2019. szeptember 09.

Az ablak ne legyen gyenge pont a tetőn

Az ablak ne legyen gyenge pont a tetőn

A tető alapvető feladata a ház védelme a külső (elsősorban időjárási, mechanikai) hatásokkal szemben, ám amikor tetősíkablakot építünk be, akkor óhatatlanul megbontjuk ezt a „védelmi pajzsot”, azaz kockáztatjuk az épület biztonságát. A helyes beépítés azt jelenti, hogy elhárítjuk ezt a veszélyt, vagyis a tetőszerkezet rétegrendjének minden elemét megfelelően csatlakoztatjuk a nyílászáró-szerkezethez. A gyártók erre a célra fejlesztették ki a különböző beépítési kiegészítőket; az alábbiakban a Fakro által kínált megoldásokat ismertetjük, a tető külső felülete felől befelé haladva.

A burkolókeretek fő feladata a vízzáró kapcsolat kialakítása a tetőhéjazat és az ablaktok között. A Fakro speciális Thermo burkolókerete emellett energetikai szerepet is betölt: olyan helyen szigeteli a tetőablakot, ahol erre más mód nincs; a tető síkjából kiemelkedő részt szigeteli körbe egy 2 centiméteres réteggel. A hőszigetelő burkolókeret használata akár 10%-kal javíthatja a tetőtéri ablak hőátbocsátási tényezőjét.

Az ablak ne legyen gyenge pont a tetőn

Tovább haladva befelé a következő réteg a páraáteresztő fólia. Ennek az ablakszerkezethez való csatlakoztatására speciális fóliagallér szolgál; ez pótlólagos hőszigetelést is tartalmaz a cseréplécek vonalában. A tetőtérablakok méretrendszerének megfelelő méretekben készül, így az elhelyezésük egyszerű, tehát biztonságos megoldást nyújt.

Továbblépve a tetőtéri ablak tetőn belüli szerkezetéhez: ezt egy hőszigetelő szalag pótlólagosan szigeteli. Itt arra kell ügyelni, hogy a szarufák közé be kell férnie az ide tervezett ablaknak a szigetelőszalaggal együtt is.

A belső tér felőli oldalon az utolsó fontos réteg a párazáró fólia – ennek a tetőablakhoz való csatlakoztatására is fóliagallér szolgál, mely szintén a tetőablakméretekhez igazodva áll rendelkezésre. Egy speciális ragasztószalaggal oldható meg itt a valóban párazáró és légzáró kialakítás.

Az ablak ne legyen gyenge pont a tetőn Az ablak ne legyen gyenge pont a tetőn

Fontos kiegészítő elem lehet a toktoldó, mely a tetőablak faszerkezetének megfelelő kivitelben készül – ez a tok méretének növelésére szolgál. A tetőtérben a belső burkolatot a tetősíkablak aljánál függőlegesen, a tetejénél vízszintesen ajánlott kialakítani, hogy a helyiségben felszálló meleg levegő itt is könnyen biztosítani tudja azt az áramlást, ami cseréli a levegőt ebben a térrészben. Ez a téli időszakban óhatatlanul hidegebb az üvegezés jobban lehűlő felülete miatt. Ha lehetővé tesszük ezt az áramlást, akkor a párának „nincs ideje” kicsapódni a hűvös felületre. Ha a tetőre merőlegesen alakítják ki itt a burkolatot, akkor az ablak alján és tetején keletkezhetnek páralecsapódási problémák. Ilyen – helytelennek tekinthető – kialakítást néha azért terveznek, mert attól tartanak, hogy másként ezeken a helyeken elvékonyodik, vagyis kevésbé szigetel a szerkezet. Itt kaphat szerepet a toktoldó, ennek alkalmazásával ugyanis ez az „elvékonyodás” mérsékelhető.

Az ablak ne legyen gyenge pont a tetőn Az ablak ne legyen gyenge pont a tetőn

Egyre népszerűbbek napjainkban a szarufa feletti hőszigeteléssel épült tetők; ebben az esetben kissé más módon kell beépíteni a tetőablakot. Ehhez fejlesztette ki a Fakro a Purenit beépítőkeretet. Ezt négy helyen kell összecsavarozni, így lépcsős kialakítású tok alakítható ki, mely speciális ragasztószalaggal tehető víz- és szélzáróvá.

Az ablak ne legyen gyenge pont a tetőn

Ugyancsak népszerűek manapság a lemezfedéssel készült tetők. Ebben az esetben a bádogos maga is lehajlítgathatja a tetőfedő lemez anyagából az ablak burkolókeretét – ehhez a Fakro pontos részletrajzokat tud biztosítani. Arra kell figyelni, hogy a burkolókeret doboza nem tartalmazza a csatlakoztatásra szolgáló oldallemezeket, tehát ezeket külön meg kell rendelni. Ilyen esetekre egyébként kétféle burkolókeretet ajánl a Fakro: az egyik az úgynevezett klikkes-modulos, a másik a korcolt lemezfedéshez alkalmazható.

Az ablak ne legyen gyenge pont a tetőn Az ablak ne legyen gyenge pont a tetőn

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Becsöngettek! 2023. szeptemberével számos közbeszerzési előírás módosult (1. rész)

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (2. rész)

Hová kell befizetni az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságot?

2023. szeptember 21-étől csak e-Papír szolgáltatáson keresztül nyújthatók be az elektronikus, közigazgatási keresetek

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (1. rész)

épjog