2020. augusztus 20.

Gépészeti inspirációk kockaházak felújításaihoz

Gépészeti inspirációk kockaházak felújításaihoz

A PTE-MIK SomeShine csapatot támogatva a Rehau is részt vett a 2019-es Solar Decathlon versenyen – legújabb épületgépészeti rendszereikkel modellezték a kockaházak energetikai felújítását.

A Solar Decathlon Hungarian Nest+ projektben a kockaház könnyûszerkezetes építési technológiával készült, amihez speciális gépészeti rendszerek tartoznak: a hõszivattyú által elõállított fûtési energiát például száraz rendszerû padlófûtés adja le.

A száraz rendszerû padlófûtésnél egy alulemezzel kasírozott, hornyolt, 30 mm vastag expandált polisztirol lemezbe pattinthatók a 16 mm vastag Rautherm PE-Xa csövek. A csövek lefektetése után – esztrich nélkül – csak a hideg- vagy melegburkolatot kell lerakni.

Gépészeti inspirációk kockaházak felújításaihoz

A versenyen nem használták, de egy valós téglaépítésû kockaház felújításánál kiválóan alkalmazható a speciálisan felújításokhoz kifejlesztett, alacsony rétegvastagságban elhelyezhetõ padlófûtési rendszer, a Rautherm Speed Plus Renova. Ez a rendszer 2 mm vastag, öntapadó réteggel ellátott és lyukakkal perforált lemezbõl, 10 mm átmérõjû, tépõzárral körbetekert PE-Xa csõbõl és speciális aljzatkiegyenlítõ esztrichbõl áll. A fektetõlemez perforálásának köszönhetõen az aljzatkiegyenlítõ le tud kötni a lyukakon keresztül a meglévõ aljzathoz, így az esztrich-szabvány szerint nem kell új, „vastag” rétegrendet felépíteni. A rendszer – az alkalmazott esztrichtõl függõen – 16–23 mm közötti vastagságban alakítható ki.

A kockaház hûtésérõl gipszkarton lapba ágyazott mennyezeti panelek gondoskodnak. A négyféle méretben (500×1250, 1000×1250, 1500×1250 és 2000×1250 mm) kapható panelek 15 mm vastag gipszkartonból és 15 mm vastag hõszigetelésbõl állnak, amibe gyárilag – speciális Omega horonyba – helyezik bele a 10-es PE-Xa csöveket. (A panelekbõl fali változat is létezik.)

Gépészeti inspirációk kockaházak felújításaihoz

Felújításnál célszerû a helyiségenkénti felület fûtés-hûtés szabályozásról is gondoskodni. A Rehau NEA Smart 2.0 szabályozója elegáns megjelenésével, fekete vagy fehér színével, LED-mátrix kijelzõvel bármilyen belsõépítészeti dizájnhoz igazodni tud.

A termosztát okos funkciókkal (távoli elérés, felhõalapú kommunikáció, geofencing beállítási lehetõség, beszédvezérlés stb.) rendelkezik. A lefolyócsövek áramlási zajának kizárására hangcsillapított lefolyócsövek építhetõk be – a Someshine csapat házában Raupiano Plus hangcsillapított lefolyócsõ gondoskodik a szennyvízrendszer hangtalan mûködésérõl.

A higiénikus és biztonságos ivóvízrendszer kialakítása a Rehau Rautitan PE-Xa csõrendszerével történt: a toldóhüvelyes kötéstechnika és a rendszerkiegészítõk (mint például a szaniterbox) gondoskodnak a folyamatos friss víz ellátásról. A kényelmes és költséghatékony ivóvíz-ellátásra szolgáló Rehau RE. Source okos vízadagolót nem építették be a mintaházba, de egy valós, teljeskörû felújítás esetén észszerû megoldás az ivóvíz biztosítására, ami a normál hidegmeleg víz kiadása mellett szûrt hideg, szûrt hideg szénsavas vagy szûrt forróvizet is képes adni.

A Rehau a teljes vízvezetéki rendszer kontroll alatt tartására fejlesztette ki a Rehau RE.Guard okos vízõrt – a hálózat elejére felszerelt szerkezet gondoskodik az esetleges vízkárok elkerülésérõl. Az applikáción keresztüli hozzáféréssel távolról, telefonon keresztül ellenõrizhetõ a rendszer.

Kapcsold cikkek:

hrlevl-feliratkozs

épjog