Deceuninck

 

2019. július 15.

Vakolatrendszer átnedvesedett falak kiszárítására

Vakolatrendszer átnedvesedett falak kiszárítására

Az Eurosan falszárító vakolatrendszer alkalmazási lehetőségeiről és működési mechanizmusáról korábban már esett szó. Az általános és kézenfekvő megoldásokon túl – mint a homlokzati fal – azonban vannak olyan jellemző problémák, melyek orvosolására a rendszer alkalmas, felhasználása mégsem kézenfekvő. Az alábbiakban ezeket a lehetőségeket mutatjuk be a teljesség igénye nélkül.

Először fussuk át röviden az Eurosan felújító vakolatrendszer működési elvét, mechanizmusát. A hagyományos mész-, mész-cement, esetleg erős cementvakolatokkal ellentétben az Eurosan rendszer nem zárja le a nedvesség távozásának útját a felületen, nem károsodik sók és víz behatolása következtében, és a felületén nem jelenik meg algás, gombás foltosodás. Ezzel szemben a szabad pórusain keresztül utat enged a falszerkezetben felgyülemlett nedvességnek, miközben az általa szállított sókat a szerkezetén belül elraktározza. Minden olyan esetben célszerű a használata, amikor nedvesedés tapasztalható a szerkezetben, még akkor is, ha más vízszigetelési eljárásokat (például injektálást) is alkalmaznak, hiszen az átnedvesedett falak kiszáradása akár évekig is eltarthat.

 

Vakolatrendszer átnedvesedett falak kiszárítására

 

Pincék felújítása

Amennyiben nem állandó talajvíz károsítja a pince szerkezetét – tehát nem áll a víz a pincében –, úgy a nedvesedés, dohos, penészes állapot megszüntethető az Eurosan rendszer alkalmazásával. Természetesen figyelembe kell venni a nedvesség és a sók mértékét és ehhez kiválasztani a megfelelő rendszert, valamint gondoskodni kell a helyiség szellőztetéséről.

 

Lábazati zóna stabilizálása

Régóta alkalmazott – sajnos rossz – gyakorlat a nedves lábazat helyreállítása erős cementvakolattal, illetve lezárása párazáró bevonattal. Ezzel csak azt érjük el, hogy a nedvesség feljebb kúszik, és a homlokzatot, valamint a lakóteret fogja veszélyeztetni.

 

Vakolatrendszer átnedvesedett falak kiszárítására

 

Szintén sűrűn előforduló probléma, hogy az épület utólagos vízszigetelése – mely a belső padlóvonal síkjában készül – lezárja a nedvesség útját, ami így a lábazati zónában feldúsul, és akár az épület teljes tönkremeneteléhez is vezethet. Mindezek elkerülésére az Eurosan rendszer bátran alkalmazható lábazati zónában is, mivel a nedvességet kivezeti a szerkezetből, ám a felületi páraáteresztő bevonat (például SilikonTop) mérsékli a külső nedvességfelvételt.

 

Vályogfalak helyreállítása

A magyarországi lakásállomány közel 30 százaléka még napjainkban is hagyományos vályogház, és jellemzően belvizes területen találhatóak. Ezeknél az épületeknél a tartófalak károsodása, „kikagylósodott” anyaghiányosságok kialakulása jellemző probléma, mely elsősorban a falak nedvesedéséből fakad. Elsődleges feladat a nedvesség útjának megszüntetése, majd ezt követően lehet a falak helyreállításával foglalkozni. Itt is bevált megoldás az Eurosan EP szárítóvakolat, mellyel mind az anyaghiányok, mind a vakolatleválás kipótolható.

Fontos, hogy minden esetben rendszerben gondolkodjunk, hiszen egyetlen rosszul megválasztott rétegrendi anyag is tönkreteheti a teljes rendszer működését. Éppen ezért a használat előtt tájékozódjon a Lasselsberger-Knauf Kft. honlapján – ahonnan a témával kapcsolatos kiadvány is letölthető –, valamint bizonytalan esetben kérjen gyártói szakvéleményt, szaktanácsadást.

 

Vakolatrendszer átnedvesedett falak kiszárítására Vakolatrendszer átnedvesedett falak kiszárítására

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog