. A tapasztalatok szerint az egyik legmegbízhatóbbak a fém korcolt fedéssel készült tetők, amelyek nem csupán víz-, de közel légzárók is, ráadásul viharállók.

Sok beruházó azt gondolja, ha szerződik egy – lehetőleg olcsó – fővállalkozóval, hiba esetén az köteles minden javítást elvégezni, ezért a munka minőségi elvégzése az ő érdeke is. Sajnos már többször bebizonyosodott, hogy ez nem így működik – és az alacsony ár miatt érzett öröm jóval rövidebb ideig tart, mint a rossz minőség, illetve a nem megfelelő megoldás kiválasztása okozta kár kijavítása.

 

Balog István
Lindab Kft., Buildings Divízió

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog