2018. június 29.

Finnország első felhőkig érő lakóháza

Finnország első felhőkig érő lakóháza

Finnország legmagasabb lakóépülete, a 134 méter magas Redi Majakka torony, Helsinki régi kikötőnegyedében, a belváros keleti részén található Kalasatama szívében épül. A Peri mérnökei világszerte számos kúszótechnológiai projektben vettek már részt, így az ezen a területen szerzett tapasztalatok és kompetenciák révén hatékony támogatást nyújtottak az építőknek Finnország legnagyobb belvárosi építkezésének megtervezésében és megvalósításában.

Mint egy világítótorony (Majakka) fogja a magasház jellemezni az új Redi kerületet, amely hét további többemeletes épületből és a város legnagyobb bevásárló- és szórakoztató-központjából áll. A felhőkarcoló építészeti kialakításának köszönhetően urbanisztikus és divatos negyed létesül.

 

Szakértelem a kúszótechnológiában és csúcsminőségű szolgáltatások: meggyőző kombináció

Mintegy 5,5 millió lakosával egy majdnem akkora nagyságú területen, mint Németország, Finnország Európa egyik legritkábban lakott országa. Mostanáig 15 emeletesnél magasabb épület nem nagyon épült az országban. A Peri éppen ezért már a tervezési fázisban is segítette az építőket műszaki hozzáértésével. Számos Peri kúszótechnológiát alkalmazó európai referenciaprojektre való hivatkozással mutatták be a Peri mérnökei az RCS kúszórendszer funkcionalitását és előnyeit. Egy lengyelországi projekt meglátogatásakor tapasztalhatta meg a finn építőipari csapat a kúszórendszer működését, és rendkívül pozitív módon értékelte a megoldást, hiszen a rendszer használatának hatékonysága az épület magasságával együtt növekedett. 10 és 30 emelet közötti magasságú szerkezetek esetén az RCS sínes kúszórendszer nagyon költséghatékony megoldás, mely főként az alacsony költségű mobil kúszó hidraulikának köszönhető.

Finnország első felhőkig érő lakóháza

A Peri által a tervezési fázisban nyújtott műszaki segítségnyújtás épp olyan fontos volt, mint a kivitelezési munkálatok során felmerülő valamennyi technikai kérdésben való folyamatos rendelkezésre állás. Mivel a finn építőipari csapat első alkalommal használta az RCS kúszórendszert, nemcsak az alkalmazásra vonatkozó kérdések merültek fel, hanem a projekt építészeti sajátosságaira is megoldásokat kellett találni.

 

Szél elleni védelem tetőtől talpig

A Peri RCS P kúszó védőpalánk egyszerre szolgál az épület körülzárására, valamint leesés elleni védelemként. Az épület szintjeinek résmentes körülzárása miatt az építők mindenkor biztonságosan és hatékonyan tudtak dolgozni, és még nagy magasságban is védve voltak a széltől és az időjárási körülményektől. Mivel a projekt közel van a tengerparthoz, a 134 méter magas épület tervezésénél és kivitelezésénél nagy szélterhelést kellett figyelembe venni.

Finnország első felhőkig érő lakóháza

A biztonságos, sínnel vezetett kúszási folyamatnak köszönhetően a kúszóegység mindvégig biztonságosan kapcsolódott az épülethez. A kúszási folyamat egyszerre gyors és biztonságos is volt, még erős szélben is. Ez döntő előny volt, mert a szél súlyos kockázati tényező ebben a régióban. Az építési ütemtervben figyelembe vették például a 25 m/s feletti szélsebességű napok miatti kényszerű leállási időket is.

 

Épületmagok zsaluzása a lehető legrövidebb idő alatt, Maximóval

Az épületmag szerkezete központilag elrendezett liftaknákkal merevített. A belső magfalak kialakításához a Maximo keretvázas zsaluzat és a hozzá tartozó kizsaluzó sarok nagyon gazdaságos megoldást nyújtottak. Az MXSE kizsaluzó sarkok egyidejűleg 90°-os belső sarkokként, valamint kizsaluzó elemekként is szolgáltak. A jól kigondolt Peri technológiának köszönhetően a kizsaluzó sarkok kioldása és daruval történő megemelése során 35 mm-es kizsaluzási játék jött létre, így az egész belső zsaluzat egy egységként gyorsan kizsaluzható, daruval felemelhető és a következő betonozási ütemre áthelyezhető volt. A mag külső Maximo zsaluzata együtt kúszott az RCS sínes kúszórendszerrel.

Finnország első felhőkig érő lakóháza

(Fotók: Peri GmbH)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

ÉPÍTÉSI JOG 2023 – október 15-ig nézze meg az előadásokat, és szerezze meg a kamarai pontokat (MÉK 1,5 pont, MÜK 9 pont)

December 16-a lehet a Magyar Építészet Napja

Lázár János bemutatta a főépítészeknek a magyar építészetről szóló törvény tervezetének főbb elemeit (VIDEÓ)

ÉPÍTÉSI JOG 2023 – Beharangozó videók a szeptember 27. és október 5. között megtekinthető előadásokról

Becsöngettek! 2023. szeptemberével számos közbeszerzési előírás módosult (1. rész)

épjog