2018. április 06.

Nyolc naponta elkészült egy emelet a baseli Roche Központ építésén

Nyolc naponta elkészült egy emelet a baseli Roche Központ építésén

A Baselben épült Bau1 torony 178 méteres magasságával Svájc legmagasabb tornya lett, maga mögé utasítva a 126 méteres korábbi csúcstartót. A tornyot a baseli Herzog és de Meuron építésziroda tervezte a gyógyszergyártással foglalkozó multinacionális cég, a Roche Központ részére. Az épület nyolc naponta egy emeletet növekedett – az elkészült, 41 emeletes központ mintegy 2000 munkatársnak ad helyet.

A Roche számára a biztonság kiemelt fontosságú minden területen. Az építkezés területére csak és kizárólag jól képzett szakemberek léphettek, hogy az építési módra és az épület jellegére tekintettel kétség se férhessen a szigorú biztonsági előírások betartásához.

Nyolc naponta elkészült egy emelet a baseli Roche Központ építésén

A kivitelezést a kifejezetten csendesen és szinte észrevétlenül haladó MEVA MAC automatikus önkúszó zsalujával végezték, amely nagy magasságokban is teljes biztonságot nyújt. A MEVA mérnökei számára az épület felfelé keskenyedő kúpos geometriája igazi kihívást jelentett.

Nyolc naponta elkészült egy emelet a baseli Roche Központ építésén

A torony a belvárosban épült, így a kiemelt biztonság érdekében csatarendbe állították a MEVA MGS kúsztatott biztonsági rendszert is, de éppen a projekt elhelyezkedése miatt további megoldandó feladat is adódott. Az építési terület is csak egy irányból volt elérhető, továbbá nem volt lehetőség köztes tárolásra, így minden szerkezetnek azonnal a felhasználási helyére kellett kerülnie. Megoldásként a MEVA mérnökei kiegészítették a rendszert egy speciális emelőszerkezettel, amellyel minden előre szerelt elemet azonnal a helyükre emeltek a teherautókról.

Nyolc naponta elkészült egy emelet a baseli Roche Központ építésén

Az alapos munkát is alátámasztja, hogy a második felvonásban készülő 2018-as Bau2 torony is a MEVA önkúszó zsalujával és biztonsági rendszerével épül majd fel.

 

Projektadatok
Bau1 – a Roche Központ új főbejárati épülete
Építészet: Herzog und de Meuron, Basel
Generálkivitelező: Marti AG Bauunternehmung

Felhasznált MEVA rendszerek:

  • MEVA MAC önkúszó zsalu automatika
  • MEVA MGS kúsztatott biztonsági rendszer
  • MevaDec ejtőfejes födémzsalurendszer és MEVA Mammut 350 falzsaluzat

www.meva.hu

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

ÉPÍTÉSI JOG 2023 – október 15-ig nézze meg az előadásokat, és szerezze meg a kamarai pontokat (MÉK 1,5 pont, MÜK 9 pont)

December 16-a lehet a Magyar Építészet Napja

Lázár János bemutatta a főépítészeknek a magyar építészetről szóló törvény tervezetének főbb elemeit (VIDEÓ)

ÉPÍTÉSI JOG 2023 – Beharangozó videók a szeptember 27. és október 5. között megtekinthető előadásokról

Becsöngettek! 2023. szeptemberével számos közbeszerzési előírás módosult (1. rész)

épjog