Deceuninck

 

2012. október 01.

Elkészült a Vízhordó-lépcső korszerű és korhű felújítása

Elkészült a Vízhordó-lépcső korszerű és korhű felújítása

Hatvan évig csak kisebb felújítási munkálatokat, javításokat végeztek a Budai Váron, tavaly azonban megkezdődött a teljes falszakasz felmérése, és az első komoly rekonstrukciós munka. Első lépésként a Várkert Bazár fölötti déli kortinafal és a Vízhordó-lépcső, valamint a Savoyai-terasz melletti falszakasz helyreállítását végezték el.

Az elmúlt közel hatvan évben nem történt jelentős mértékű felújítás az 1987 óta az Unesco Világörökség részét képező Budai Váron és azt a Duna-parttal és a Várkert Bazárral összekötő Vízhordó-lépcsőn, illetve a kortinafalon. A vár közvetlen szomszédságában lévő épületegyüttesek állapota folyamatosan romlott (életveszélyes állapota miatt például az Ybl Miklós által tervezett Várkert Bazár az 1980-as évek óta le van zárva). Az átfogó felújítási munkálatok első jelentős lépéseként a Vízhordó-lépcső és a kortinafal rekonstrukciója kezdődhettek el tavaly, és a munkálatok 2012 szeptemberében be is fejeződtek.

 

Elkészült a Vízhordó-lépcső korszerű és korhű felújítása

 

Hogyan zajlott a kortinafal és a Vízhordó-lépcső felújítása?

A komplex felújítás első fázisaként a Vízhordó-lépcső korábbi hiányos kőkorlátját építették teljesen újjá, a kortinafalhoz újrafaragták a sérült lépcső- és szegélykőelemeket, vízköpőket építettek be, melyek hosszú távon gondoskodnak az állékonyság megőrzéséről. A kőfalazatoknál teljes egészében újrafugázták a kövek közti részeket, amivel a falazat egységes megjelenést kapott. Mindez azért volt fontos, mivel a korábbi években a falazaton csak kisebb, nem megfelelő javításokat végeztek, nem oda illő anyagokat alkalmaztak, s így a fal állaga hosszú távon veszélyeztetettnek látszott.

A kőfalazat felújításához és újrafugázásához a Weber biztosította az anyagokat; a feladat nehéz volt, mivel három különböző korból származó falazat áll a vár ezen részén. A vízlépcső maga középkori fal, amely mellett a barokk és az újkorból származó falak is találhatók, így felmerült a kérdés, hogy a Weber tud-e mindhárom felületre megfelelő anyagot kínálni. Olyan termékre volt szükség, mely a falak komplex felújítására, azaz mind az újrafugázásukhoz, mind a kisebb javításokhoz is megfelelő, a nem elhanyagolandó esztétikai szempontok mellett. A Weber által javasolt habarcs – a Weber.tec brick dísztégla-falazó és -fugázó – és technika alkalmazása az elvárásoknak megfelelőnek bizonyult.

 

Elkészült a Vízhordó-lépcső korszerű és korhű felújítása

 

Nem csak statikailag, hanem esztétikailag is jó megoldás született

A kivitelezők a Weber munkatársaival együtt többször konzultálak a rekonstrukcióban résztvevő restaurátorokkal, művészettörténészekkel, aminek eredményeképpen egyedi színű habarcsot dolgoztak ki. A kidolgozott habarccsal mintafelület készült, aminek a műemlékes és egyéb szakemberek általi egyöntetű elfogadása után elkezdődött a kivitelezés. A munka során a régebbi javításokból származó „mischungos” fugákat eltávolították, a kisebb kitöréseket kifalazták. A felület megtisztítása után a teljes felület újrafugázása következett. A kivitelezés során a Weber folyamatosan nyomon követte a munkálatokat, és szaktanácsadással segítette, hogy a kivitelezés az elvárásoknak megfelelően a legjobb minőségben fejeződjön be.

A felújítás eredményeként így olyan megoldás születhetett, amely nemcsak statikailag, hanem esztétikailag is hosszú távra szól, és méltón illeszkedik környezetébe, első jelentős lépésként a Budai Vár egységes képének helyreállításában.

A munkálatok nem állnak meg, a következő ütemben a két kortinafal közötti középkerti támfal, a Halászó fiú szobra előtti szakasz, valamint a Savoyai-terasz másik oldalán lévő falrész újulhat meg. A hosszú távú tervek alapján a vár ezen területén egy sikló, illetve egy mozgólépcső is készülhet.

Nézze meg a látványterveket itt!

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog