2017. március 28.

Lapostetős felülvilágítókkal bővült a VELUX kínálata

Lapostetős felülvilágítókkal bővült a VELUX kínálata

A VELUX márka a minőségi tetőtéri ablakokról ismert; a cég már 30 éve hangoztatja: nyissuk meg a magastetőt a természetes fénynek és a friss levegőnek. Termékeik között pedig immár lapostetőkben alkalmazható kupolás vagy üvegezett felülvilágítók is megtalálhatók. Ma már bármilyen tetőn keresztül természetes fényhez juthat egy épület belső tere a VELUX cégtől megszokott, magas színvonalú megoldásokra támaszkodva.

A felülvilágítókkal az épület belső tereiben, egy konkrét helyiségben pedig tetszőlegesen a szoba bármely pontján megfelelő természetes bevilágítási körülmények hozhatók létre, a villanyvilágítás mellőzésével. A VELUX felülvilágítók megvilágítják azokat a tereket, amelyekbe kevés természetes napfény jut, így például gondoskodnak az irodák, kórházak, üzemek és lakások tökéletes bevilágításáról, ami a kellemesebb térélmény segítségével nemcsak a komfortérzetet, de a munkakedvet és a munka minőségét is növeli.

Lapostetős felülvilágítókkal bővült a VELUX kínálata

A VELUX felülvilágító tervezett és meglévő tetőkbe egyaránt könnyen beépíthető, és háromféle kivitelben is elérhető: a fix ablakok mellett hajtókarral vagy távirányítóval nyitható felülvilágítók közül is választhatnak az érdeklődők, a szellőztethető változattal ráadásul a helyiség páratartalmának szabályozása, a por és egyéb allergén anyagok eltávolítása is rendkívül egyszerűvé válik, hozzájárulva egészségünk megőrzéséhez.

A VELUX termékcsalád alapeleme a 0°-15°-os tetőbe építhető kupolás felülvilágító, amely két részből áll. Az alsó elem a 15 cm magas (toktoldókkal 75 cm-es magasságig bővíthető) lábazat szigetelt PVC-konstrukcióból és az integrált, kétrétegű, hőszigetelt (Ug=1,2 W/m²K) üvegből áll, így kiváló hőszigetelést biztosít. Fix (nem nyitható), hajtókaros és elektromosan nyitható változatokban kapható. A felső elem maga a kupola, amely tompítja a külső zajhatásokat, de az eső vagy jégeső zaját is csökkenti. A polikarbonát kupola sokkal ellenállóbb, mint más ismert szintetikus anyagok, tűzálló képessége pedig lényegesen jobb; az akrilkupola előnye pedig, hogy hosszútávon is karcmentes marad – mindkét megoldás választható víztiszta vagy opál kivitelben is.

Lapostetős felülvilágítókkal bővült a VELUX kínálata

A VELUX tetőkijárat felső eleme egészen 60°-os szögig nyitható, így nemcsak kényelmessé és akadálymentessé teszi a tető megközelítését, de vészhelyzet esetén rendkívül gyors kijutást is enged. A lapostetőbe építhető hő- és füstelvezető felülvilágító a tűzvédelmi előírások betartása mellett gondoskodik az épületben tartózkodók kiemelkedő komfortérzetéről is, hiszen a helyiség levegője egy szellőztető kapcsoló segítségével bármikor felfrissíthető. Tűz esetén pedig a felülvilágító automatikusan kinyílik, kivezetve az épületből a hőt, a füstöt és a káros gázokat is. Ez a kivitel 30 cm magas, integrált (azaz nem leoldható) lábazattal készül; a legtöbb hagyományos hő- és füstelvezető ablakkal ellentétben itt a motort a tokban rejtették el, ami a modern látványvilág mellett a zavartalan kilátást is garantálja.

Lapostetős felülvilágítókkal bővült a VELUX kínálata

Az 5°-15° közötti hajlásszögű tetőkön alkalmazható síküvegű felülvilágító diszkréten illeszkedik a környezetébe, ennek köszönhető, hogy tökéletesen harmonizál bármilyen építészeti stílussal. A kupolás felülvilágítóhoz hasonlóan ez a termék is két részből áll: alsó eleme a kupolás modellével megegyező, a felső elem pedig alumíniumprofilba illesztett, jó zajcsökkentő képességű, 4 mm vastag, karcmentes síküveg. Az ablakfelületet könnyen tisztuló bevonattal látják el, aminek segítségével az ablak szinte önmagát tisztítja. E kivitel fix és elektromosan nyitható változatokban egyaránt elérhető.

Lapostetős felülvilágítókkal bővült a VELUX kínálata

A ClearTech technológia a külső, íves üveg innovatív és egyedi kialakításával kiváló bevilágítást és az égbolt tiszta látványát nyújtja, ami ideális választás 0°-15° hajlásszögű tetőkre – a májustól kapható íves üvegű felülvilágító ablak tiszta vonalvezetésével a kortárs építészet karakteres elemeként emelkedik ki a tetőfelületből. Így – bár csak felső elemében különbözik a többi VELUX felülvilágítótól – ez a megoldás optimális lehet abban az esetben, ha a tetőre felülről, például egy magasabb épületről, erkélyről vagy tetőteraszról nyílik rálátás. Fix (nem nyitható) és elektromosan nyitható változatokban lesz kapható.

Lapostetős felülvilágítókkal bővült a VELUX kínálata

Az épületen belüli fényviszonyok tervezéséhez használja az ingyenesen elérhető szimulációs szoftvert: http://viz.velux.com.

A felülvilágítókról további információk, csomóponti rajzok és CAD elemek letölthetők a www.velux.hu honlapról.

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo