Deceuninck

 

2020. augusztus 20.

Gépészeti inspirációk kockaházak felújításaihoz

Gépészeti inspirációk kockaházak felújításaihoz

A PTE-MIK SomeShine csapatot támogatva a Rehau is részt vett a 2019-es Solar Decathlon versenyen – legújabb épületgépészeti rendszereikkel modellezték a kockaházak energetikai felújítását.

A Solar Decathlon Hungarian Nest+ projektben a kockaház könnyűszerkezetes építési technológiával készült, amihez speciális gépészeti rendszerek tartoznak: a hőszivattyú által előállított fűtési energiát például száraz rendszerű padlófűtés adja le.

A száraz rendszerű padlófűtésnél egy alulemezzel kasírozott, hornyolt, 30 mm vastag expandált polisztirol lemezbe pattinthatók a 16 mm vastag Rautherm PE-Xa csövek. A csövek lefektetése után – esztrich nélkül – csak a hideg- vagy melegburkolatot kell lerakni.

Gépészeti inspirációk kockaházak felújításaihoz

A versenyen nem használták, de egy valós téglaépítésű kockaház felújításánál kiválóan alkalmazható a speciálisan felújításokhoz kifejlesztett, alacsony rétegvastagságban elhelyezhető padlófűtési rendszer, a Rautherm Speed Plus Renova. Ez a rendszer 2 mm vastag, öntapadó réteggel ellátott és lyukakkal perforált lemezből, 10 mm átmérőjű, tépőzárral körbetekert PE-Xa csőből és speciális aljzatkiegyenlítő esztrichből áll. A fektetőlemez perforálásának köszönhetően az aljzatkiegyenlítő le tud kötni a lyukakon keresztül a meglévő aljzathoz, így az esztrich-szabvány szerint nem kell új, „vastag” rétegrendet felépíteni. A rendszer – az alkalmazott esztrichtől függően – 16–23 mm közötti vastagságban alakítható ki.

A kockaház hűtéséről gipszkarton lapba ágyazott mennyezeti panelek gondoskodnak. A négyféle méretben (500×1250, 1000×1250, 1500×1250 és 2000×1250 mm) kapható panelek 15 mm vastag gipszkartonból és 15 mm vastag hőszigetelésből állnak, amibe gyárilag – speciális Omega horonyba – helyezik bele a 10-es PE-Xa csöveket. (A panelekből fali változat is létezik.)

Gépészeti inspirációk kockaházak felújításaihoz

Felújításnál célszerű a helyiségenkénti felület fűtés-hűtés szabályozásról is gondoskodni. A Rehau NEA Smart 2.0 szabályozója elegáns megjelenésével, fekete vagy fehér színével, LED-mátrix kijelzővel bármilyen belsőépítészeti dizájnhoz igazodni tud.

A termosztát okos funkciókkal (távoli elérés, felhőalapú kommunikáció, geofencing beállítási lehetőség, beszédvezérlés stb.) rendelkezik. A lefolyócsövek áramlási zajának kizárására hangcsillapított lefolyócsövek építhetők be – a Someshine csapat házában Raupiano Plus hangcsillapított lefolyócső gondoskodik a szennyvízrendszer hangtalan működéséről.

A higiénikus és biztonságos ivóvízrendszer kialakítása a Rehau Rautitan PE-Xa csőrendszerével történt: a toldóhüvelyes kötéstechnika és a rendszerkiegészítők (mint például a szaniterbox) gondoskodnak a folyamatos friss víz ellátásról. A kényelmes és költséghatékony ivóvíz-ellátásra szolgáló Rehau RE. Source okos vízadagolót nem építették be a mintaházba, de egy valós, teljeskörű felújítás esetén észszerű megoldás az ivóvíz biztosítására, ami a normál hidegmeleg víz kiadása mellett szűrt hideg, szűrt hideg szénsavas vagy szűrt forróvizet is képes adni.

A Rehau a teljes vízvezetéki rendszer kontroll alatt tartására fejlesztette ki a Rehau RE.Guard okos vízőrt – a hálózat elejére felszerelt szerkezet gondoskodik az esetleges vízkárok elkerüléséről. Az applikáción keresztüli hozzáféréssel távolról, telefonon keresztül ellenőrizhető a rendszer.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog