2017. szeptember 14.

17.000 négyzetméteres ipari csarnok költséghatékonyan

17.000 négyzetméteres ipari csarnok költséghatékonyan

Ha épületgépészetről van szó, akkor a Colt mindig költséghatékony energetikai megoldásokra törekszik. És hogy ne csak általánosságokat soroljunk, nézzük meg egy itthon elkészült ipari csarnok példáját, ahol több, mint 2 MW hőterheléssel kellett számolni.

 

A projekt kiírása alapján mindezt kizárólag épületgépészeti elemek beépítésével is megoldhattuk volna. Tudjuk, hogy még mindig nincsenek a köztudatban a gravitációs szellőzésben rejlő lehetőségek, és hogy manapság a hűtési rendszerek a legnagyobb áramfogyasztók – különös tekintettel a nyári hőségben dolgozó folyadékhűtőkre –, de pontosan ezért javasoltunk a szokásosnál költséghatékonyabb megoldást.

17.000 négyzetméteres ipari csarnok költséghatékonyan

Ez különösen annak tükrében elgondolkodtató, hogy egy 7.000 négyzetméteres, új építésű csarnokról beszélünk, melyet összenyitottak a meglévő 10.000 négyzetméteres csarnokrésszel, ahol elkerülhetetlen a füstelvezető berendezések alkalmazása. Szinte automatikusan adta magát annak a lehetősége, hogy a füstelvezető rendszer részeit, magukat a füstelvezető berendezéseket, illetve a frisslevegő pótlására szolgáló szerkezeteket elsődleges funkciójuk mellett integráljuk a csarnok légtechnikai rendszerébe. Így a megfelelő szerkezeteket kiválasztva ugyanis 100 százalékig alkalmasak lettek a csarnok hőterhelésének gravitációs csökkentésére.

Általánosságban elmondható, hogy mindaddig, amíg a külső hőmérséklet nem lép 25°C fölé, addig nem is kellene „gépészkednünk”, csak megnyitni a gravitációs légcsere útját. Amíg a szerkezetek nyitva vannak, addig energiafelhasználás nélkül lehet ezen keresztül szellőztetni, és csökkenteni a belső hőterhelést 100 százalékos frisslevegő bepótlással. Természetesen a rendszer csapadékos időben is el tudja látni a feladatát, mert olyan eszközöket helyeztünk el a tetőn, illetve a csarnok oldalfalába, amelyek esőben is beázásbiztosan látják el a feladatukat.

17.000 négyzetméteres ipari csarnok költséghatékonyan

A csarnokba telepített – adiabatikus elven működő – hűtőberendezés, valamint a téli fűtésre melegvizes hőcserélőkkel felszerelt kombiberendezések közös vezérlésen vannak a gravitációs rendszerrel, így mindig az energiahatékonyságot szem előtt tartva szabályozható a rendszer: hol a gravitáció dolgozik, hol pedig – magas vagy túl alacsony külső hőmérséklet esetén – a gépészeti rendszer.

Végül úgy sikerült összerakni ezt a projektet, hogy minden résztvevő nagyon elégedett volt az eredménnyel. Először említsük meg a hatóságot, aki olyan füstelvezető rendszert kapott, amelyben nincsenek aktiválódás után cserélendő alkatrészek. Ezért nem kell felmenni a tetőre bezárni a füstelvezetőket, és annyiszor csinálhatnak működési próbát, ahányszor akarnak – mindezt a hatóság nagyon jó néven vette. A beruházónak alacsonyabb beruházási költségekkel valósítottuk meg a projektet, ami közel 100 millió forint megtakarítást jelentett. Míg a mérleg másik oldalán a fenntartási díjak szerepelnek: a folyadékhűtős rendszer üzemeltetési költségeivel összehasonlítva éves szinten 30-40 ezer EUR közötti összeg takarítható meg az üzemeltetési költségekből.

Összegzésül tehát az a legfontosabb, hogy minden csak szemlélet kérdése: ha az épületgépész és az építésztervező közösen gondolkoznak, akkor születhetnek meg az ilyen, energetikailag jól átgondolt épületek, amelyek már a 2020 utáni előírásoknak is kényelmesen eleget tesznek.

Csordás Zoltán

www.murexin.hu

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Becsöngettek! 2023. szeptemberével számos közbeszerzési előírás módosult (1. rész)

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (2. rész)

Hová kell befizetni az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságot?

2023. szeptember 21-étől csak e-Papír szolgáltatáson keresztül nyújthatók be az elektronikus, közigazgatási keresetek

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (1. rész)

épjog