Deceuninck

 

2023. június 02.

Gipszes építőlemez szerelt homlokzati vázkitöltő falakhoz

Gipszes építőlemez szerelt homlokzati vázkitöltő falakhoz

A gipsz kiváló építőanyag, évezredek óta az építés egyik fontos alapanyaga. Tűzgátló tulajdonsága nem kérdőjelezhető meg. Elsősorban a szerelt gipszkarton szerkezetektől várható kimagasló tűzvédelmi teljesítmény, ezért ezek egyre nagyobb teret nyernek a modern építőiparban. Alkalmazásuk előnye nem áll meg a tűzgátlásnál, hiszen ezek a rendszerek kiváló hanggátlók, továbbá a technológia rugalmassága és gyorsasága is komoly érv a szerelt szerkezet mellett. Hátrányaként alapvetően azt szokták felvetni, hogy az időjárás viszontagságainak nem áll ellen, azaz kizárólag belső térben alkalmazható. És ez igaz is – volt. Mostanáig.

Jó hír, hogy az utóbbi évek fejlesztéseinek eredményeként ma már elérhető olyan gipszalapú építőlemez, amely alkalmas szerelt homlokzati fal készítésére. Úgy hívják: Glasroc X.

A szerelt homlokzati vázkitöltő fal alapreceptje valójában nagyon egyszerű: végy egy szerelt falat és tegyél rá homlokzatborítást! A probléma természetesen ennél összetettebb, hiszen a kültéri szerkezeteknél a tűz- és hanggátlás, valamint a mechanikai védelem mellett statikai méretezésre is szükség van, továbbá a hő- és páratechnika kérdése is felmerül. A szerkezet lelke mégis az az építőlemez, amely a homlokzat felületképzését, vagy még gyakrabban a homlokzati hőszigetelő rendszert fogadja.

Gipszes építőlemez szerelt homlokzati vázkitöltő falakhoz

Nyíláskialakítás szerelt vázkitöltő falban

 

Miben különbözik a Glasroc X a gipszkartonoktól? Papírborítás helyett a felületébe üvegszálhálót ágyaznak, és a penész megtelepedését gátló impregnálást is kap. A kültéri alkalmazás miatt fontos, hogy rendkívül mérettartó legyen mind hőmérséklet-, mind páraváltozás hatására. Ellenáll a csapadéknak, fagynak, napsütésnek, szélnek. Felülete közvetlenül vakolható, de természetesen homlokzati hőszigetelő rendszer fogadására is alkalmas. Vízfelvétele minimális. Tűzvédelmi osztálya: A1. Ugyanakkor tömege, vastagsága, darabolhatósága és szerelhetősége nagyjából megegyezik a gipszkartonoknál megszokottal. Óriási előnye, hogy az illesztéseknél megfelelően tömített Glasroc X felület hónapokon keresztül csupaszon maradhat, azaz a vázkitöltő fal szerelése és a homlokzati hőszigetelő rendszer elkészítése között jelentős idő telhet el az építkezés folyamatainak igénye szerint.

Gipszes építőlemez szerelt homlokzati vázkitöltő falakhoz

A Glasroc X homlokzati vázkitöltő falrendszer bevizsgált rétegrendje:
• Rigips RB 12,5 mm gipszkarton,
• Rigips Habito 12,5 mm gipszkarton,
• Isover Vario KM Duplex fólia,
• 140 mm horganyzott acél profilváz, benne 120 mm Isover Uniroll Plus hőszigetelés,
• Isover tetőfólia,
• Rigips Glasroc X 12,5 mm építőlemez,
• Webercol Bond Primer tapadóhíd,
• Webertherm M701 ragasztó,
• EPS 80 szigetelés (maximum 20 cm) – a nyílások fölött minimum 200 mm kőzetgyapot tűzvédelmi sávval, SRD-5 dübellel (6 db/m2) rögzítve,
• Webertherm 145 g/m2 üvegszövet háló,
• 3,5 mm Webertherm M701 ragasztó,
• Webertherm Primer vékonyvakolat alapozó

 

A szerelt vázkitöltő falrendszerhez megfelelően méretezett és korrózióvédelemmel ellátott vázszerkezet szükséges, továbbá elengedhetetlen az energetikai, tűzvédelmi és hanggátlási előírásokat kielégítő rétegrend.

A Glasroc X homlokzati vázkitöltő falrendszer rétegrendjét a Magyarországon elérhető minőségi Saint-Gobain termékekből állították össze, és a beépítéshez szükséges összes vizsgálatot elvégezték az ÉMI-ben. Az ÉMI vizsgálatok alapján a szerelt szerkezetre legfeljebb 200 mm vastagságú EPS hőszigetelés kerülhet, a nyílások feletti 200 mm magas kőzetgyapot tűzvédelmi célú sávval. A homlokzati hőszigetelés kőzetgyapottal is készíthető, ebben az esetben a hőszigetelést Webertherm Mineral ragasztóval kell a felületre rögzíteni.

A vizsgált rétegrend főbb jellemzői:
• tűzgátlás: EI 60,
• homlokzati tűzterjedés: Th=45 perc,
• hanggátlás: Rw=53 Db,
• hőátbocsátási tényező: U=0,15 W/m2K.

 

Gipszes építőlemez szerelt homlokzati vázkitöltő falakhoz Gipszes építőlemez szerelt homlokzati vázkitöltő falakhoz

Glasroc X szerelt vázkitöltő fal homlokzati tűzterjedés-vizsgálata. A vizsgálatok a Saint-Gobain Hungary Kft. által forgalmazott anyagok és Horizont gyártmányú acél vázszerkezet alkalmazásával készültek

A Glasroc X rendszer nemcsak függőleges vázkitöltő falként, hanem például A1 tűzvédelmi osztályú kültéri álmennyezetként vagy attikafalként is szerelhető. A rétegrend összeállításában érdemes a rendszergyártó segítségét kérni.

Szentesi Mária, építészmérnök, műszaki és rendszerfejlesztési vezető

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog