2021. július 19.

Mikor mi a megfelelő hőszigetelés?

Mikor mi a megfelelő hőszigetelés?

A homlokzatok hőszigetelése – legyen szó akár új építésről, akár felújításról – manapság már nem kérdés. Mindenki a lehetőségeinek és az esetleges előírásokban foglaltaknak megfelelően kombinálja a falazata szerkezetét, és rendeli hozzá a legmegfelelőbb hőszigetelést. De mikor mi a megfelelő hőszigetelés?

Fontos tudni, hogy minden forint, amit a homlokzat szigetelésének vastagságára költünk, nemcsak télen, hanem nyáron is segít a takarékoskodásban. A falazat megnövelt hőtároló képessége nem csupán télen jön jól, hanem nyáron is, amikor sokkal lassabban melegszik fel a falazat, lassabban melegítve át a teljes belső lakóteret.

A „hagyományos” fehér polisztirol ár-érték arányban a legjobb befektetés, ha „korlátlan” tér áll rendelkezésre a hőszigetelés vastagságát illetően. Ebben az esetben célszerű a Mapetherm Trend rendszerét választani.

Ha ez esetleg nem áll fenn (az esetek többségében ez a helyzet), mert az épület jellege, mérete, a már meglévő nehezen vagy költségesen változtatható adottságok, mint például a tető, gátat szabnak a lehetőségeknek, akkor érdemes a grafitos polisztirol rendszert, a Mapetherm Komfortot választani. Ha eldöntöttük, hogy grafit, jön a következő kérdés: sima grafit, relax vagy reflex?

A polisztirolgyártók különféle innovációkkal orvosolják a grafitlap napfényre történő reagálását. A kivitelezés első fázisában, amikor a lapok a falra fel vannak ragasztva, előírás, hogy 24 óra várakozási időnek el kell telnie a dübelezés, majd az azt követő ragasztótapaszba ágyazott üvegszövetezés előtt. Ez a 24 óra pont elég a sötétszürke lapoknak, hogy a faltól elváljanak. Előfordul, hogy nyáron a nagy melegben a lap felmelegszik, a ragasztó, amely mögötte van, a melegtől, amely a lapból árad, előbb szárad meg, minthogy a kötési folyamat lezajlott volna, és a lemez egyszerűen leesik a falról. Ezért kora tavasszal és késő ősszel a hagyományos, azonban a köztes időben mindenképp a relax vagy a reflex lemezeket válasszuk. A relax lemez egyik oldala tehermentesítő bemetszésekkel van ellátva (ez az oldala a külső oldal), amely hatékonyan kezeli a felmelegedésből adódó feszültség hatására kialakuló alakváltozást. A reflex lemez egyik oldala (itt is a külső oldal) világos színű fényvisszaverő réteggel ellátva készül, ezzel gátolva a lemez felmelegedését.

Választhatunk ásványi hőszigetelő rendszert is. E lemezek – a tűzzel szembeni

ellenállásuk mellett – a szerkezetükből adódóan minimális hangszigetelési tulajdonsággal is rendelkeznek. További pozitív tulajdonságuk a kiváló lég- és páraáteresztési képesség. Szilikát vagy szilikon fedővakolattal párosítva ideális hőszigetelése lehet akár tégla-, akár vályogvagy pórusbeton épületnek.

A lábazatok hőszigetelésére gyakran nem fordítunk kellő figyelmet, pedig nagyon lényeges elemei az épületnek, és megfelelő hőszigetelésük éppoly fontos, mint a homlokzaté. E célra eddig expandált vagy extrudált lemezeket használtak. Most új fejlesztéssel rukkolt elő a Bachl Kft.: a Bachl Extrapor Sockel olyan grafitőrleményt tartalmazó lábazati hőszigetelő lemez, amely megfelel a nemrég érvénybe lépett szabványoknak, lambda értéke 0,031 W/mK, nyomószilárdsága pedig 150 kPa, és grafitadalék– tartalma miatt 23-25 százalékkal jobban szigetel, mint a hagyományos lábazati lemezek. Ezzel a termékkel lehetővé vált lábazati térben is vékonyabb lemezzel elérni a kívánt hőszigetelést. A lábazat időtállósága a Bachl Extrapor Sockel anyagra felhordható, 48-féle színben kapható Mape-Mosaic gyöngyvakolattal biztosítható.

Az említett homlokzati megoldásokra a Mapei rendszergaranciát vállal.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo