Deceuninck

 

2014. július 28.

A beltéri levegő tisztítható gipszkartonnal

A beltéri levegő tisztítható gipszkartonnal

A fejfájást, fáradtságot, rossz közérzet kialakulását stb. okozó formaldehid belégzéssel jut a szervezetbe. A Rigips Activ’Air építőlemezek különleges gipszmagjuk segítségével képesek a levegőben található formaldehid tartós semlegesítésére, egészségesebbé és kellemesebbé téve a helyiségben tartózkodást.

Sokan időnk akár 90 százalékát is zárt térben töltjük. Ezekben a terekben a különböző szagok, szennyező anyagok miatt a levegő minősége általában rossz, és az egészségre is veszélyes lehet. Az élőlények szervezete, különböző füstök, fából készült termékek ragasztóanyagai, valamint festékek, szőnyegek és textíliák formaldehidet bocsátanak ki magukból. Ez a szerves vegyület szobahőmérsékleten gáz halmazállapotú, színtelen, szúrós szagú anyag. A formaldehidet a WHO emberi rákkeltő hatású anyaggá minősítette, így bizonyítottan a daganatkeltő anyagok közé tartozik.

 

Hogyan működik az Activ’Air?

A levegőtisztító hatásért egy intelligens természetes ásványi anyag kombináció a felelős. Mivel az ásványi anyag a napfénytől függetlenül tisztít, és szinte korlátlan ideig működik, hatékonyan és állandóan fejti ki hatását – éjjel és nappal is. Az Activ’Air gipszmag a fejlesztések során elvégzett tesztek eredménye szerint több évtizeden át képes ellátni feladatát.

 

A légtisztító építőlemez alkalmazásával

csökken

 • a szennyező anyagok koncentrációja (már 48 óra elteltével 60 százalékkal);
 • a szem égő, viszkető tünetei, szúró érzés az orrban és a torokban, vízszerű orrfolyás és orrdugulás;
 • a kellemetlen szagok;
 • az asztma és a rák kialakulásának esélye;

javul

 • a koncentráció-képesség;
 • a munkahatékonyság;
 • az általános közérzet, nem alakul ki a fáradtság érzése, fejfájás;
 • a levegő minősége.

 

Az osztályteremben légtisztító álmennyezet segíti a koncentrációt

A lengyelországi Wiazowna-ban akusztikai és egészségvédő megoldásként Gyptone Activ’Air építőlemezekkel borítottak egy 51 m2 alapterületű iskolai osztályterem álmennyezetét. A felújított teremmel egyidejűleg vizsgálták a szomszédos, ugyanilyen méretű, nem felújított osztálytermet is, annak érdekében, hogy valós körülmények között igazolják az Activ'Air kedvező hatását.

A beltéri levegő tisztítható gipszkartonnal

A tapasztalatok:

 • felújítás előtt a tanórákon jelentős, a megengedett szint feletti (0,06–0,09 mg/m3) formaldehid koncentráció volt mérhető;
 • órák után és tanításmentes napokon a koncentráció csökkent (0,02–0,03), a jó szellőzésnek, a régi épületnek és berendezéseknek köszönhetően (valószínűleg már nincs további kibocsátás);
 • a felújítást követően a koncentráció a megengedett szint alá süllyedt, méghozzá a korábbi koncentráció 30 százalékára.

A beltéri levegő tisztítható gipszkartonnal

 

Saját fejlesztés és gyártás

Az innováció kifejlesztése a francia Saint-Gobain anyavállalat érdeme. Az Activ’Air tulajdonságú termékeket az akusztikus Gyptone álmennyezeti terméknél már 2 éve alkalmazzák.

A magyar gyár szakemberei – kihasználva a saját gyár adta lehetőségeket és kapacitásokat, valamint a jól felkészült, kiváló szakemberekből álló gyári csapat tudását – a technológiát átültették a saját gyártású gipszkarton lapokra.

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog