Deceuninck

 

2020. május 13.

Barokk vakolat is készülhet javítóhabarccsal

Barokk vakolat is készülhet javítóhabarccsal

A leromlott állapotú, különböző sérülésekkel tarkított homlokzatok tartós és esztétikus felújítását teszi lehetővé a Lasselsberger-Knauf két speciális terméke: a Renti és Renti Fein névre hallgató anyagok segítségével homogén, egységes struktúrájú bevonat hozható létre, amely közvetlenül festhető vagy színezhető.

A homlokzat felújításának számos oka lehet: állagmegóvás, esztétikai javítás, funkcióváltás vagy az épület energetikai megújításához szükséges hőszigetelő rendszer telepítése. A már meglévő homlokzatok javítása – különösen a műemlékek esetében – rendkívül összetett feladat. Ugyanis a javítandó hibák ilyenkor rendszerint eltérő okokra vezethetők vissza, kiküszöbölésükre más-más megoldást kell alkalmazni.

A régi épületek, kastélyok, templomok, ódon lakóházak esetében például gyakori probléma, hogy az alap és a falazat között nincs vízszigetelés. Ennek következtében a víz fokozatosan felszivárog a falakba, és a vakolat idővel egyszerűen lemállik vagy salétromos lesz, sóvirágok jelennek meg rajta. Ilyenkor a régi, átnedvesedett, sós vakolatot le kell verni, és a helyére szárítóvakolatot kell felvinni – erre a célra a Lasselsberger-Knauf Eurosan rendszere kiválóan alkalmas.

A szárítóvakolatot általában az alapszint és a vizesedés határa plusz egy méter közötti sávban hordják fel, az e felett található foltszerű hibák, hiányzó vakolatrészek kijavítására más módszert kell alkalmazni. Ezek okai lehetnek fizikai sérülések, fagyás, elöregedés, kémiai hatások vagy kivitelezési hiányosságok. A javításkor általában el kell távolítani a sérült, tönkrement vakolatot, amit valamilyen normál alapvakolattal kell pótolni. Itt többféle megoldás, többféle anyag jöhet szóba. Ebből adódóan a homlokzaton sok esetben különféle felületek keletkeznek: a szárítóvakolat, a foltszerű hibák javítására használt vakolatok és azok a falrészek, ahol a régi, jó állapotban lévő vakolat található. Ezeknek más a színe és struktúrája, a köztük lévő különbséget egyszerű festéssel vagy színezéssel nem lehet eltűntetni.

Ezt a problémát hidalják át a veszprémi cég Renti és Renti Fein névre keresztelt termékei, amelyeket 2005 óta forgalmaznak. Két szálerősített, fehér színű javítóhabarcsról van szó, amelyeket a szakemberek renováló habarcsnak is neveznek. A Renti vastagabban, akár egy centiméteres rétegben is húzható, ezért jobban alkalmas a falfelületen található nagyobb eltérések kiegyenlítésére. Ha simább, finomabb eloszlású bevonatra van szükség, akkor a Renti Fein a jó választás.

Barokk vakolat is készülhet javítóhabarccsal

Az alapozó nélkül felhordható speciális termékek homogén, egységes nedvszívó tulajdonságú, egységes struktúrájú felületet képeznek, amelyet közvetlenül lehet festeni vagy színezővakolattal ellátni. Krémes állagú, nagyon jól kezelhető anyagokról van szó, amelyekkel könnyű dolgozni. Érdekesség, hogyha félig megkötött állapotban egy szivaccsal átdörzsöljük, áthúzzuk a Rentivel bevont felületet, akkor a műemlékvédelmi szakemberek állítása szerint olyan struktúrát kaphatunk, ami a barokk idők vakolataira volt jellemző.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog