Deceuninck

 

2019. július 03.

A felfagyásmentes kültéri burkolatok titka

A felfagyásmentes kültéri burkolatok titka

A házépítés, felújítás egyik legkényesebb területe a kültéri burkolatok tartós elkészítése – a sok bosszúságot és fejtörést okozó felfagyott teraszok, tönkrement erkélyek vagy lépcsők elkerülése. Mit lehet tenni a tartós megoldásért? Miért van az, hogy a 19. században, illetve a 20. század első felében készült épületek kültéri burkolatai még mindig jó állapotban vannak, míg a maiak szinte mind tönkre mennek 5-10 év alatt?

Mert a régi Mesterek alkalmazták elődeik tapasztalatait, valamint megfelelő időt és energiát szántak a munkájukra.

A megoldás nem titkos, hiszen egyetemeken, szakiskolákban még most is tanítják ezeket a fortélyokat, csak a felgyorsult világ és a modern anyagok iránti olykor túlzott elvárások tévútra visznek (például a vízszigetelés elsősorban nem a burkolat felfagyását gátolja, hanem az alatta lévő szerkezeti elemeket védi.)

 

Dr. Gábor László – Épületszerkezettan (1970)

A kültéri burkolatok tartós kialakításának egyik alapeleme, amit sajnos manapság ritkán alkalmaznak: a szűrőréteg. Ennek köszönhető, hogy a burkolati rétegen átjutó nedvesség nem a ragasztó rétegében fagy meg, hanem a szűrőrétegben, ahol van helye a fagyásból származó térfogatnövekedésre úgy, hogy közben nem roncsolja a szerkezetet.

A felfagyásmentes kültéri burkolatok titka A felfagyásmentes kültéri burkolatok titka

A Lasselsberger-Knauf Kft. fejlesztésének köszönhetően ez az anyag modern és könnyen kezelhető formában elérhető Drain Estrich néven zsákos kiszerelésben.

A Drain Estrich egyéb előnyös tulajdonságainak (magas nyomó- és hajlítószilárdság, illetve vízáteresztő képesség) köszönhetően lehetővé teszi az anyag sokoldalú alkalmazhatóságát. Használható teraszok, erkélyek felfagyásmentes kialakítására, kültéri járdák, burkolatok teherhordó aljzatának elkészítésére, valamint nyitott fugájú burkolatok esetén (természetes kő, térkő, burkolófa) akár lejtésmentes felületek képzésére is.

A felfagyásmentes kültéri burkolatok titka

A témával kapcsolatban bővebb információ a www.lb-knauf.hu oldalon található, ahonnan letölthető a műszaki adatlap, valamint szakmai kiadvány felhasználási javaslatokkal és rétegrendi kialakítással.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog