2018. jnius 29.

Finnország elsõ felhõkig érõ lakóháza

Finnország elsõ felhõkig érõ lakóháza

Finnország legmagasabb lakóépülete, a 134 méter magas Redi Majakka torony, Helsinki régi kikötõnegyedében, a belváros keleti részén található Kalasatama szívében épül. A Peri mérnökei világszerte számos kúszótechnológiai projektben vettek már részt, így az ezen a területen szerzett tapasztalatok és kompetenciák révén hatékony támogatást nyújtottak az építõknek Finnország legnagyobb belvárosi építkezésének megtervezésében és megvalósításában.

Mint egy világítótorony (Majakka) fogja a magasház jellemezni az új Redi kerületet, amely hét további többemeletes épületbõl és a város legnagyobb bevásárló- és szórakoztató-központjából áll. A felhõkarcoló építészeti kialakításának köszönhetõen urbanisztikus és divatos negyed létesül.

 

Szakértelem a kúszótechnológiában és csúcsminõségû szolgáltatások: meggyõzõ kombináció

Mintegy 5,5 millió lakosával egy majdnem akkora nagyságú területen, mint Németország, Finnország Európa egyik legritkábban lakott országa. Mostanáig 15 emeletesnél magasabb épület nem nagyon épült az országban. A Peri éppen ezért már a tervezési fázisban is segítette az építõket mûszaki hozzáértésével. Számos Peri kúszótechnológiát alkalmazó európai referenciaprojektre való hivatkozással mutatták be a Peri mérnökei az RCS kúszórendszer funkcionalitását és elõnyeit. Egy lengyelországi projekt meglátogatásakor tapasztalhatta meg a finn építõipari csapat a kúszórendszer mûködését, és rendkívül pozitív módon értékelte a megoldást, hiszen a rendszer használatának hatékonysága az épület magasságával együtt növekedett. 10 és 30 emelet közötti magasságú szerkezetek esetén az RCS sínes kúszórendszer nagyon költséghatékony megoldás, mely fõként az alacsony költségû mobil kúszó hidraulikának köszönhetõ.

Finnország elsõ felhõkig érõ lakóháza

A Peri által a tervezési fázisban nyújtott mûszaki segítségnyújtás épp olyan fontos volt, mint a kivitelezési munkálatok során felmerülõ valamennyi technikai kérdésben való folyamatos rendelkezésre állás. Mivel a finn építõipari csapat elsõ alkalommal használta az RCS kúszórendszert, nemcsak az alkalmazásra vonatkozó kérdések merültek fel, hanem a projekt építészeti sajátosságaira is megoldásokat kellett találni.

 

Szél elleni védelem tetõtõl talpig

A Peri RCS P kúszó védõpalánk egyszerre szolgál az épület körülzárására, valamint leesés elleni védelemként. Az épület szintjeinek résmentes körülzárása miatt az építõk mindenkor biztonságosan és hatékonyan tudtak dolgozni, és még nagy magasságban is védve voltak a széltõl és az idõjárási körülményektõl. Mivel a projekt közel van a tengerparthoz, a 134 méter magas épület tervezésénél és kivitelezésénél nagy szélterhelést kellett figyelembe venni.

Finnország elsõ felhõkig érõ lakóháza

A biztonságos, sínnel vezetett kúszási folyamatnak köszönhetõen a kúszóegység mindvégig biztonságosan kapcsolódott az épülethez. A kúszási folyamat egyszerre gyors és biztonságos is volt, még erõs szélben is. Ez döntõ elõny volt, mert a szél súlyos kockázati tényezõ ebben a régióban. Az építési ütemtervben figyelembe vették például a 25 m/s feletti szélsebességû napok miatti kényszerû leállási idõket is.

 

Épületmagok zsaluzása a lehetõ legrövidebb idõ alatt, Maximóval

Az épületmag szerkezete központilag elrendezett liftaknákkal merevített. A belsõ magfalak kialakításához a Maximo keretvázas zsaluzat és a hozzá tartozó kizsaluzó sarok nagyon gazdaságos megoldást nyújtottak. Az MXSE kizsaluzó sarkok egyidejûleg 90°-os belsõ sarkokként, valamint kizsaluzó elemekként is szolgáltak. A jól kigondolt Peri technológiának köszönhetõen a kizsaluzó sarkok kioldása és daruval történõ megemelése során 35 mm-es kizsaluzási játék jött létre, így az egész belsõ zsaluzat egy egységként gyorsan kizsaluzható, daruval felemelhetõ és a következõ betonozási ütemre áthelyezhetõ volt. A mag külsõ Maximo zsaluzata együtt kúszott az RCS sínes kúszórendszerrel.

Finnország elsõ felhõkig érõ lakóháza

(Fotók: Peri GmbH)

Kapcsold cikkek:

hrlevl-feliratkozs

épjog