2017. szeptember 14.

17.000 négyzetméteres ipari csarnok költséghatékonyan

17.000 négyzetméteres ipari csarnok költséghatékonyan

Ha épületgépészetrõl van szó, akkor a Colt mindig költséghatékony energetikai megoldásokra törekszik. És hogy ne csak általánosságokat soroljunk, nézzük meg egy itthon elkészült ipari csarnok példáját, ahol több, mint 2 MW hõterheléssel kellett számolni.

 

A projekt kiírása alapján mindezt kizárólag épületgépészeti elemek beépítésével is megoldhattuk volna. Tudjuk, hogy még mindig nincsenek a köztudatban a gravitációs szellõzésben rejlõ lehetõségek, és hogy manapság a hûtési rendszerek a legnagyobb áramfogyasztók – különös tekintettel a nyári hõségben dolgozó folyadékhûtõkre –, de pontosan ezért javasoltunk a szokásosnál költséghatékonyabb megoldást.

17.000 négyzetméteres ipari csarnok költséghatékonyan

Ez különösen annak tükrében elgondolkodtató, hogy egy 7.000 négyzetméteres, új építésû csarnokról beszélünk, melyet összenyitottak a meglévõ 10.000 négyzetméteres csarnokrésszel, ahol elkerülhetetlen a füstelvezetõ berendezések alkalmazása. Szinte automatikusan adta magát annak a lehetõsége, hogy a füstelvezetõ rendszer részeit, magukat a füstelvezetõ berendezéseket, illetve a frisslevegõ pótlására szolgáló szerkezeteket elsõdleges funkciójuk mellett integráljuk a csarnok légtechnikai rendszerébe. Így a megfelelõ szerkezeteket kiválasztva ugyanis 100 százalékig alkalmasak lettek a csarnok hõterhelésének gravitációs csökkentésére.

Általánosságban elmondható, hogy mindaddig, amíg a külsõ hõmérséklet nem lép 25°C fölé, addig nem is kellene „gépészkednünk”, csak megnyitni a gravitációs légcsere útját. Amíg a szerkezetek nyitva vannak, addig energiafelhasználás nélkül lehet ezen keresztül szellõztetni, és csökkenteni a belsõ hõterhelést 100 százalékos frisslevegõ bepótlással. Természetesen a rendszer csapadékos idõben is el tudja látni a feladatát, mert olyan eszközöket helyeztünk el a tetõn, illetve a csarnok oldalfalába, amelyek esõben is beázásbiztosan látják el a feladatukat.

17.000 négyzetméteres ipari csarnok költséghatékonyan

A csarnokba telepített – adiabatikus elven mûködõ – hûtõberendezés, valamint a téli fûtésre melegvizes hõcserélõkkel felszerelt kombiberendezések közös vezérlésen vannak a gravitációs rendszerrel, így mindig az energiahatékonyságot szem elõtt tartva szabályozható a rendszer: hol a gravitáció dolgozik, hol pedig – magas vagy túl alacsony külsõ hõmérséklet esetén – a gépészeti rendszer.

Végül úgy sikerült összerakni ezt a projektet, hogy minden résztvevõ nagyon elégedett volt az eredménnyel. Elõször említsük meg a hatóságot, aki olyan füstelvezetõ rendszert kapott, amelyben nincsenek aktiválódás után cserélendõ alkatrészek. Ezért nem kell felmenni a tetõre bezárni a füstelvezetõket, és annyiszor csinálhatnak mûködési próbát, ahányszor akarnak – mindezt a hatóság nagyon jó néven vette. A beruházónak alacsonyabb beruházási költségekkel valósítottuk meg a projektet, ami közel 100 millió forint megtakarítást jelentett. Míg a mérleg másik oldalán a fenntartási díjak szerepelnek: a folyadékhûtõs rendszer üzemeltetési költségeivel összehasonlítva éves szinten 30-40 ezer EUR közötti összeg takarítható meg az üzemeltetési költségekbõl.

Összegzésül tehát az a legfontosabb, hogy minden csak szemlélet kérdése: ha az épületgépész és az építésztervezõ közösen gondolkoznak, akkor születhetnek meg az ilyen, energetikailag jól átgondolt épületek, amelyek már a 2020 utáni elõírásoknak is kényelmesen eleget tesznek.

Csordás Zoltán

www.murexin.hu

(x)

Kapcsold cikkek:

hrlevl-feliratkozs

épjog