2013. április 16.

Gazdaságos felújítás, bővítés és átalakítás perforált falvázrendszerrel

Gazdaságos felújítás, bővítés és átalakítás perforált falvázrendszerrel

A Lindab könnyűszerkezetes tartórendszerek alapeleme a nagyszilárdságú, tűzihorganyzott acél tekercslemezből hidegen hengerlés útján előállított vékonyfalú Construline profilcsalád. Az e gyártmányok felhasználásával készülő perforált falprofilokkal korszerűen, gazdaságosan és hatékonyan újíthatók fel középületek, irodaházak.

A Construline csoportba tartozó perforált falprofilokból álló könnyűszerkezetes, szerelt falak kiválóan alkalmasak teherhordó főfalak és többszintes (acél vagy vasbeton) pillérvázas épületek kitöltő falainak a megvalósítására. E falszerkezetek elsősorban középületekbe (irodaházak, szállodák, iskolák, kórházak stb.) történő beépítésekre ajánlottak: új vagy meglévő pillérvázas tartószerkezetben kitöltő falként vagy meglévő épületek szintráépítéseként, bővítéseként nyílik leginkább lehetőség az előnyök – a gyors és száraztechnológiájú szerelés, a nagy teherbírás és a fokozott hőszigetelő képesség – kiaknázására.

Gazdaságos felújítás, bővítés és átalakítás perforált falvázrendszerrel

 

A perforáció csökkenti a hőhídhatást

A teherhordó falváz fő szerkezeti elemei a függőleges C-profilú falvázoszlopok, amelyek alsó és felső, vízszintesen futó, U-profilú sínbe kötnek be. A külső térelhatároló falak esetében az acélprofilok perforált gerinccel készülnek (HRY, HSKY) – a párhuzamosan eltolt kivágások jelentősen csökkentik a hőhídhatást, ezáltal a komplett, szálas hőszigetelő anyaggal teljes magasságig kitöltött szerelt falszerkezet eredő hőátbocsátási tényezője körülbelül 60–70 százalékkal jobb lesz. Így a szigorodó energetikai előírásoknak is megfelelő acélvázas falszerkezet készíthető gazdaságosan.

Gazdaságos felújítás, bővítés és átalakítás perforált falvázrendszerrel

A falpanel saját síkjában szükséges merevségéről diagonál irányú acélszalagok vagy a megfelelően rögzített burkolati építőlemezek (OSB, gipszrost, gipszkarton stb.) gondoskodnak.

A falvázrendszer homlokzati burkolata többféle lehet: e célra például vakolt homlokzati hőszigetelő rendszerek vagy átszellőztetett homlokzati burkolatok állnak rendelkezésre.

A Lindab könnyűszerkezetes falak tervezése egyedi feladat, amihez számos gyártói eszköz (teherbírási és hőtechnikai segédletek, táblázatok, szoftverek; továbbá tűzvédelmi és akusztikai labortesztek eredményei) áll a szakemberek rendelkezésre. Újdonság a tervezők számára 2013-ban kifejlesztett Lindab Construline speciális Hő- és páratechnikai kalkulátor program, amely a többrétegű Lindab acélvázas könnyűszerkezetes falszerkezetek egyedi konfigurációjához egy gombnyomásra meghatározza az eredő hőátbocsátási tényezőt (U-érték, W/m2K), az összvastagságot (m), a fajlagos tömeget (kg/m2) és tájékoztató anyagárat (nettó Ft/m2). Továbbá megrajzolja a páranyomásesési görbét, amely alapján a párakicsapódás veszélye tervezetten kiküszöbölhető.

Gazdaságos felújítás, bővítés és átalakítás perforált falvázrendszerrel

 

Nemcsak jó, de meg is éri

A Lindab falszerkezetek műszaki előnyei mellett fontos hangsúlyozni az azokból következő gazdasági, illetve gazdaságossági előnyöket. A kis önsúly eredményeképpen már az anyagszállítás is gazdaságosabb, az épület egészére nézve kisebb teher jut a tartószerkezetre és az alapozásra, így azok is kisebb mérettel készülhetnek. A jó hőszigetelő képességnek köszönhetően, ugyanazzal a hőátbocsátási tényezővel rendelkező falakat összehasonlítva, a Lindab könnyűszerkezetes falak összvastagsága kisebb, mint a hagyományos, égetett agyag vagy gázbeton falazóelemekből készülő szerkezeteké, így a belső hasznos alapterület nagyobb, az ingatlan piaci értéke pedig magasabb lesz. A száraztechnológiás, gyors szerelés révén a kivitelezési idő rövidebb, az üzemeltetés korábban elindulhat, így a beruházás hamarabb megtérül.

Ezeket a paramétereket hasonlítja össze konkrét példákon keresztül, meghatározott számszerű értékekkel az idén megjelent legújabb Construline kiadvány, melynek az alapját dr. Tóth Elek DLA: Lindab Construline perforált bordákkal kialakított homlokzati falak összehasonlító elemzése (2012) című tanulmánya képezi.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog