Építészkongresszus

2023. május 26.

Geometriai formák bűvöletében

Geometriai formák bűvöletében

A Nantes-tól délkeletre, a Loire partján fekvő Basse-Goulaine egyik forgalmas körforgalmában épült, látványos ezüstmetál alumíniumburkolatú sportcsarnok, a Bohuon Bertic Architectes építészeinek munkája, rövid időn belül a kisváros egyik látványosságává vált.

A Bohuon Bertic Architectes hétnyolc fős csapatával jó 15 éve épít lakóépületeket és sportcélú épületeket. Hitvallásuk szerint az építészet olyan mesterség, amelyet naponta kell gyakorolni és fejleszteni, valamint nézetük szerint az építészetnek magáról az építésről kell szólnia.

Yannick Bohuon és Mathilde Poupart, az iroda vezető tervezőinek munkájára mindig jellemző volt az új formák és megoldások keresése. Ennek során gyakran játékos épületformáikkal, lágy és letisztult stílusukkal hívták fel magukra a figyelmet, valamint azzal, hogy szívesen dolgoznak úgynevezett „monokrómban” is. Ezt jól példázza a Nantes külvárosában, az önkormányzat megbízásából tervezett sportcsarnok, amelynek homlokzata, illetve éppenséggel annak alumíniumburkolata lazán borul a szokatlan tető- és homlokzati formára.

Geometriai formák bűvöletében

A homorú és domború íveket szabályosan és hibátlanul követő, mintegy 120 000 PREFA tetőfedő és falburkoló rombusz – mint az épület látványát meghatározó elem – már a tervezési koncepció fontos részévé vált. A kihívásokkal teli megvalósításhoz azonban a beruházói akaraton, a tervezői elképzelésen túl minőségi kivitelezésre is szükség volt.

Geometriai formák bűvöletében

 

Kint és bent összhangja

A csarnok tervezésére kiírt pályázat eredménye kapcsán Yannick Bohuon két szempontot emelt ki: részben az épület szokatlan íves látványának, részben pedig az általuk javasolt épület és annak környezete közötti nem mindennapi kapcsolatnak tudja be sikerüket. A két sportágat kiszolgáló épületet, a funkciók rugalmas egymás mellé rendezése érdekében, ennek megfelelő belső kialakítással tervezték. A földszintet a nagyvonalú üveghasználat és bentről kifelé történő rendezés jellemzi. Az épület magjában elhelyezett téglalap alakú pályát körkörösen a funkcionális és kiszolgálóterek, öltözők, technológiai, valamint raktárhelyiségek veszik körül. Ezek belmagassága, valamint a csarnokmagasság közötti különbség áthidalása érdekében is szükséges volt az épület olyan külső kialakítása, amely az átmenetet egységgé kovácsolja.

 

A rugalmasság a PREFA anyagok egyik erőssége

A kivitelezésért felelős szakember, Olivier Collet és az Engie Axima csapata jó érzésekkel tekint vissza a tornacsarnokon végzett munkájukra, amelynek a homlokzatburkolata és az alszerkezete együttesen adja az alapvetően szögletes csarnok izgalmas, lekerekített formáját. A bádogosmester véleménye szerint az épület egybefüggő felületei és annak részletei puha bőr benyomását keltik. Magát a munkát a kivitelező „nagyszerű, tervezési és műszaki kihívásokkal teli projektként” jellemezte, ahol az öt lekerekített sarok burkolása műszaki szempontból különösen érdekes volt. A PREFA alumíniumburkolatát itt éppen azért volt jó használni, mert az lehetővé tette a tető és a homlokzat egyenértékű kialakítását, és a szokatlan lekerekített formák rugalmas fedését. Collet szerint éppen ez a rugalmasság a PREFA rombuszok egyik erőssége, amely itt kifejezetten előnyös volt.

 

Tornacsarnok, Basse-Goulaine, Franciaország

Építészet: Bohuon Bertic Architectes

Kivitelező: ENGIE Axima

Homlokzat típusa: PREFA tetőfedő és homlokzatburkoló rombusz 44×44, ezüstmetál

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog