Deceuninck

 

2020. május 21.

Szigetelés utólag a tetőtérben – igen, lehetséges!

Szigetelés utólag a tetőtérben – igen, lehetséges!

A 2021 januárjától életbe lépő előírások szerint minden új épületnek meg kell felelnie a közel nulla energiaigényű házak energiahatékonysági szintjének, különben nem kaphat használatbavételi engedélyt. Mivel a legtöbb hő jellemzően a tetőszerkezeten és a födémen keresztül távozik, kiemelt fontosságú a megfelelő tető-hőszigetelés. Nemcsak komfortérzetünket, de otthonunk értékállóságát is meghatározza a korszerű építőanyagok használata.

Mi befolyásolja a beépített tetőtér hőmérsékletét?

2019-ben egy – a BME által végzett – kísérlet igazolta, hogy a tetőtér hőmérsékletére a tetőfedő anyagoknak nincs kimutatható hatásuk. Ennek megfelelően bármilyen színű, felületű vagy bevonatú cserepet választhatunk, mivel a lakótér hőmérséklete – korszerűen kialakított szerkezet esetén – kizárólag a külső levegő hőmérsékletétől függ. Ha szeretnénk, hogy a tetőtérben kellemes legyen a klíma, a minőségi hőszigetelés kialakítására kell fókuszálnunk. Ehhez kínál tökéletes megoldást a Tondach Thermo PIR hőszigetelés-családja.

 

Mi az a PIR?

A PIR a jelenleg rendelkezésünkre álló egyik legmodernebb tetőszigetelő anyag, egyfajta poliuretán keményhab. Kiváló, akár 0,022-es hővezetési tényezőjének köszönhetően sokkal vékonyabb rétegben alkalmazva is felülmúlja az ásványgyapot szigetelőanyagok teljesítményét.

Szigetelés utólag a tetőtérben – igen, lehetséges!

 

Milyen előnyös tulajdonságokkal rendelkezik a PIR alapanyag?

• nagy teljesítményű (akár λ=0,022 W/mK),
• kisebb anyagvastagsággal nagyobb teljesítmény érhető el,
• mérettartó, zsugorodásmentes, lépésálló,
• hőhídmentes – nútos csatlakozásának és szarufák feletti helyzetének köszönhetően megszűnnek a szarufáknál hagyományosan jelentkező hőhidak, ezáltal hatékonyabban látja el hőszigetelő funkcióját, és páralecsapódástól sem kell tartanunk,
• vízálló, így gombásodásálló,
• antiallergén és biocidmentes (a PIR-keményhab hűtőszekrények szigetelésére is használatos),
• 100%-ban újrahasznosítható,
• ásványgyapot szigetelőanyagokkal is kombinálható – felújítás esetén nem kell belső bontási munkálatoktól tartanunk,
• nehezen gyullad, nem táplálja az égést.

Szigetelés utólag a tetőtérben – igen, lehetséges!

 

Milyen felhasználási módokra nyújt megoldást a Tondach Thermo PIR szigeteléscsalád?

A Tondach Thermo szarufa feletti szigetelések között minden magastetős felhasználási módra megtalálja a megfelelő megoldást. Új épületek építésekor a legjobb hővezetési tényezőjű, alumíniumkasírozással ellátott termékeket ajánljuk (Thermo Max és Thermo Classic Alu), mivel a legjobb szigetelőhatást a legkisebb anyagvastagság mellett ezekkel a termékekkel érhetjük el. Felújításhoz az ásványfátyol borítású termékeket javasoljuk (Thermo Comfort és Thermo Classic), melyek páraáteresztő tulajdonságuknak köszönhetően egyszerűen kombinálhatók hagyományos szigetelőanyagokkal.

Egyszerű tetőformákhoz és normál hajlásszögekhez a Thermo Max és Thermo Comfort termékeinket ajánljuk, mivel a kivitelezési idő jelentősen csökkenthető az előre integrált páraáteresztő tetőfóliának köszönhetően.

Összetett tetőformákhoz és alacsony hajlásszögekhez a Thermo Classic és Thermo Classic Alu termékeket javasoljuk, mivel a vágási veszteségek csökkenthetők a megfordítható vágott darabok felhasználásával.

Emellett tetőfedő anyagtól függő alacsony tetőhajlásszög-tartományokban speciális vízhatlan héjazat elkészítése kötelező, mely gazdaságosabban megvalósítható az integrált tetőfólia nélküli táblákkal.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog