cemix

2019. szeptember 09.

Az ablak ne legyen gyenge pont a tetőn

Az ablak ne legyen gyenge pont a tetőn

A tető alapvető feladata a ház védelme a külső (elsősorban időjárási, mechanikai) hatásokkal szemben, ám amikor tetősíkablakot építünk be, akkor óhatatlanul megbontjuk ezt a „védelmi pajzsot”, azaz kockáztatjuk az épület biztonságát. A helyes beépítés azt jelenti, hogy elhárítjuk ezt a veszélyt, vagyis a tetőszerkezet rétegrendjének minden elemét megfelelően csatlakoztatjuk a nyílászáró-szerkezethez. A gyártók erre a célra fejlesztették ki a különböző beépítési kiegészítőket; az alábbiakban a Fakro által kínált megoldásokat ismertetjük, a tető külső felülete felől befelé haladva.

A burkolókeretek fő feladata a vízzáró kapcsolat kialakítása a tetőhéjazat és az ablaktok között. A Fakro speciális Thermo burkolókerete emellett energetikai szerepet is betölt: olyan helyen szigeteli a tetőablakot, ahol erre más mód nincs; a tető síkjából kiemelkedő részt szigeteli körbe egy 2 centiméteres réteggel. A hőszigetelő burkolókeret használata akár 10%-kal javíthatja a tetőtéri ablak hőátbocsátási tényezőjét.

Az ablak ne legyen gyenge pont a tetőn

Tovább haladva befelé a következő réteg a páraáteresztő fólia. Ennek az ablakszerkezethez való csatlakoztatására speciális fóliagallér szolgál; ez pótlólagos hőszigetelést is tartalmaz a cseréplécek vonalában. A tetőtérablakok méretrendszerének megfelelő méretekben készül, így az elhelyezésük egyszerű, tehát biztonságos megoldást nyújt.

Továbblépve a tetőtéri ablak tetőn belüli szerkezetéhez: ezt egy hőszigetelő szalag pótlólagosan szigeteli. Itt arra kell ügyelni, hogy a szarufák közé be kell férnie az ide tervezett ablaknak a szigetelőszalaggal együtt is.

A belső tér felőli oldalon az utolsó fontos réteg a párazáró fólia – ennek a tetőablakhoz való csatlakoztatására is fóliagallér szolgál, mely szintén a tetőablakméretekhez igazodva áll rendelkezésre. Egy speciális ragasztószalaggal oldható meg itt a valóban párazáró és légzáró kialakítás.

Az ablak ne legyen gyenge pont a tetőn Az ablak ne legyen gyenge pont a tetőn

Fontos kiegészítő elem lehet a toktoldó, mely a tetőablak faszerkezetének megfelelő kivitelben készül – ez a tok méretének növelésére szolgál. A tetőtérben a belső burkolatot a tetősíkablak aljánál függőlegesen, a tetejénél vízszintesen ajánlott kialakítani, hogy a helyiségben felszálló meleg levegő itt is könnyen biztosítani tudja azt az áramlást, ami cseréli a levegőt ebben a térrészben. Ez a téli időszakban óhatatlanul hidegebb az üvegezés jobban lehűlő felülete miatt. Ha lehetővé tesszük ezt az áramlást, akkor a párának „nincs ideje” kicsapódni a hűvös felületre. Ha a tetőre merőlegesen alakítják ki itt a burkolatot, akkor az ablak alján és tetején keletkezhetnek páralecsapódási problémák. Ilyen – helytelennek tekinthető – kialakítást néha azért terveznek, mert attól tartanak, hogy másként ezeken a helyeken elvékonyodik, vagyis kevésbé szigetel a szerkezet. Itt kaphat szerepet a toktoldó, ennek alkalmazásával ugyanis ez az „elvékonyodás” mérsékelhető.

Az ablak ne legyen gyenge pont a tetőn Az ablak ne legyen gyenge pont a tetőn

Egyre népszerűbbek napjainkban a szarufa feletti hőszigeteléssel épült tetők; ebben az esetben kissé más módon kell beépíteni a tetőablakot. Ehhez fejlesztette ki a Fakro a Purenit beépítőkeretet. Ezt négy helyen kell összecsavarozni, így lépcsős kialakítású tok alakítható ki, mely speciális ragasztószalaggal tehető víz- és szélzáróvá.

Az ablak ne legyen gyenge pont a tetőn

Ugyancsak népszerűek manapság a lemezfedéssel készült tetők. Ebben az esetben a bádogos maga is lehajlítgathatja a tetőfedő lemez anyagából az ablak burkolókeretét – ehhez a Fakro pontos részletrajzokat tud biztosítani. Arra kell figyelni, hogy a burkolókeret doboza nem tartalmazza a csatlakoztatásra szolgáló oldallemezeket, tehát ezeket külön meg kell rendelni. Ilyen esetekre egyébként kétféle burkolókeretet ajánl a Fakro: az egyik az úgynevezett klikkes-modulos, a másik a korcolt lemezfedéshez alkalmazható.

Az ablak ne legyen gyenge pont a tetőn Az ablak ne legyen gyenge pont a tetőn

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog