2018. október 03.

Változó követelmények, változatlan minőség – új U-értékű VELUX tetőtéri ablakok

Változó követelmények, változatlan minőség – új U-értékű VELUX tetőtéri ablakok

Az új hívószó: KNE – közel nulla energia; minden új vagy felújított épület tervezésekor a közel nulla energiafelhasználás elérése a cél. Egy épület több száz építőanyagból áll, melyek közül csak néhányat nevez meg konkrétan a TNM rendelet, a legtöbb esetben épületszerkezetekre vonatkozóan határoz meg követendő követelményértékeket. A néhány építőanyag között megtalálhatók a tetőtéri ablakok, melyeknél mostantól az 1,25 W/m2K a felső határ.

A nyílászáróknál a tok és az üvegezés U-értéke egyaránt befolyásolja a teljes szerkezet energetikai teljesítményét, az azonban köztudott, hogy az üveg nagyobb szerepet játszik az energiahatékonyságban. Az üvegezések tekintetében is széles választék áll rendelkezésre, ha VELUX tetőtéri ablakok mellett döntünk.

Változó követelmények, változatlan minőség – új U-értékű VELUX tetőtéri ablakok

A 61-es típusú, háromrétegű, energiatakarékos üvegezésű VELUX Standard Plus tetőtéri ablakok kiváló hőátbocsátási tényezővel rendelkeznek. Az üveg Ug-értéke 0,6 W/m2K, a teljes ablakszerkezet Uw-értéke pedig mindössze 1,1 W/m2K. Ezekkel az akár fa-, akár műanyag bevonatos, a beépítés magasságától függően felső vagy alsó kilincses tetőablakokkal olyan, közel nulla energiájú épületek tervezhetők, melyek a 2020 utáni időszakban érvényes előírásokat is minden bizonnyal teljesíteni tudják. Ez a műszaki teljesítmény ráadásul remek árszínvonallal párosul, így az energiahatékony és „jövőbiztos” tetőtéri ablakok bárki számára megfizethetők és elérhetők.

Változó követelmények, változatlan minőség – új U-értékű VELUX tetőtéri ablakok Változó követelmények, változatlan minőség – új U-értékű VELUX tetőtéri ablakok

Ennél is többet nyújtanak a VELUX tetőtéri ablakok Premium választékában található háromrétegű üvegezéssel gyártott termékek. A GGL, GGU középső tengely mentén billenő ablakok, a GPL, GPU felnyíló-billenő panorámaablakok, a VELUX INTEGRA® elektromos vagy napelemes távvezérlésű ablakok 66-os extra energiatakarékos és 62-es extra hangszigetelő üveggel is rendelhetők. Mindkét üveggel szuper energiatakarékos megoldáshoz juthatunk, hiszen a 66-os üveggel a tetőtéri ablak Uw-értéke 1,0 W/m2K, a 62-es üveggel pedig maximum 0,85 W/m2K.

Fontos azonban emlékeztetni magunkat arra, hogy az üvegezés a hőszigetelésen kívül további szempontokat is tartogat a tervezéshez. Amikor esik az eső, a külső üvegfelületen a víz mintázatot rajzol és nem lehet kilátni rendesen. Ilyen esetekben a természetes tisztító hatással rendelkező üveg többszörösen is előnyös: zavartalan kilátást nyújt, kevesebb szennyeződés rakódik le rá, ritkábban vagy egyáltalán nem kell a külső ablaktáblát tisztítani. Akár lakóingatlan, akár középület tervezésekor mérlegelendő, hogy a könnyen tisztuló bevonatos üvegezés az épület használóinak vagy karbantartóinak életét mennyire könnyíti meg. Hogyan működik? Az üveg külső felületére vékony filmréteget viszünk fel. A szerves szennyező anyagok az UV-sugárzás hatására felbomlanak és leválnak az üvegről. A feloldódó szennyeződést az eső lemossa, a víz szétterül az üvegen (nem alakulnak ki cseppek) és az üveg gyorsabban szárad.

Épített környezetünkben a zajterhelés változó mértékben teszi próbára idegrendszerünket. Kimondottan magas forgalmú utak mentén, légifolyosók alatt található telkeken az átlagosnál magasabb (37–42 dB) hangszigetelésű tetőtéri ablak tud gondoskodni a kiváló léghanggátlásról. Az optimalizált esőzajcsökkentő tulajdonsággal bíró tetőtéri ablakok kellemes, csöndes helyiségekről gondoskodnak, körülbelül 7 dB-lel kevesebb zajt engednek be. A zajszint 10 dB-lel történő csökkentését rendszerint úgy érzékeljük, mintha felére csökkenne a zajterhelés.

Érdemes lehet mindezeken túl az árnyékolók hatását is megvizsgálni, hiszen az energiahatékonyság javítása mellett a nyári hőterhelés csökkentésében is segítségünkre lehetnek. Ha felvállaljuk, hogy csak a külső árnyékolók tekintetében javaslatokat teszünk a megrendelőnek, az ízlés vagy igények befolyásolása nélkül a tetőtéri komfort megteremtéséhez járulunk hozzá. A külső redőnyökkel az összenergia-átbocsátás (gtot) 0,55-ről 0,04-re csökken nyáron, azaz 94%-kal mérsékelhetjük az üvegen keresztül a felmelegedést. Hőérzetben ez annyit tesz, mintha körülbelül 6 fokkal lenne hűvösebb bent a kánikula idején lehúzott redőny mellett ahhoz képest, mintha nem lenne semmilyen napvédelem az ablakon. Ugyanez a redőny télen 0,14 W/m2K-nel csökkenti a hőveszteséget. Másik alternatíva a külső hővédő roló, mely kizárólag a nyári időszakban hasznos, 76%-kal csökkenti a gtot értékét. Ez utóbbi kimondottan pénztárcakímélő árnyékoló, bármely épülettulajdonos megengedheti magának. (A példánkban említett értékek 61-es üvegezés alkalmazása esetére vonatkoznak.)

Változó követelmények, változatlan minőség – új U-értékű VELUX tetőtéri ablakok

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog