2023. november 28.

Nagy belmagasságú terek fémvázas technológiával – építészeti és akusztikai megoldások

Nagy belmagasságú terek fémvázas technológiával – építészeti és akusztikai megoldások

A StarHouse fémvázas technológia kitûnõ megoldást nyújt a nagy belmagasság, a megszokottnál tágasabb belsõ terek kialakítására, akár családi házaknál is. Az egyszerûnek, letisztultnak tûnõ építészeti koncepció mögött azonban átgondolt szerkezeti megoldások rejlenek.

Könnyûszerkezetes technológiával az acél-, fa- vagy ragasztott fa tartók gazdaságosan méretezhetõk, és akár extrémnek tûnõ belmagasságú terek is létrehozhatók. A StarHouse fémvázas technológia építéstechnológiai és üzemeltetési szempontból is optimális választás, valamint a leggazdaságosabb kivitelezés is ezzel a rendszerrel érhetõ el.

Nagy belmagasságú terek fémvázas technológiával – építészeti és akusztikai megoldások

Az elõregyártott fémelemek a helyszínen az összeszerelés során egységes hálózattá, önmagában is merev dobozszerkezetté, úgynevezett térráccsá állnak össze. Így kiegészítõ segédszerkezetekre nincs szükség. A szerkezet egy ütemben készül, nem kell a technológiai idõkkel és az ütemhatárokkal sem számolni, mint a vasbeton vagy a téglaépületeknél. A szerkezetben lévõ hõszigetelésnek köszönhetõen a nagyobb belmagasságú tér sem válik épületenergetikailag problémássá, így bártan betervezhetõ akár 5 métert meghaladó, stílusosan kialakított, egybefüggõ, impozáns enteriõr. A tér megvilágítása magas nyílászárókon át történhet, ami a napfény bejutásának szabályozásával még fennköltebbé teszi a belsõ teret, valamint energetikailag is hasznos. A kitáguló élettér kedvezõen hat az épületben lakókra, a megnövekedett légtér pedig élettanilag is kedvezõ. Az épület termikus burka kitolódik, de üzemeltetési szempontból a növekmény minimális, adott esetben a tér napcsapdaként is hasznosítható, ami a fûtési idõszakban pozitívumot is jelenthet.

Nagy belmagasságú terek fémvázas technológiával – építészeti és akusztikai megoldások

Egy osztófödém nélküli térben – az alkalmazott lakástextíliáktól függõen – érdemes akusztikai szempontokat kielégítõ burkolatokat választani, amire kiváló megoldást nyújtanak a Rigips kifejezetten erre a célra fejlesztett Gyptone Activ'Air hangelnyelõ álmennyezeti lapjai. A mennyezet vizuális kapcsolatot képez a helyiségek különbözõ részei között, ezért fontos, hogy a más szerkezetekhez, anyagokhoz való kapcsolódás egyrészt természetes, másrészt elegáns legyen. A Gyptone ezért fejlesztette ki mennyezetei mellett a fali megoldásokat is, amelyek együtt harmonikus belsõ teret eredményeznek. A lapok nemcsak hangelnyelõk: az Activ'Air technológia további elõnye, hogy képes elbontani az építõanyagok, festékek, bútorok, szõnyegek stb. által levegõbe bocsátott illékony szerves vegyületeket, így a levegõ minõsége bizonyíthatóan javul. Ez különösen fontos lehet középületekben vagy nagyobb létszám befogadására alkalmas terekben.

Vágó Bálint – SG Hungary mûszaki vezetõ, okleveles építészmérnök
Schifter Gergely – Star Construct Innovation, okleveles építészmérnök

(x)

A cikksorozat korábbi részei:

Szárazépítészeti innováció – Debütál a Star House >>

A Star House épületfizikai vonatkozásai – a hõtechnikától a páratechnikáig >>

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog