Deceuninck

 

2019. november 07.

Tartós színeket a homlokzatra!

Tartós színeket a homlokzatra!

Nem véletlenül szerepel a használatautó-hirdetésekben a „garázsban tartott” megjegyzés; a szabad ég alatt álló járművek ki vannak téve az UV-sugárzásnak, ami az évek során kiszívja a karosszéria élénk színét és látványosan gyorsítja a napfénynek kitett elemek öregedését. Ugyanezek a sugarak fenyegetik épületeink homlokzatát is, és míg a gondos tulajdonos a járművét fedett helyen tartva sokáig megőrizheti a karosszéria friss megjelenését, magával az épülettel nem állhatunk be a garázsba.

A forróbb tájakon, ahol a napfény, így az UV-sugárzás okozta igénybevétel erősebb, a homlokzati színek kiválasztásánál évszázadok óta az egyik legfőbb szempont a lehető legtöbb fény visszaverése (azaz magasabb HBW-érték elérése), vagyis az épület felmelegedésének csökkentése volt. Nem meglepő, hogy a mediterrán térség tűző napjának kitett homlokzatokat jellemzően fehérre, illetve pasztellszínekre színezték. Ebben természetesen az is szerepet játszott, hogy a régmúltban az épületek nagy felületű sötét színezésére kevesebb lehetőség volt. Ám ha meg is jelentek sötétebb, intenzívebb színek, nem terjedtek el széles körben, mivel kezdeti telítettségük – az élénk színeket biztosító pigmentek gyors bomlása miatt – már néhány szezon alatt észrevehetően csökkent. Ezzel szemben a már eleve visszafogottan színezett homlokzatok külsője akár évtizedeken át változatlan maradt.

 

A tűző napnak folyamatosan kitett homlokzatokon nem célszerű sötétebb színeket alkalmazni

A pigmentek lebomlása, ezzel a színek elhalványodása vagy megváltozása jellemzően nem jelenti a homlokzat technikai károsodását – a jól felhordott színezővakolat a látványtól függetlenül évek múltán is kifogástalanul elláthatja a feladatát. A színek változása azonban esztétikailag zavaró lehet. Ráadásul a színek túlnyomó többségét többféle színezőanyag keverésével állítják elő, és előfordulhat, hogy ezek közül az egyik lényegesen érzékenyebb az UV-sugárzásra – azaz az egyik pigment hatása jelentősen gyengül, míg a szín másik összetevője szinte változatlanul megmarad. Ennek következtében a szín nem pusztán elhalványul, hanem az egyik összetevőjét – részben – elveszítve akár jelentősen megváltozhat.

Noha egyre modernebb színezőanyagok jelentek meg, az UV-sugárzás hatására a színek változása – jellemzően halványodása – természetes folyamat. Gondoljunk vissza a garázson kívül álló autókra: még a modern gépkocsik automatizált gépsorokon készített fényezése is megfakul egy évtized alatt, ha folyamatosan ki van téve a tűző napsugárzásnak. Minden technikai fejlődés ellenére a forróbb égtájakon a fehér és halvány színek fölénye megtörhetetlennek látszik, hiszen erős UV-sugárzás mellett is tartós, egyszerűen kivitelezhető, kedvező árú homlokzat csak stabil pasztellszínekből készíthető.

De miért ne színezhetnénk homlokzatunkat teljesen UV-álló anyagokkal? Léteznek az UV-sugárzásnak bizonyos fokig ellenálló adalékanyagok, azonban ezek egyrészt nem nyújtanak minden esetben teljes védelmet, másrészt rendkívül magas áruk miatt jelentősen – akár többszörösen – megemelnék a homlokzati színezés árát. Az autókat annak ellenére is ajánlott garázsban tartani, hogy a karosszérián mindössze néhány négyzetméternyi felületet kell megvédeni az UV-sugárzástól. Ezzel szemben még a kisebb épületek homlokzati felülete is meghaladja a száz négyzetmétert – a nagyobb, többszintes épületekről nem is beszélve. El lehet képzelni, milyen összeget emésztene fel a homlokzat érzékelhető mértékű UV-védelme. Ráadásul a gépkocsik fényezése/UV ellen védő bevonata minimális költséggel megtisztítható és megújítható, míg a házon végzett homlokzati munkák jellemzően állványozást igényelnek. Ha ilyesmire szánjuk el magunkat, érdemesebb egy kis pluszköltséggel a homlokzat teljes újraszínezésében gondolkodnunk.

Bár hazánkban a homlokzatfelújítások szerényebb hagyományokkal bírnak, Nyugat-Európában teljesen általános a mechanikailag stabil, csak megfakult, elpiszkolódott vagy egyszerűen csak megunt homlokzatok újraszínezése.

A Lasselsberger-Knauf valamennyi színezővakolatához és a vegyes homlokzati színek homogenizálásához is kínál megfelelő homlokzatfestéket. Átfestés előtt a felületet természetesen meg kell tisztítani – így ráadásul az esetleges biológiai károsodással (algásodás, gombásodás) is leszámolhatunk. Ezzel egyidőben lehetőség nyílik a kisebb homlokzati hibák javítására is, amelyek néhány év elteltével a leggondosabb kivitelezés mellett is felbukkanhatnak, elsősorban a homlokzati csomópontok környékén. A kisebb hibák a Lasselsberger-Knauf jól bevált Renti és Renti Fein javítóhabarcsaival javíthatók, ebben az esetben viszont az egyenletes struktúra fenntartása érdekében szükséges az érintett (élekkel határolt) falfelület vékony rétegben történő egyenletes átvonása és új színezővakolat-réteg felhordása is.

Tartós színeket a homlokzatra!

Az építőanyag-gyártásban folyamatos a fejlesztés – a reklamációk túlnyomó része ma már nem gyártási, hanem alkalmazási hibára vezethető vissza. Ezen belül is sok panaszhoz vezet az építési folyamat résztvevőinek információhiánya. Az UV-sugárzásnak a bőrünkre, a napsugárzásnak kitett textilekre vagy a fényezett felületekre gyakorolt káros hatásai általánosan ismertek, sokan mégsincsenek tisztában azzal, hogy ezek a homlokzati színezést ugyanígy érintik. A színválasztás során célszerű szem előtt tartani a műszaki szükségszerűségeket, hiszen a tartós, szép homlokzat és a háztulajdonos elégedettsége a színválasztásnál kezdődik.

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog