filmszemle

2024. március 12.

Sávos alumíniumburkolat: funkcionális és dizájnelem

Sávos alumíniumburkolat: funkcionális és dizájnelem

A legszélesebb színpaletta, a függőleges, vízszintes vagy éppen ferde fektetési mód, azaz a látványtervezés legnagyobb szabadsága, a nyitott vagy árnyékfugás alkalmazás, vagy éppen az áttört homlokzatok surlófényei, esetleg a háromdimenziós burkolat fény-árnyék játékai. Ezek azok a jellemzők, amelyek nagy felhasználási rugalmasságot és határtalan tervezői szabadságot ígérnek a PREFA Siding homlokzatburkolati formatervezési elemekkel dolgozók számára. És akkor még nem beszéltünk a műszaki tartalomról, amely területen ez az anyag szintén az előnyök sorát kínálja alkalmazóinak.

Számos szakmai díjat is elnyert nemzetközi és magyar példa mutatja a sávos alumínium homlokzatburkolat népszerűségét a legváltozatosabb épülettípusok esetén.

Amennyiben a tervezési szabadság a tervezési pontossággal is együtt jár – és miért ne járna –, úgy a PREFA Siding alumínium homlokzatburkolatot alkalmazó építészek a kevés kivitelezési hulladék és a kivitelezési gyorsaság kettősével is megörvendeztethetik megrendelőiket. És lássuk be: manapság az idővel és az anyaggal való takarékos bánásmód nem csupán divat, de kőkeményen pénz kérdése is. Talán mondhatnánk, hogy az építész számára nem feltétlenül ezek a legfontosabb tényezők, azokból a Siding amúgy is kínál egész sort, mégis a magára valamit adó építész ma már nem tekinthet el a kivitelezést vagy a későbbi üzemeltetést érintő előnytől sem.

Sávos alumíniumburkolat: funkcionális és dizájnelem

Mindennek hátterében természetesen a PREFA a fenntarthatóságot egyre nagyobb súllyal figyelembe vevő szemlélete áll. A gyártási technológiából adódó előnyök között ma már nem csak a könnyű beépíthetőség fontos, hanem a méretre gyártás miatti idő- és anyagtakarékosság is.

A gyártási technológia kapcsán még egy pillanatra visszatérve a tervezés és előkészítés precizitásának fontosságára, érdemes megjegyezni, hogy a kivitelezés helyszínére annak sebességéért részben felelős, beépítésre gyárilag előkészített, profilra hajtott elemek érkeznek.

A gyorsaság további kulcseleme a Sidings elemek rögzítése, amely a jól bevált nútféderes rendszerrel történik, rejtett rögzítéssel, azaz látható csavarok vagy szegecsek nélkül. Külön kiemelendő, hogy a Siding alumínium homlokzati profilok az EN 13501-1 szabvány szerint nem éghetőnek minősülnek, és az A1 vagy A2-s1, d0 tűzvédelmi osztályba tartoznak akár dió, silver tölgy és világos tölgy színek esetében is. A rendszer ezen kívül 45 perces tűzterjedési határérték vizsgálattal és a szabvány által előírt összes engedéllyel, így NMÉ-vel is rendelkezik, ami szalagablakok esetén is biztosítja a biztonságos használatot.

Sávos alumíniumburkolat: funkcionális és dizájnelem

 

Kreativitás és karbantartásmentesség

A Siding homlokzat színeinek vagy méretének sokfélesége, illetve azok rugalmas kombinálhatósága mellett, napjaink építészeti trendjei között az áttört vagy a síkból kilépő, háromdimenziós fém homlokzati megoldások is egyre népszerűbbnek. Erre a PREFA Siding elemei sokoldalú formatervezési megoldást kínálnak. A Siding.X minimális törései a homlokzaton megjelenő surlófények, fény-árnyék hatások előidézésével járulnak hozzá az építészeti elképzelések sokszínűségének megvalósításához. A perforált Siding elem pedig a már jól bevált műszaki előnyöket ötvözi egyedülálló megjelenéssel.

Alkalmazásukra igen sokféle példa volt már: legyen szó lapostetők felépítményeiről, lépcsőházak és többszintes parkolók belátásvédelméről vagy ablaknyílások lefedéséről.

Sávos alumíniumburkolat: funkcionális és dizájnelem

A Siding homlokzatburkolatok tetőn való alkalmazása nem ajánlott, de más kültéri alkalmazásuknak nincs akadálya. Erre remek példaként gyakran megjelennek kültéri álmennyezeti pozícióban.

A 138–600 mm × 500–6200 mm méretű, sima, stukkó vagy bordázott struktúrával, 21 alapszínben elérhető, nem éghető, alumínium homlokzatburkoló panelek pedig így hosszú élettartamuk alatt karbantartásmentesen védik és díszítik az épületeket.

Sávos alumíniumburkolat: funkcionális és dizájnelem

 

Akár ipari méretekben

A PREFA nagy formátumú, 500 és 600 mm Sidings elemei megfelelőek olyan nagy felületeken is, mint amilyenek egy ipari épület csarnokfalai. A nagyobb építési szélességeknek köszönhetően nagyon rövid idő alatt több száz négyzetméternyi homlokzatot lehet biztonságosan és jól leburkolni. Éppen ezért az 500-as és 600-as Sidings elemek nagyobb építési szélessége előnyt jelent a homlokzatok megjelenése szempontjából.

Bővebben a Prefa Siding termékekről >>

(x)

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog